recenze

JNKPlat

JNKPlat

Po všech triliardách klonů Lode Runnera by jeden čekal, že již v žánru logických plošinovek není co vymyslet a jedná se o podobně vyhořelý žánr jako bludišťovky. Ovšem JNKPlat mi vytřel zrak – je velmi jednoduchý na pohled a ďábelsky chytlavý.
Na první pohled je JNKPlat opravdu podobný Lode Runnerovi – grafika je brutálním způsobem low res a hrací plocha je rozdělená na kostičky, přičemž pohnout se můžete vždy jen o celý čtvereček či při skoku více čtverečků. Tím odpadají problémy s netrefením se o chlup na úzkou plošinku a hra dostává silnější logický feel, kde se prkotinami jako načasování skoků nemusíte trápit. Nicméně jedná se rozhodně spíše o logickou rychlovku, s hodinami ani minutami na přemýšlení nepočítejte.

Váš úkol je jednoduchý – musíte s jakousi změtí pixelů doskákat až do exitu (a případně vysbírat bonusové předměty), v čemž vám brání sada standardních překážek – jmenovitě propasti, bodáky, vystřelující kopí. Jako vcelku užitečné se mohou ukázat kupříkladu tlačitelné bedny, žebříky, přepínače, jenž z hmotných kostek udělají nehmotné a naopak, zdi, na kterých se lze zachytit, či speciální bonusy, které vás dočasně promění v Super Mária či ježka Sonica a lehce pozmění vaše možnosti i samotný level – obzvláště tyto dva dovedou být velmi zábavné a osvěžující.

Level design je vcelku zajímavý a jediné, co se mu dá vytknout, je poměrně malý počet kol – hra se dá v klidu dohrát za hodinku. JNKPlat sice obsahuje editor levelů, ale přeci jen jich mohlo být více obsaženo i v základní nabídce. Co se týče technického zpracování, zvuky i hudba jsou velice stylové a tak nějak poslouchatelné i dnes, což se ovšem nedá říct o grafice. Já osobně jsem retroúchyl, ale většinu hráčů dle mého názoru odradí – v pohybu vše vypadá mnohem lépe, hezky plynule (asi jako u TVMANa), ale mohlo to být i lepší. JNKPlat je velmi zábavná a v dnešní době vzhledem ke svojí jednoduchosti paradoxně docela originální hra, ale k dokonalosti jí ještě pěkný kus chybí.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =


galerie

JNKPlat JNKPlat JNKPlat