recenze

Kvadragon

Kvadragon

Vylepšení klasického Hexagonu z české programátorské dílny, to je Kvadragon. Ptáte se, co se dá vylepšovat na něčem tak dokonalém? Čtěte dál a dozvíte se nejen to, ale i mnohé další o tomto geniálním počinu…
Pravidla Kvadragonu nejsou příliš složitá a základní princip lze pochopit takřka za pár vteřin. Obzvlášť pokud jste hráli někdy v životě legendární Hexagon, protože tyto dvě hry jsou si v mnoha ohledech velmi podobné. Lépe řečeno, Kvadragon je jakýmsi nástupcem Hexagonu. A nástupce, který svému jménu dělá skutečně čest. Díky mnoha vylepšením svého o pár let mladšího brášku poráží hned na několika liniích, a to je jeden z mnoha důvodů, proč byste mu měli věnovat pozornost.

Vezměme to však hezky od začátku. Mluvil jsem o pravidlech a jejich základy vám všem kteří jste nikdy nehráli Hexagon (skutečně tací jsou?) vysvětlím. V základě jde o to, že jako v šachách proti sobě nastupují dvě strany a jedna druhou se snaží přemoci. Jen jedna může zvítězit, ale stejně jako v šachu i zde může ve výjimečném případě dojít k remíze. I když se tak rozhodně nestává příliš často. Hrací plocha, na níž se odehrává „bitva“ vypadá zhruba jako šachovnice, je totiž tvořena ze čtverečků, či obdelníčků, ale její rozměry a rozložení může být velmi rozdílné. Na začátku hry si sami můžete vybrat na jaké ploše budete hrát. V základním menu je na výběr ze čtyřech různých možností, které se od sebe liší rozsáhlostí a počtem startujících figur, čímž se konečně dostávám k hracím kamenům, neboli figurám. Na začátku každé hry máte vy i protivník stejně kamenů, které se od sebe barevně liší. Nečekejte, že bude nadále, podobně jako šachách mít každý kámen jiné možnosti. To ne, všechny figury mají naprosto shodné schopnosti a záleží tedy především na vašem uvažování jak povedete bitvu a zda-li vyhrajete.

Každá figurka se může pohybovat po poli dvěma způsoby. Když označíte libovolný kámen, označí se pole kolem něho. Ty pole, která s vaši figurou bezprostředně sousedí se zabarví tmavou barvou a další tři pole v dosahu od kamene světle. Když kliknete na tmavě označené pole, kámen se přelije do něj a na původním místě zůstane jeho klon. To znamená, že se jakoby rozmnoží. Druhou možností je, že kliknete na světlé pole a váš kámen na něj jednoduše přeskočí ze svého původního místa. Zní to možná složitě, ale je to velmi jednoduché. Jak však vypadá samotná bitva s nepřítelem? Naprosto stejně, jen s tím rozdílem, že pokud se váš kámen přemístí na místo, které sousedí jakkoliv s cizím kamenem, cizí kámen v dosahu se změní ve váš vlastní. Na první pohled snadné, ale nenechejte se zmást. Můžete hrát proti příteli, nebo proti počítači a ten je skutečně velmi vynalézavý. Dovolím si pochválit programátory za umělou inteligenci této hry. Virtuální nepřítel při nejtěžší obtížnosti je sousto pro opravdové koumáky. Hra končí ve chvíli, kdy je zaplněný celý herní prostor. Poté se sečtou kameny a ten, kdo jich má na ploše víc zvítězí. Takže vám přeji chladnou hlavu a velmi šťastnou ruku.

Na závěr musím dodat, že hra skrývá mnoho dalších možností, kterých si při letmém pohledu ani nevšimnete, ale když budete Kvadragon nějakou dobu hrát a hra vás bude bavit, jistě je oceníte. Mezi obrovské klady rozhodně nepřipadá grafika, jež spíše kazí dojem, ale technické zdokonalení, které je od Hexagonu opravdu veliké. Můžete pozorovat spoustu statistik, měnit cokoliv chcete a přizpůsobit si tuto dobrou českou logičku přesně vašim představám. Věřím, že se budete dobře a dlouho bavit!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =


galerie