recenze

Challengo

Challengo

Všechno běhalo naprosto v pořádku až do dne, kdy jsem se místo v posteli probudil v temném labyrintu plném pastí a potvor. Otřepané. Ovšem zábavné. Labyrintové rychlíky by se daly přehazovat vidlemi a já se vám tedy chystám ukázat, zda zrovna Challengo je ten vyvolený.
Úvodem by se nejspíše hodilo zmínit, že Challengo vznikal jako fandovské pokračování hry Chip's Challenge z roku 1989. V té době jsem byl ještě na houbách, takže jí mohu těžko posoudit, ale musím uznat, že v té době mohla být hra tohoto typu opravdová pecka. Jenže z toho také vyplývá základní kámen úrazu Challenga – slovo originalita totiž brutálním způsobem zadupává do země a to se dnes prostě u freewarovek nesluší.

Ano, je to relativně zábavná hra, přeci jen, ten autentický způsob řešení problémů, kdy máte daných několik objektů s danými vlastnostmi a možnostmi – například ledovou podlahu, přesouvatelnou bednu, různobarevné klíče a zámky a v neposlední řadě také potvory – a pomocí nich se snažíte nějak nakombinovat a poskládat cestu do cíle, to je přece perfektní pro tvoření uzlů na levé i pravé hemisféře. Lépe řečeno, je to perfektní u hry, která přidává nějaké možnosti navíc, má pěkné technické zpracování a celkově se alespoň trochu snaží zamaskovat, že tenhle koncept je ještě starší, než onen výše zmíněný Chip's Challenge z roku '89 (ačkoliv v té době se určitě o originalitě mluvit dalo).

Grafika... No, skoro jsem se bál použít otřepanou vlastnost „neurazí“. U her s vyjímečnou hratelností, které nejsou v tomto žánru nijak vzácné, bych jistou odfláknutost odpustil, ale to zde udělat nemohu a nehodlám. Zvuk opravdu neurazí, je to vlastně takový typický neurážlivý průměrný druh. Opakující se hudební smyčku vypnete do pěti minut, takže jí tu nebudu popisovat.

Závěr. Možná jste čekali, že tady hru brutálně zlynčuji a udělím jí 20% či méně, ovšem na nic takového se nechystám. Ne, Challengo není onen vyvolený, o kterém jsem psal na začátku, nicméně přináší to, co se od něj čeká. Slušnou porci levelů, spoustu logických zákysů, z nihž některé ještě nejsou otřepané a k tomu některé perličky, známé z ostatních her tohoto typu. Je naprosto zoufale neoriginální, ale nemůže zklamat.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

zikeramx | 09.07.09 v 01:18

http://challengo.webs.com


galerie

Challengo Challengo Challengo