recenze

D3D Chess

D3D Chess

Dnešní recenzí bych rád začal menší seriál, jehož cílem bude představit vám, věrným pařanům, předělávky klasických deskových her do virtuální podoby. A protože je toto první díl, nemůžu začít ničím jiným než hrou králů – bombastickými 3D šachy!
Uff, v redakci jsme se (bez krveprolití) shodli na tom, že by nebylo špatné občas sklouznout od stříleček a pixelových potoků krve k nějaké té recenzi na hru, která by se vymykala víru lesklých novinek a připomněla by nám časy, kdy počítač byl jen fatamorgánou na obzoru technického pokroku a slovo „hrát si“ mělo trochu jiný podtext. Proto vzniknul nápad na tento seriál, který se virtuální cestou pokusí připomenout vám večery nad šachovnicí, mlýnem nebo člověče nezlob se, které už jsou dnes dávno pryč stejně jako rudé lampióny či rodina Smolíkových.

A protože je toto první díl a řeč je o deskových hrách, myslím si, že by mi velká část příznivců Gary Kasparova neodpustila, kdybych začal u hry jiné, než starých a stále dobrých šachů. Osm řad, osm sloupců a dvě armády stojící na pokraji bitvy. Tuto atmosféru, v které se někdo cítí jako Napoleon a jiný přemýšlí jak se nejlépe vyhnout potyčce můžete zakusit nad dnešní hrou z vývojářské dílny TLK Games, která dotáhla virtuální zpracování šachového boje na pokraj dokonalosti. 3D grafika figur je velmi realistická a kdyby se šachovnice nevznášela v „černém prostoru“, ale byla umístěna například v čajovně, kde se s oblibou oddávám šachovým soupeřením, byla by atmosféra dokonalá. Ale, kdo chce moc… S jistotou však můžu říct, že autoři se nemají za co stydět a tyto šachy se dají právem považovat za nejlepší dostupný šachový SHAREWARE na internetu. Tak se na ně pojďme podívat trochu víc z blízka.

Po spuštění hry se otevře menu podbarvené líbivou hrou jazzového kvarteta. Ten, kdo na rozdíl ode mne opustil skupinu příležitostných šachistů amatérů asi příliš nedocení možnost výběru kvality nepřítele, ale my z druhého tábora jsme za každou takovouto volbu vděční, protože se tím alespoň zvyšuje šance úspěchu. Potom zbývá už jen navolit dobu, po kterou chcete hrát, připravit si dobrou strategii a pustit se do boje. Myslím, že po spuštění budete sami překvapeni tím, jak si tvůrci vyhráli s každým detailem, figury vypadají jako ve skutečnosti a tím, že je na jedné straně umístěno světlo vrhají pěkné stíny. Samotnou šachovnicí můžete také libovolně otáčet a naklánět ji, abyste mohli momentální situaci analyzovat z toho nejlepšího úhlu. Poslední věcí, kterou potřebujete znát k tomu, abyste si to mohli rozdat s virtuálním protivníkem na život a na smrt je způsob tažení figur. Vždy když některou z nich označíte, zbarví se červeně všechna pole, na něž můžete táhnout. Po tahu pokračuje soupeř a tak stále dokola, dokud nedosáhne jedna strana ŠACH MATU. Je to tak snadné :o)

Myslím, že v hodnocení budu dnes velmi stručný, protože, jak jste určitě dobře vytušili, jsem D3D Chess doslova nadšen. Kromě exteriéru v němž je šachovnice ukotvena nemám žádné výrazné výčitky a proto mi nezbývá než popřát vám při vaši cestě za vítězstvím hodně dobrých nápadů alá pověstný Gary! V příštím díle se můžete těšit na Dámu. Již brzy!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

Ada | 23.08.06 v 07:24

Hojky, casy Smolikovych nejsou prece pryc, ti se budou vysilat porad. A nejsou pryc ani casy deskovych her... no a sachy, hmmm. Hned to stahuju pro taticka. Tesim se na dalsi dily serialu - dobrej napad! Pa pa

Láďa | 24.05.04 v 05:56

No jako jo....tahle hra je hůůůůstá,jen jsem nepřišel na změnu obtížnosti z easy na težší....ne že bych to potřeboval...no a taky ten SHAREWARE,kdy to vyprší??


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce