recenze

Paranoid

Paranoid

Víte, ono není nijak jednoduché naprogramovat počítačovou hru, ale přesto vznikají. A já mám pocit, že valná část z toho jsou remaky arkanoidu. Snad každý den narazím na nějaký nový a stále jsem ani zdaleka nevyčerpal jejich přeobrovské zdroje. Jeden z těch lepších se jmenuje Paranoid a na světě už nějaký pátek existuje, ... pojďme se mu podívat blíže na zoubek.
Paranoid je nejen legendární skladba od Black Sabbath, ale také povedený remake Breakoutu od Atari nebo chcete-li Arkanoidu od Taita, který se objevil někdy kolem roku 2000 a dokázal si nás tenkrát získat.
Dnes po letech již nevím, čím bylo způsobeno, že mě tato hra kolem roku 2000 tak oslovila. Snad to bylo tehdejším nedostatkem volně šiřitelných her na internetu nebo mojí náklonností k arkanoidům, každopádně mi zůstala v paměti dodnes a jsem docela rád, že ji mohu hráčům a návštěvníkům freegame.cz předložit právě já.

Paranoid je pěkný herní kousek, který na rozdíl od jiných arkanoidů představuje a nabízí šestihranné cihličky. Opět budete muset usměrňovat pohyb míčku pomocí pálky tak, aby se míček dotkl všech cihliček, které jsou umístěny nad vámi. Cihličky totiž po doteku mizí a vaším hlavním cílem je, aby všechny cihličky (zde šestihranné), které na obrazovce jsou, zmizely.

Problém v Paranoidu je, že míček díky netradičnímu tvaru cihliček kolikrát odletí tam, kam byste to nečekali. Tím se obtížnost gamesky oproti podobným zástupcům žánru arkanoid rapidně zvyšuje. Dalším stížením obtížnosti je také ovládání hry pomocí myši.

Nechybí zde ale různé prémie, které musíte chytit a nechybí zde ani hratelnost a kouzlo prapředků, kteří si v osmdesátých letech na osmibitech získávali nejedno hráčské srdce. Vivat Arkanoid, show must go on - PARANOID!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Alhamain | 18.04.08 v 19:00

Souhlasím s Logisem - k čemu je nějaké úvodní čísledné hodnocená, když se redaktor nebude ani snažit je mít trochu objektivní? Mělo by něco reprezentovat a z něčeho vycházet, aby pomohlo průměrnému uživateli ohodnotit, zda je daná hra ve svém oboru dobrá či ne. Pokud nemá nějaký význam (a ryze subjektivní opravdu nemá), tak se může zrušit.

Logis | 11.04.08 v 20:12

... a proto se ěkdy musím zamyslet nad tím, jestli vůbec číselné hodnocení potřebujeme a jestli by náhodou nestačilo jen to písemné. Je to ovšem jen můj názor...

kaprx | 11.04.08 v 13:36

to Alhamain: Hodnocení je subjektivní, tvoje i moje se může lišit,... někdo má radši blondýnky někdo brunetky, někdo si radši poslechne dechovku a někdo heavy metal, ... a jeden by stejné kapele dal 90 procent, jiný třeba 40.

Alhamain | 11.04.08 v 08:51

Hmm, nebyl jsem u toho, když v oněch 2k se hra objevila, ale teď ji jednoznačně řadím k silně podprůměrným až špatným. Netradičí tvar cihel by šel, ale netradiční tvar odrážítka které samo občas míč shodí dolů... velká rychlost hry již od začátku bez viditelné možnosti nastavení. Nevychytané typické chyby (zásek v odrážení, mezi rohy, který se dá odstranit jen necháním míčku propadnout)...

Tohle pro mě nemá nad 40% ani náhodou.


galerie

Paranoid Paranoid Paranoid Paranoid