recenze

World Cup Manager

World Cup Manager

Zahrát si na manažera týmu některé z evropských lig, to není žádný objev na free scéně. Ale zkusit si dovést svůj oblíbený národní tým až k vysněnému cíli, tedy k titulu mistra světa, to už je věc jiná. Právě to vám nabízí velmi propracovaný World Cup Manager.
Fotbalové, nebo vůbec sportovní manažery lze rozdělit do tří kategorií podle toho, jak moc jsou detailní. V první kategorii se objevují takové, kde zadáte sestavu na zápas a tím vaše práce končí. To moc zábavy neslibuje, proto nejsou příliš oblíbené. Manažer druhé kategorie už nabízí možnosti jako rozestavení, odměny hráčům, tréninky, etc. To je optimální varianta. Ve třetí skupině jsou ty nejdetailnější - až nadrealisticky, kde musíte zadávat i počet párků, které budou prodávány na stadionu. :-)

Vezměme si to pěkně popořádku. Ani přívržence české fotbalové reprezentace nezklamu, poněvadž Česká republika je zařazena mezi týmy, které se sice na turnaj nedostaly, ale lze je přesto do hry zařadit. Takže si třeba můžete i vychutnat pocit triumfu i s našimi borci. Samozřejmě vám však není bráněno vybrat si jakýkoli z týmů, které se mistrovství světa zúčastnily, případně i z těch, které z kvalifikace nepostoupily. Z toho plyne, že výběr je skutečně široký.

Když hru spustíte, objeví se před vámi ještě tabulka, která může nezkušené hráče poněkud vylekat. Jste dotázáni, zda chcete ve hře provést změny. A právě zde přichází chvíle pro nadšené fanoušky české kopané. Po tom, co zvolíte případně Ano, se objeví dialogové okno, v němž lze změnit vše od jména trenéra Argentiny po složení základních skupin turnaje. Tím chci tedy říct, že můžete libovolně měnit jména hráčů i týmů, také změníte implicitní rozestavení týmu a podobně. Pro import českého týmu stačí kliknout na tlačítko „Edit groups“ a tam vybrat Českou republiku pomocí kliknutí a vyměnit ji za některý z týmů do turnaje zařazených. Pokud i tak máte jisté výhrady k rozlosování skupin (anebo chcete svému vyvolenému týmu usnadnit cestu do dalších bojů), můžete tak zcela jednoduše pěkně vším zamíchat.

Po tom, co vše upravíte podle svých představ, budete dotázáni na své jméno. Nyní už začíná hra. Objeví se před vámi základní herní obrazovka. Úplně nahoře jsou informace o tom, za koho hrajete a jak se jmenujete, nachází se tam i datum. Pod tím se nachází okno „News.“ Zde se vám budou v průběhu hry ukazovat výsledky jednotlivých zápasů. Vpravo od něj se nachází tabulka s aktuální sestavou vašeho týmu. Tu můžete změnit po kliknutí na tlačítko „Squad.“

Dalším zajímavým tlačítkem je „Training.“ Je jasné, k čemu slouží, ale jeho podnabídka je velmi široká. Hráčům můžete naordinovat trénink taktický, fyzický, trénink na procvičení fotbalových dovedností, jako je například přesnost přihrávek a střelby, nebo trénink generální. Pak zbývá ještě nastavit, jakou speciální dovednost budou hráči na tréninku pilovat, tedy jestli střelbu penalt, rohových kopů nebo kopů přímých. Nyní zvolíte intenzitu tréninku od nejlehčího po nejtvrdší, který ale vaše hráče unaví, což se projeví při zápasech. A na to si dejte skutečně pozor, protože díky tvrdým tréninkům se mi jednou „podařilo“ tak zničit brazilské hráče, že je Čína knokautovala 6:0...

Jednou z pozoruhodných novinek, kterou World Cup Manager přináší, je „Press Conference.“ Zde se váš novináři ptají na různé otázky jako vystřižené ze sportovních magazínů. Navíc i komentář k náladě na tiskovce je leckdy dost vtipný. Tlačítko „Groups“ vás informuje o tom, jak si vedou jednotlivé týmy ve skupinách a také vám oznamuje termíny konání dalších zápasů a jejich místo. Jsou to skutečně informace reálné, nikoli vymyšlené. A jak tedy vlastně probíhají zápasy? Po kliknutí na „Play“ a váš tým je právě na řadě, objeví se před vámi okno, kde si můžete prohlédnout, s jakou sestavou a rozestavením do zápasu přišel soupeř. Zde je také umístěn ukazatel skóre a času zápasu. Samozřejmě, jako trenér zde máte i možnost během zápasu provést tři střídání a také libovolně měnit taktiku Celý zápas je vám ve zkrácené formě komentován v bílém okně.

Teď trošku z jiného soudku. Chci se ještě zmínit o zpracování hry. Grafika je, jak už tomu u manažerů bývá, jednoduchá, ale vzhledem k zaměření hry snad ani jinou nelze očekávat či požadovat. Se zvuky je tomu podobně, ty se ozývají jen při zápase a přesně odrážejí dění na hříšti. Hučí, když se vám něco nepovede, jsou nadšení, když se daří. World Cup Manager je velmi propracovaná hra, kde vše závisí na všem a každá strategická chyba je odměněna solidním výpraskem od soupeře. Rozhodně není snadná a její kouzlo objevíte až ve chvíli, kdy ji pořádně porozumíte. Ten čas za to však stojí, protože pak se tahle hra stává velmi zábavnou!

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

90 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

wooder | 23.03.05 v 16:03

Na co češtinu? Vždyť je tam 5 a půl slova....

petr | 23.06.03 v 20:20

dobré ale chce to cestinu!!!

pepo | 15.06.03 v 13:43

nevím...

Tom | 12.06.03 v 13:31

no jde to

JINDRA PITRAK | 11.06.03 v 10:30

SUPER

Karel | 03.05.03 v 20:52

Když byste někdo našli na tohle češtinu tak my dejte věďet a napište sem!!!

Nikta | 25.04.03 v 07:47

Nema ta hra nahodou nejakou stranku?

Nikita | 25.04.03 v 07:45

Hledal jsem pred par minutama manager ve kterem trenujes narodaky na managers.mrzena.cz a nic tady je hned na prvni strance a koukam ze jsem tu taky prvni !


galerie