recenze

Wilf

Wilf

Retro, to je věc! Polovina hráčů ho nemůže ani cítit, druhá polovina ho miluje. Já patřím mezi tu druhou, a tak mě hra, kde v propracované low-res grafice ovládáte jakousi obdobu anděla, prolétáváte náročné levely a sbíráte žluté artefakty zakousla a nepustila.
Ano, je pravda, že Wilf prostě není hra pro každého. Ovšem herní pamětníky a retro úchyly jako jsem já prostě nemůže zklamat – hratelnost, grafika i celková atmosféra prostě nemají chybu a zamrzí jen absence nějakého toho pokročilejšího zapípání. Ale to jsem vlastně právě napsal poslední odstavec, takže asi raději nejprve o Wilfu něco řeknu. To, že se jedná o hru v retro stylu už víte. Hrajete v ní za nějakou obdobu anděla (autor nepíše nic o tom, že by se jednalo o „obdobu“ , ale normální anděl to prostě není:-), která umí trošku nešikovným způsobem létat a jejímž úkolem je prolétat tu spoustu místností, které hra obsahuje a vysbírat z nich nějaké žluté (ba možná dokonce zlaté) artefakty, zpravidla chráněné spoustou nejrůznějších potvor i nepotvor. Tím trošku nešikovným způsobem létání jsem myslel to, že pokud je anděl ve vzduchu a vy nic neděláte, pomalu slétává dolů. Pokud držíte šipku nahoru, vylétává nahoru – až potud vše celkem v pořádku. Menší potíž je v tom, že se neumí ve vzduchu zastavit, větší v tom, že neumí létat rovně vlevo a vpravo – létá jen šikmo nahoru a dolů.

No a na tom je v podstatě založen veškerý level design – místnosti se vždy skládají z částí, kterých se můžete dotknout a přistát na nich a z částí, které vás zabijí, což občas z mně nepochopitelného důvodu bývají třeba i stromy (naštěstí po vstupu do místnosti vždy vidíte, o jaké předměty se jedná). Ovšem veškeré prostředí je velice propracované a poměrně různorodé, takže nudit se určitě nebudete – proletíte se okolo vzducholodě, v džungli, ve větvích obřího stromu i v útrobách přerostlého červa, ve kterých pobíhá zmatený dinosaurus. Jak jsem již zmínil, i přesto, že grafika je opravdu low-res, vše je velmi hezky prokreslené a vyzařuje pěknou retro atmosféru. Zamrzí jen absence zvuků či hudby a některé lidi jistě odradí i velmi vysoká obtížnost (a to i přesto, že máte k dispozici dvacet životů). No a závěr? Přečtěte si první dvě věty :-).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Vozka | 28.07.07 v 21:58

Tak psát o hrách jen informativně se mi moc nechce, to konec konců není zaměřením tohoto serveru. U těch nejznámnějších a nejlepšách by to třeba ještě šlo, ale muselo by jich být minimum. Stále jedinou možností zůstávají přímo uvolněné hry, případně je přezkoumám a mrknu se jak moc by to vydalo.

cichlasoma | 28.07.07 v 19:16

no, a pak je tu jeste http://zx-spectrum.wz.cz/ ...

cichlasoma | 28.07.07 v 19:15

a na http://www.worldofspectrum.org/ sezene vsechno, u ceho vlastnici prav (vsechny se snazili a snazi kontaktovat) distribuci vyslovne nezakazali.

cichlasoma | 28.07.07 v 19:03

pokud jde o clanky o hrach, ktere nejsou explicitne uvolnene, nemusel by se download linkovat vubec. kdo chce, muze si clanek precist pro informaci a hru nehrat. kdo chce hru, treba ji nekde sezene...

Remake | 28.07.07 v 18:23

sakra sorry, napsal jsem to k blbe hre, muzete to smazat XO

Remake | 28.07.07 v 18:21

http://bateczko.profitux.cz/el-marshmallow-duel-reloaded-1.0-english-version-2.html

Vozka | 28.07.07 v 11:55

Wow, to je slušné, mrknu se na to a prodiskutuju s vedením:-). Dokud se jedná o uvolněné hry, není problém.

Co se týče článků o hrách, které nejsou ke stažení u nás - dokud linkujeme na naprosto legální stránky s free hrami, jde to, ale pokud linkujeme na jakési abandonware weby (což si pravděpodobně myslel), je zde stejný problém.

cichlasoma | 28.07.07 v 01:09

další věc ovšem je, že sérii článků by bylo možno publikovat i o hrách, jež by k stažení váš server nenabízel, pokud jsou už pohodlně dostupný jinde, a to i na českejch stránkách...

cichlasoma | 28.07.07 v 00:26

eventuelně tady http://zx-spectrum.wz.cz/rubriky/penetrator.htm k penetratoru krátkej popisek (pod odkazem "návod" tam pak mírně aktualizovaná verze článku linkovanýho v minulym příspěvku).

cichlasoma | 28.07.07 v 00:22

například k penetratoru viz článek http://bonusweb.idnes.cz/clanky/penetrator.html , k jehož autorství se mimochodem tímto hlásím :-)

cichlasoma | 28.07.07 v 00:19

viz jenom tuhle sbírku klenotů:

http://www.worldofspectrum.org/infoseekpub.cgi?regexp=^beam+software$

cichlasoma | 27.07.07 v 23:56

service pack 2 mam.

no... myslim, že i pokud u her z 80. let puristicky trváte na výslovnym uvolnění, bylo by "materiálu" dost. pro zx spectrum viz http://www.worldofspectrum.org/permits/publishers.html .
(ovšem viz taky e-mailová vyjádření relevantních osob u ne zcela jednoznačně uvolněných her - často velmi vstřícná.)

Vozka | 24.07.07 v 11:36

Zvláštní, máš nainstalovaný service pack 2? Mně to nejde ani v režimu kompatibility.

Problém by byl s dohledáním her, které byly vydány zdarma. Abandonware z pochopitelných důvodů vydávat nehodláme, ale pokud by se našel nějaký spolehlivý způsob, kterým by se daly dohledat uvolněné hry, jistě by to stálo minimálně za sérii tématických článků (už jen prezentování těch her tak, aby dnešní hráče zaujaly je výzva:-). Mně samotnému se ale zdá hledání těchto her poměrně problematické.

cichlasoma | 23.07.07 v 19:08

vida... a mně to v XP běží v pohodě.

ale zahrál jsem si zase trochu originál Kokotoni a zas mě tak jednou přišlo, že by nebylo od věci zřídit na nějakym serveru s free hrama (co třeba freegame.cz?) speciální sekci presentující starý abandonware hry hratelný dnes v emulátorech ne z hlediska nostalgiků vzpomínajících, jaký to byly časy, když tohle hrávali na původních strojích, ale z hlediska normálních dnešních zájemců o jednoduchý free arkády - na osmibitovejch plarformách jsou k disposici desítky a stovky uvolněnejch her v pohodě schopnejch konkurovat dnešní freeware produkci, natož pak vyloženě retro titulům. :-)

Vozka | 23.07.07 v 15:25

Vidíš - tímto se velice omlouvám, že jsem to v recenzi zapomněl zmínit, ale pro hraní Wilfu pod winXP je zapotřebí emulátor DosBox, který si můžete stáhnout odsud: http://dosbox.sourceforge.net/

bohda | 16.07.07 v 07:13

tak jsem se těšila,protože podle obrázků to vypadá na pěknou hru,ale nejde mi to spustit

Vozka | 10.07.07 v 19:32

http://www.worldofspectrum.org/infoseekplay.cgi?title=Kokotoni+Wilf&pub=Elite+Systems+Ltd&year=1984&id=0002732&game=/games/k/KokotoniWilf(Encore).tzx.zip&emu=3
Anebo zde si můžete hru Kokotoni Wilf zahrát zde v online emulátoru. Je to kus hry! :-)

mrtim | 10.07.07 v 14:56

dobrá hra

cichlasoma | 10.07.07 v 13:05

vojtěch (a ostatní, kdož se s Kokotoni "vzhledem k věku nesetkali"): nikdy není pozdě! tady http://zx-spectrum.wz.cz/rubriky/Emulatory/spectaculator.htm stáhnete free spectaculator (nebo jinej emulátor o kousek vedle), n adrese z mýmho minulýho příspěvku hru samotnou a za pár minut hrajete (jenom riskujete, že Vás přestanou zajímat remaky... ;-) ).

Vozka | 10.07.07 v 12:03

cichlasoma: Děkuji! Takovéhle ohlasy rozhodně potěší!
Kokotoni, vidíš, já si nemohl vzpomenout. Takhle, já se s tou hrou vzhledem ke svému věku nesetkal, ale teď jsem si jistý, že jsem to někde četl, inu nikdo není dokonalý:-).

Toshio: Ta obrazovka je odkaz na Dizzyho, nicméně jen graficky, hratelnost zůstává stejná:)).

cichlasoma | 10.07.07 v 07:22

díky Ti, vojtěchu, za "více než gramotné" recenze hrdinně pozvedávající úroveň českého psaní o free hrách (ne-li o hrách vůbec)! :-)
ke hře by ještě nebylo od věci poznamenat, že jde o remake hry Kokotoni Wilf z 8-bitových strojů (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0002732).
(originál je myslím doporučitelný nejen těm, kterým by zde chybělo to "pípání".)

Toshio | 10.07.07 v 06:17

Screen s tym obrom mi napadne pripomina dizzyho :)


galerie

Wilf Wilf Wilf Wilf Wilf

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce