recenze

Lost Labyrinth

Lost Labyrinth

Originální a přitom nijak moc složité a velice hratelné RPG? Ne, to se opravdu nevidí každý den. Spousta nápadů, relativně hezká 2D grafika a nespočet stylů hraní, které vyhoví opravdu každému hráči. To vše nacpáno do zaprášených kobek. Nabídka, která se neodmítá.
Jak už to tak u mých her bývá, musím vás varovat, že v této hře budete první půlhodinu hodně umírat (na freegame jsem se již zabydlel, tak to snad můžu přiznat – jsem herní masochista). Ovšem jak to již některým bystřejším mohlo dojít, u tohoto typu her bývá většinou vysoký faktor úmrtnosti plusem – za předpokladu, že se počet vašich smrtí časem snižuje, to totiž znamená, že hra má velmi propracovaný systém. Nejinak je tomu u Lost Labyrinth, který, ač se tváří naoko jako moderní roguelike hra, tak trochu bourá zkorodované mantinely tradičních roleplaying her.

Tak nejprve k výběru postavy – žádný totiž není. V levé části obrazovky máte neuvěřitelně dlouhý seznam všemožných schopností, v prostřední části počet zbylých bodů, výběr obtížnosti a popis vybrané schopnosti, no a nakonec v pravé části vidíte ty schopnosti, které jste se naučili. Zpátky ale ke schopnostem v levé části obrazovky – najdete mezi nimi strašlivou spoustu možností, od jednoduchých, které vám přidají ze začátku 3 body síly či „síly kouzel“, přes zábavnější, které vám například dají možnost plavat ve vodě anebo přidají bonus proti určitému typu potvor, až po složité, které vám v několika schopnostech přidají, v několika uberou a ještě přidají nějakou speciální schopnost. No a abyste si nemohli nahrabat padesát zvýhodňujících perků, máte jen omezený počet bodů, přičemž každá schopnost stojí rovný jeden bod. Pomoci si trochu můžete v sekci „disadvantages“ (nevýhody), kde najdete schopnosti typu „nízká mana“, „slabost proti prokletí“ apod., přičemž každá nevýhoda vám jeden (nebo i více – například „no spellcasting“) bod přidá. Již zde vám musí být jasná neuvěřitelná zábavnost a znovuhratelnost, protože možností je nekonečně (no, téměř) mnoho.

Samotné hraní je podobné tradičním roguelikům – probíhá na kola (ovšem je samozřejmě svižné – kdo kdy nějaký roguelike hrál, ví, o čem mluvím) v náhodně generovaných kobkách plných pastí, po kterých se stejně náhodně objevují různé potvory. Občasným zpestřením jsou kromě teleportů a jiných relativně běžných věcí místnosti. Ano, čtete správně, místnosti jsou opravdu zajímavá věc. Obvykle totiž procházíte jen různě spletitými a křížícími se chodbami, ovšem sem tam se vám podaří narazit na jisté obdélníkové místo, pokryté otazníky – to ale jen do té doby, než na něj vstoupíte. Poté se totiž změní v některou ze speciálních místností, jako například improvizovaný obchůdek, tábořiště čtyř dobrodruhů, přičemž každý z nich vám za určitý obnos zlepší nějakou schopnost, anebo třeba tajemná knihovna, ve které naleznete několik svitků.

Nyní ale hlavní originální prvek – za zabíjení nepřátel nedostáváte zkušenosti. Po dokončení jednoho patra kobek totiž automaticky přejdete na další úroveň a vyberete si vlastnost, ke které dostanete jeden bod navíc. A, jak jsem již zmínil, potvory se objevují náhodně po levelu v průběhu hraní, takže si často (a to i přesto, že z potvor občas dostáváte peníze) rozmyslíte, jestli má cenu chodit pro ten poklad, který vidíte za zamčenými dveřmi, ale ke kterému vede cesta přes celou úroveň.

Abych to celé smáčknul a převázal – skvělou hratelnost doplňuje slušná grafika a velice povedená hudba v pozadí, a to smáčknuto a převázáno znamená, že pod tlačítkem s popiskem „download“ najdete archiv s velice kvalitní a zábavnou hrou, která RPG pozitivní jedince nemůže zklamat.

Poznámka: Na níže uvedené domovské stránce autora si můžete stáhnout také zdrojové kody a verzi pro Linux.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

Nhadagh | 05.07.08 v 13:23

no kdyz jsem to hral prvne tak jsem mel taky problemy co se tyka jidla a piti..ale nakonec jsem to vyresil skillem tusim hunter...proste jeden ze skilu vam da urcitou % sanci vymlatit z monster jidlo a k piti si nakupte tak 3 vaky a pokazde naplnte vodou u louze.Dosel jsem s tim hooodne daleko a kdyz jsem exnul tak urcite ne diky zizni a hladu.
Vyborna vlastnost mimo jine je i vlastnost alchymie je to docela prca a mimo jine vam to dokaze vykouzlit nejake experience..pokud zjistite jak.

Josix | 19.02.07 v 17:34

Čím to asi je že když chci hru spustit spadne a vyběhne na mě hnusný modrý dosácký wokno s nadpisem WINDOWS. A pak " Na adrese bla bla bla došlo k zásadní chybě bla bla bla ". Nevíte někdo co s tím ? Za odpověď dík

GE | 16.02.07 v 13:40

Muj tip: Invulnerability - kouzlo 15 kruhu.. s nim vas uz nic nezabije.. ;)

kouzlem Refresh uhasite zizen a kdyz si sezenete prut na ryby tak mate vystarano i o jidlo..

a Star Sight + Teleport ste bez problemu v dalsim patre..

http://laby.toybox.de/index.php?sprache=1

Stranky vyrobce a novejsi verze hry.. ;) v FAQ najdete celej system hry ;) uplne dole je odkaz na spell list je dobry si vzit skill Unbound magic a vytvorit si vlastni nejsilnejsi kombinaci ;) ale to je na vasem stylu hry.. mejte se! ;)

Marian | 13.02.07 v 10:36

Wow! Díky za nejdelší příspěvěk v historii FG! :-)

Auron | 12.02.07 v 21:23

hele ohledne toho jidla a piti:)...pokud napriklad chcete hrat za huntera coz ja osobne mam vzdy nejradehji..tak si dejte kill Hunter:) mate 50 prcoent sanci ze ze zvirat spadne zradlo a ptz zvirata jsou v kazdem sektoru a ne ze ne tak neni problem..a myslim ze voda neni problem tak jako tak:)...

Muj osoobni typ..je strelec...vse do way of bow..plus nejake skilly z way of shaodw jako monstersense at muzete killovat na dalku objeveni pokladu odemykani dveri apod..plus nejake zapory..to je jasne:)...nemel sem takhle problem..sem nekde u 40.patra a jdu dal a dal:) good luck everyone:)

Alesh | 11.11.06 v 17:11

Tenhle styl her miluju.Mnoho lidi odradi grafika, zmlsanci dnesni doby, kteri okamzite odsoudi vse, co neni ve 3D nevi, o co prichazeji.Skoda, ze je techto her tak malo.Ale i mezi tim malem ma vetsina ostatnich her slabsi grafiku, nebo jine atributy.
Pravdou je, ze Lost Labyrinth je celkem tezka hra, alespon cim hloubeji lezete, ostatne poznate sami.Parkrat jsem take resil problemy s jidlem a pitim, ci podobne problemy, ktere mi nedovolovaly se dostat moc daleko a ja tak mel tu cest shlednout zaverecnou "Dead screenu". Rozhodne tuto hru doporucuji vsem, kteri maji RPG-Dungeon pozitivni srdicko a "starou skolu".Skoda, ze techto her vznika v dnesni dobe tak malo, o komercni scene ani nemluve. Holt vsichni se soustredej na super trooper ultra 3D grafiku a akci, rychlost vyvoje a co nejvetsi zisky, prave na ukor te stare dobre hratelnosti a zabavy. Netvrdim, ze Lost Labyrinth je buhvijak dokonala gameska, ma sve chybky, ale jsem rozhodne moc rad, ze se tu na freegame objevila.
A protoze uz tuhle hru nejaky ten patek hraji, zkusil jsem uz nekolik ruznych kombinaci skillu a nyni jsem v 26.levelu, a vas jiste nebavi ty moje obecny kecy, pokusim se napsat par rad do zacatku.
- venujte nastaveni skillu hodne casu. Udelejte si jasno, co kazdy skill vlastne znamena. Je to zabavne a pro preziti nezbytne nutne.
- nebojte se vzit si nejaky ty "spatny" skilly. Ziskate tak bodiky navic, pro vetsi mnozstvi tech lepsich skillu.
- za pozornost stoji skilly, jako Wisdom, Merchant, RingMastery.
- Podrobnejsi info dyztak na vyzadani.
- Problem s jidlem a pitim je opravdu zakerny a nenasel jsem ve hre jiny zpusob jak prezit, nez si proste vzit do vinku trochu magie,konkretne Water a Druid Magic.Tim si muzete vykouzlit vodu, ci jablicka a jste happy.
- jinak ale ostatni skilly hazu do bojovych vlastnosti.Domnivam se, ze ciste magicke postavy zde nemaji mnoho sanci na preziti, vzhledem k nedostatku many. Ale overeno to nemam, jeste jsem tuto variantu nezkousel.
- ukladejte hru a ukladejte ji casto!
- Save/Load je opravdu nezbytny, pokud vas za rohem prepadne nepratelske kouzlo, leckdy to znamena velke problemy.
- Pro jistotu mejte zalohy pred vstupem do noveho levelu.Novy level se pokazde generuje nahodne, takze v pripade problemu mate jeste sanci na pokracovani ve hre.Drive jsem to nedelal, a v 21.levelu se mi vygeneroval teleport tak nestastne do cesty, ze nebylo mozne pokracovat ve hre dale!!! Teleport vas vzdy teleportoval na misto, kde zadny teleport nebyl! a neslo to nikudy obejit, zadne tajne dvere se neukazaly, hulku pro bourani zdi jsem nemel atd...
- hyckejte si sve skilly a dobre si vzdy pri levelovani rozmyslete, co za skill zrovna navysite. Trochu strategickeho ducha neuskodi...
- 5000,- za skill, to je super vec. Ale nez tak ucinite poprve, vzdy dobre zvazte, jestli tento obnos neni lepsi investovat nejdrive jinam. Nejprve si zkratka trochu vybavte postavu ruznymi predmety, kterych je ve hre opravdu spousty. Za 5000,- muzete ziskat napr+1 ATTACK, ale take celkem treba +30 ruznych bodu, do ruznych vlastnosti.Pokud uz ale mate postavu trochu vybavenou, pak neni co resit, ta investice za to rozhodne stoji, mate to naporad :))
- Nez si koupite skill za 5000,- nasetrete si minimalne 6000,-, aby jste meli zkratka vzdy alespon litr rezervu na pripadne nakupy pri necekanych udalostech.
- Sbirejte penize!!! Nikdy jich neni dost, jak asi take vyplyva z predchozich bodu...Vsechny nadbytecne predmety prodavejte.i tech par kacek prijde nakonec vhod.
- Hra neni ciste jenom o "RPG". Design levelu je mnohdy takovy, ze pokud zvolite jinou cestu, vyhnete se tak nejednem potizim. Predevsim strelecke a kouzlici enemy vas o tomto faktu radi presvedci... ;)
Zkratka, zapojte i strategickeho ducha!
- Nebojte se tedy pouzivat napriklad klavesu X. Nekdy je to skvely pomocnik...
- Obecne je hra opravdu dosti tezka a jejim hlavnim cilem je, zneprijemnit vam pruchod do nizsich levelu dungeonu, jak je to jen mozne.Pokud je vasim cilem netravit u teto gamesky mnoho casu, ale proste se snazit dostat jen "co nejdal" a zlepsit si tak sve "Score", pak berte moje predchozi rady s nadhledem a zkousejte ruzne kombinace skillu pri Tvorbe postavy, treba vas napadnou jeste lepsi kombinace...
- Pokud si naopak chcete u hry uzit co nejvice zabavy a i hodin a pokud si hlavne chcete vytvorit co nejvetsiho nabusence, dostat se co nejdal, mit co nejlepsi skilly, predmety atd., pak si dejte se vsim trochu na cas. Snazte se projit cely dungeon, vymlatit vsechno zive i nezive, obcas z potvurek vypadnou opravdu zajimave predmety, nebo alespon nejaky ten zlatak...
Nesnazte se ale projit vse za kazdou cenu a byt se hlava nehlava. Obcas se vyplati uteci, ci udelat par kroku navic, s urcitym zamerem...
A nebojte se Save/Load v pripade, kdy se k vam hra opravdu nezachova moc "taktne" :)) Bez toho se asi stejne moc daleko nedostanete.
Hmmm, to je asi tak vse. Teda, prave ze je toho daleko vice, ale clovek si taky hned nevzpomene na vsechno...Pokud mate dotazy,pripominky atd...poslete treba mejla, nebo se ptejte...
Nicmene z meho prispevku by vam melo byti jasne, ze tato hra opravdu nabizi mnoho a mozna i vice, nez by se na prvni pohled mohlo zdat. Nektere veci poznate, az budete hloubeji ve hre.
Diky autorum za tuto free-gamesku a drzim palce, at vydrzi do dalsich pokracovani. Hracu, kteri to s vdekem oceni, tech je jiste krome mne jeste daleko vice. :-)

Peter | 13.10.06 v 11:32

mam zlepsovak. Treba zacat hru s 4 postavami. Vsetko jedlo a vodu dat jednej postave. :-) Jeden to prezije a ostatny umru od hladu. No tak sa da dostat dalej.

Vozka | 12.10.06 v 18:18

Tak jídlo/pití buďto najdeš jen tak v truhlách/na zemi, nebo ho můžeš vymlátit z některých potvor (to se ale povede málokdy(, anebo konečně nejpravděpodobnější možnost - koupit ho když dostaneš na nějakém patře jako speciální místnost obchodníka.

Peter | 12.10.06 v 11:48

kde sa tu da najst jedlo? Vzdy umriem od hladu a od smedu. Zjem a vypijem svoje zasoby a nove neviem najst


galerie

Lost Labyrinth Lost Labyrinth Lost Labyrinth

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce