recenze

Undercroft

Undercroft

Čeští vývojáři z Rake in Grass se svým výtečným sharewarovým dungeonem Undercroft opět nezklamali! V nádherném vizuálním ztvárnění tu máme velice propracovaný RPG systém, jenž vás doprovodí skrz na skrz všemožnými pečlivě navrženými herními lokacemi!
Přichází velké nebezpečí – na opuštěném královském hřbitově se probouzí velké zlo, nemrtví křižují okolní krajinou a každý, kdo by chtěl prozkoumat jejich tajemství, dosud zemřel. Tyto zprávy se dostávají k vaší skupince dobrodruhů. A tím, jak asi tušíte, začíná již samotná hra.

Věřte nebo ne, Undercroft je klasickým dungeonem podobným třeba starým dílům Wizardry. Autoři však nelenili a kromě skvělého vizuálního kabátku také pořádně zapracovali na originálním a moderně pojatém herním systému. Vývoj postav je svižný, nejsou tu desítky nic neříkajících atributů – spíše naopak, každý ze čtyř hrdinů má pouhé tři základní vlastnosti (síla, obratnost a konstituce) a k tomu dvanáct schopností podle svého povolání (válečník, mág, klerik, summoner a zabiják). Při postupu na vyšší level dostanete několik bodů k rozdělení mezi atributy a několik mezi skilly. Každý bod má opravdu velký dopad, schopnosti za ně můžete buď získávat zcela nové (přidělením prvního bodu k danému skillu) nebo zvyšovat stávající úroveň již naučené schopnosti, čímž se zvyšuje její síla. Rozličných akcí, kouzel, speciálních pohybů i pasivních vlastností je tu celá řada a musím uznat, že zde se autoři opravdu ukázali v tom nejlepším světle. Dynamický RPG systém je navíc podpořen svižným bojovým systémem – nejsou zde žádné zdlouhavé animace bojů, žádné zdržování – klikáte buď na tlačítko útoku zbraní nebo seslání vybraného kouzla. Takhle se to docela těžko popisuje, ale věřte mi, že zejména oproti kobkařinám ze staré školy je zde znát znatelné zaměření na akcechtivé pařany. To však rozhodně neznamená, že staří vlci by byli zklamáni – právě naopak! Spolu s výtečnou hratelností na vás totiž tak jako tak dýchne nostalgická atmosféra a budete se cítit jako zamlada :-). Náplň hry není vůbec jednotvárná – krom spousty lokací a velkého rozmanitého bestiáře tu máme mnoho vedlejších questů, tajných chodeb a místností s poklady, zapeklitých puzzlů a v neposlední řadě také často velice vyzývavé předměty v obchodech. Právě nakupování je zde celkem milým překvapením, protože na rozdíl od mnoha jiných podobných titulů zde opravdu má smysl nakupovat, v obchodech jsou totiž celkem přijatelné ceny i za velice kvalitní a mnohdy také unikátní vybavení, které jinde nenaleznete.

Opravdu jediným vroubkem na kráse je fakt, že se jedná o shareware. Volně šířená část poskytne něco mezi jednou až dvěma hodinami hrací doby, což je asi desetina celé hry. Nevěšte však hlavu – autoři totiž již pracují na české verzi, která by měla být za menší peníz (odhadem 200-400 Kč) šířena v našich končinách. Hra je primárně určena pro PocketPC, na kterém se jedná o skutečnou špičku titulů pro něj určených, nicméně jde spustit i na Windows 2000/XP v okně v solidním rozlišení 640*480 a i na této platformě dokáže ohromit!

Na stránce s downloady si můžete stáhnout buď demo pro PocketPC nebo přímo pro Windows 2000/XP. Pokud vás Undercroft zaujal, mohu též doporučit další výtvory z dílny Rake in Grass, jmenovitě povedeného Trolla či ještě lepší Jets'n'Guns.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

PavelH

PavelH | 03.12.16 v 01:26

Super hra.

BeyPokéDig | 26.09.10 v 20:56

Skvělé zprávy! SPolečnost Jagex, známá jako tvůrce RuneScape, zakoupila Undercroft a dává ho ke stažení zadarmo, navždy! Ale zatím pouze na iPhone. Jsem na iPhone asi tak v půlce hry a je opravdu povedená. Česká verze chybí, ale to snad nevadí.

marian2001 | 27.03.10 v 22:17

Lepšiu dungeonku som v živote nehral a tá grafika je radosť pozerať. Žiaden stereotyp prostredia, dej sa rýchlo vyvíja, nehrozí, že niekde zablúdim a budem hodiny behať dokola. Škoda , že nie som boháč, to by som určite zafinancoval pokračovanie. Takéto pekne spravené a premyslené hry by som bol schopný hrať roky...

Mngwa | 03.11.09 v 14:07

existuje někde verze pro pc windows? oficiální stránky autorů jsou největši sh*t jaký jsem kdy viděla, nedozvím se tam nic

Kewin | 29.10.07 v 20:45

je to docela nudny ale je to hlavne skoro stejny jak brany skeldalu a ty jsou mnohem lepsi jak brany sekldalu 1 tak i 2 ...proste to radsi doporucuju brany skeldalu nez tohle ;)

Ondřej Tintěra | 01.01.07 v 17:20

Nazdar lidičky! Na www stránkách autorů této hry je možné zakoupit plnou verzi za 250 Kč. Prostě jim pošlete e-mail, peníze a oni vám na maila pošlou odkaz, ze které můžete stáhnout hru. Chce do toho někdo jít se mnou? Podělíme se? Ušetříme. Vzhledem k nic moc grafice se mi nechce za tuto hru dávat 250 Kč. Případní zájemci ozvěte se mi na maila. Díky!

Lokutus | 26.07.06 v 22:38

Undercroft je dobrej. Dokonce mě baví víc než Might and Magic VI a VII, ale pravdou je, že by ho měli dát zadara!

Rete | 06.07.06 v 19:27

za 250,- pche... to je levnější Might and Magic VI a VII a to jsou 100% lepší dungeony s mnohem lepším propracováním. Lokutus lolek :D

Lokutus | 25.05.06 v 16:10

Úžasnýýý! Za 250 to stojí!!!

Ondřej Pošta | 22.05.06 v 20:08

opravdu opravdu vyborna gameska.klobouk dolu;)

Maty | 06.04.06 v 17:33

Vynikající gamesa! Všem doporučuju, pro kobkaře povinnost:-))

Mireq | 04.03.06 v 18:40

Na to ze ma plna jenom 5MB je to super. Tyhle hry zrovna nemusim, Undercroft se ale poved.

JP | 26.02.06 v 00:19

Ceska verze je jiz na svete a s ni i specialni cena pro ceske a slovenske hrace (250 Kc). Jazyk jde prepinat v options. Vice informaci na strankach hry:
http://undercroft.rakeingrass.com

dogii | 13.02.06 v 16:24

Nainstaloval jsem si originalni demo z nejakeho herniho DVD a hra sla potom spustit v emulatoru MS Windows: Wine!

Je to genialni hra! (... a to uz parim pres 20 let) - nikdy jsem zadny dungeon nehral s takovym nadsenim - jen by to chtelo v nastaveni umoznit nadefinovat vlastni tlacitka k akcim.

Urcite si koupim celou verzi v cestine ale jen za predpokladu ze pujde behem hry prepinat mezi EN a CZ (jinak asi pujdu do originalu).

PITfire | 30.01.06 v 21:17

hmm možná že bych věděla ale chtělo by to pirátskou verzi a todle demo a pak by jen stačilo vybrat ty správný soubory, dát je dohomady a je to :) (viděl sem jednou bratránka jak to zkoüšel a povedlo se mu to!!)

Sosol | 20.01.06 v 20:32

Datum vydání české verze je zatím ve hvězdách, nicméně spolehněte se, že jakmile se tak stane, budeme vás o tom informovat. Odhadem možná tak měsíc nebo dva...

Bob | 19.01.06 v 13:36

Ví už prosím někdo datum vydání české verze ?

Triple T | 16.01.06 v 15:38

Robert: Ceska verze je udajne v planu.
Torquemada: Staci si to koupit. ;)

Torquemada | 11.01.06 v 06:01

Vyborna hra. Skoda, ze je tak kratoucka. Nenasel by se tu nekdo, kdo by vedel, jak to obejit?

Robert | 10.01.06 v 20:25

Je to sice hezké,že čeští vývojáři umí udělat takové hry,ale mohly by se taky naučit mluvit ČESKY!!!


galerie

Undercroft Undercroft Undercroft Undercroft Undercroft

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce