recenze

Wonkanoid

Wonkanoid

Místo toho, abyste si nyní povzdechli, proč je tu další arkanoid, raději zapřemýšlejte, jestli právě nezatracujete dobrou hru. I známý námět může být velmi dobře vyveden, což Wonkanoid prokazuje. Tahle hra určitě za zkoušku stojí.
Všichni milovníci luštění šifer a nebo lidé, kteří si rádi procvičují svůj detektivní odhad, zřejmě neodpustí Wonkanoidu již jeho název. Arkanoidy mají totiž tu vlastnost, že rády prozrazují svou identitu přímo, aniž by se chtěly schovávat za nějaký tajuplný název. (vzpomeňme v této souvislosti například: Wilkanoid nebo Porkanoid. Buď jak buď, je zde další arkanoid a my se mu nyní společně pořádně podíváme na zoubek, ať víme, jak si stojí a zda má cenu jej vůbec stahovat.

Kdo si myslí, že gamesy tohoto žánru nemají již celkem nic co nového nabídnout, bude mít zřejmě pravdu v tom, že ony jsou si skutečně velmi podobné námětově. Upřímně řečeno, jinak to asi nejde, kdyby se zde nevyskytla kulička, odpalovací polšinka a soubor do rozličných obrazců složených z kostiček, které je nutno kuličkou vystřílet, asi by již o arkanoid nešlo. Jenže říci šmahem, že pokud se neobjevuje nic převratného, pak je celé dílko k zavržení, by bylo velmi nefér a to zvláště proti arkanoidům, neboť jsou to zrovna ony, které umí zaujmout ve svých různých podobách. A to je to, co na Wonkanoid platí dvojnásob. Jedná se o gamesu zpracovanou ve flashi a dá se říct, že v rámci možností je dost povedená. Nabízí vám totiž třicet levelů, nebo spíše úrovní, které si ale můžete dokonce volit podle libosti. Chcete nejdřív zkusit třicítku, až pak dostanete chuť na pětku? Žádný problém. Ovšem jen v tom případě, že nechcete sbírat skóre. Pokud se rozhodnete udělat rekord, pak bych vám osobně doporučoval začít od jedničky, protože hra pokračuje lineárně dál, ale pakliže začnete od dvacet osmičky, zřejmě nezískáte za ty tři úrovně více bodů než za například patnáct. A když už se bavíme o úrovních, nejenže jich je tolik a můžete mezi nimi libovolně skákat, ale jsou navíc velmi dobře a vkusně zpracovány. Flash přece jen dělá svoje.

Když jsem mluvil o věcech, bez kterých by arkanoid nebyl arkanoidem, pak nesmím samozřejmě zapomenout na bonusy. Na bonusy, které se s tou či onou sestřelenou kostičkou snesou k zemi a vy je můžete chytit, čímž si přivodíte nějakou změnu. Nabídka těchto bonusů není zde nijak veliká, nicméně domnívám se, že je naprosto dostačující. Setkáte se s takovou tou klasikou. Prodloužení plošinky, její zkrácení, přidání děla, jehož pomocí můžete sestřelovat kostičky nad vámi, ale zakusíte také sladkost překvapení, které vás bez dalších odkladů katapultuje přímo do další úrovně. Po chvíli hraní už budete velmi dobře vědět, co který symbol snášející se k zemi znamená a budete si tak moct vybírat pouze ta „kladná“ vylepšení, jestli je to dobře nebo špatně, posuďte sami.

Flashovky bývají dobře zpracovány najmě pokud jde o grafiku a zvuky a totéž platí bez výjimky i o Wonkanoidu. Nekoná se sice žádná doprovodná melodie, ale po zkušenostech, jaké mám se sérií aReaker, musím podotknout že lepší než tamní hrůza je určitě i mlčení. Nemusíte se ale bát, že byste z reproduktorů neslyšeli nic. Ba naopak. Zvuky velmi dobře odpovídají tomu, co se děje na obrazovce (a vy víte, že v některých hrách tomu tak žel bohu není), například pokud seberete bonus, který vám pokaždé přilepí kuličku na odpalovací rampu, uslyšíte něco podobného jako když se zapíná suchý zip a podobně.

Závěrem snad jen podotknu, že Wonkanoid je skutečně dobrá hra. Rozhodně stojí za pozornost, i když je pravda, že kdo arkanoidy nemusí, ať raději zkusí něco jiného, ale na druhou stranu, kdyby je kdo nemusel, tak by asi tuhle recenzi nečetl. Takže jednoznačně do toho jděte, litovat určitě nebudete.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =


galerie

Wonkanoid Wonkanoid Wonkanoid

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce