recenze

Tapan Kaikki Bloodshed

Tapan Kaikki Bloodshed

Láká vás brutalita v počítačových hrách, nebo vás spíše odrazuje? A co když se ve hře objevuje jen jako jemný doplňující prvek vedle superzábavné akční řežby a navíc jen v podobě několika málo rudých pixelů? Pakliže nemáte vychovatelské pudy, nenechte si tuhle hru ujít!
Ona je to totiž vážně dobrá hra, jenže se prostě musíte přes pár věcí přenést. První věcí je, že po zabití se nepřítel rozprskne do krvavé louže (to jen v případě, že ho nespálíte plamenometem, nebo nerozházíte raketometem) a tou druhou, že kolem té louže jsou rozházeny části těla, do kterých si můžete dokonce kopnout. Ano, opravdu to jsou jen malé sprity skládající se z pár rudých pixelů, ale stejně se téměř žádnému Postalem nepoškozenému člověku zrovna nelíbí představa, že někoho rozstřílí na kousky a pak si kope s jeho hlavou, nehledě na to, že to může být nevinný (možná ne tak úplně) civilista. Potíž je v tom, že tahle hra narozdíl od Postalu samotnou brutalitu odsouvá kamsi do zákulisí a sama je založena především na výtečné hratelnosti a dynamice (ačkoliv stejně je tu vaším úkolem pobít vše živé).

Abych to ale vzal popořadě – Tapan Kaikki Bloodshed (označovaná také jako tk4) je klasickou top-down střílečkou, ač s některými grafickými vylepšeními, z nichž uvedu hlavně pseudo 3d zdi, „field of view“ (tzn. nevidíte za zdi) a menší světelné efekty. Výjimečnost téhle hry spočívá ve zpracování její hratelnosti, je totiž velice rychlá a každý neopatrný krok může způsobit vaši smrt. To kupodivu k zábavnosti velice přispívá, protože ačkoliv je hra brutální, musíte postupovat velice opatrně, každý krok promýšlet a často obcházet nepřátele, abyste se dostali pro nějakou zbraň, případně abyste je mohli zneškodnit zezadu (což se zvláště nepřátel typu Bazooka Boy velice hodí).

Mimochodem, hrajete-li epizody, mezi jednotlivými koly si můžete za peníze z padlých nepřátel nakupovat zbraně. Těch je jedenáct a rozhodně si s nimi užijete kopu srandy. Kromě toho, že můžete mít v rukách dvě UZI najednou, najdete v arzenálu i takové lahůdky, jako například pokladač min, automatický raketomet, anebo plamenomet, jímž můžete nepřátelům velice ztížit střelbu. Kromě zbraní ale můžete (a budete) utrácet peníze také za zaměřovací systém a jakési medi packy, které permanentně zvýší vaše zdraví a vězte, že bez těchto dvou věcí byste se daleko nedostali. Hra je, jak jsem již naznačil, velice těžká a nestává se příliš často, že byste měli peněz nazbyt (dobře, v pozdějších levelech se to stává, ale to už vám jsou nejlepší zbraně stejně na houby) .

Epizod je ve hře jen pět, ovšem na stránkách autorů jich od uživatelů najdete tolik, že byste je do konce života stěží stihli vůbec vyzkoušet. Výhodou uživatelských epizod také je, že sem tam mívají vlastní přetvořenou (znetvořenou?) grafiku textur i nepřátel, takže si často ani nevšimnete, že se vlastně úrovně skládají jen z různě vysokých otexturovaných čtverců a nad některými designy úrovní vaše oko opravdu zaplesá. K tomu všemu ve hře uslyšíte relativně hezké zvuky a skřeky, které sice neoslní, ale na freewarovku jsou velice nadprůměrné. A nyní raději začnu další větu. Ano, ve hře je i hudba. Můžete si dokonce zvolit ze tří hudebních žánrů, které budete chtít při akci poslouchat – heavy (v podstatě metal, můj favorit), techno (rytmičtější hudba, ale s technem nemá téměř nic společného – také velice dobrá) a oldskool (hudba inspirovaná kolegou Bondem a jinými agenty). Všechny tři žánry jsou opravdu skvěle zpracované, perfektně doplňují atmosféru hry (hlavně heavy 8-) a můžu vás ujistit, že v málokteré freewarovce se s něčím tak kvalitním setkáte (hudba by nejspíš strčíla do kapsy i Phobii III).

Ještě bych rád upozornil na velice zábavný multiplayer, ovšem s tou obří nevýhodou, že se dá hrát jen na jednom počítači, což je věčná škoda, protože pochopitelně nemohou všichni čtyři hráči hrát na myši. Abych to shrnul pro hráče, kteří dělají tu chybu, že jsou líní číst celé recenze - máte-li rádi akční hry, pravděpodobně nebudete mít averzi na násilí, a tak vás Tapan Kaikki nemůže zklamat. Jednoznačně se jedná o jednu z nejlepších 2d řeží poslední doby.

Důležité: Ze stránek autorů hry ještě doporučuji stáhnout patch na verzi 4.08, případně tam najdete ještě osekané 13MB balení bez hudby(to bych ale doporučil jen modemistům, jestli tu ještě nějací jsou, protože bez hudby to prostě není ono). A taky tam odsud stáhnete tu spoustu uživatelských epizod :).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

emperor5 | 17.02.07 v 13:19

Hej to je kalba jako prase....sem byl s kamosem na prazdninach a hrali jsme to 80% času

Vozka | 25.12.06 v 20:27

Tady nemůžu tak docela souhlasit. Přece jenom dneska už si málokdo zve kamarády domů aby si s nima zahrál splitscreen multiplayer (ačkoliv já to občas dělám, hlavně kvůli hraní na emulátorech Nintenda64 a SNES :)), já bych navíc řek že TK4 je ohromě zábavný i v singlu (já jsem ho nijak jinak téměř nehrál).

Triple T | 20.12.06 v 21:23

TK4 je imo primarne multiplayerova hra, takze ovladani na mysi je celkem zbytecne. Na hrani na klavesnici jsem si zvykl rychle.

Unknown-face | 16.09.06 v 19:21

Slyšel jsem,viděl jsem a zahrál jsem,a je to bomba!!(I když z toho ovládání myší nejsem až tak na větvi)Vřele doporučuju,a pokud se to bude zdát někomu jako nuda,tak ať si to zkusí dohrát bez nakupování zbrání,a to je pak maso(někdy doslova)

Unknown-face | 16.09.06 v 15:16

Máš pravdu,byla to The Ultimate Tk a bylo to žrádlo(a ta atmosféra,kdy nemáte zbraň, a najednou na vás vykoukne chlap s brokovnicí,VAU!!),ale ovládání na klávesnici bylo těžké na zvládnutí.

Vozka | 16.09.06 v 09:05

To jsi hrál nejspíš The Ultimate TK, nebo dokonce možná původní TKčko - to byla taky docela smažba:). Mně nich jenom hrozně vadila absence podpory myši, na klávesnici se to hrálo strašně špatně.. Tk4 Bloodshed prostě dovádí sérii TK do dokonalosti:).

Unknown-face | 13.09.06 v 19:23

Tak starší verzi této hry jsem hrál často u dědy v Praze,kde ovšem nebyly takové možnosti(Dvě uzi se mi fakt nepodařilo dát do ruky)a nebyl tam ten 3D-like pohled.


galerie

Tapan Kaikki Bloodshed Tapan Kaikki Bloodshed Tapan Kaikki Bloodshed Tapan Kaikki Bloodshed Tapan Kaikki Bloodshed