recenze

Silent Strike

Silent Strike

Odpočiňte si od náročné práce a trochu si zastřílejte, neboť přesně tohle bude vaší jedinou náplní v následující gamesce. Kromě toho lze počítat také s výbornou vizuální stránkou, stejně jako s parádní hratelností. Tak nač ještě čekáte?
Akční hry se v poslední době stávají stále oblíbenějším a velmi vyhledávaným artiklem. Možná to zapříčiňuje snaha autorů o co nejrealističtější zpracování. Mnohdy i tito tvůrci snaží zaujmout hráčkou obec tím, že do hry implementují prvky, jež ve výsledku přinesou výbornou zábavu. Často ale k úspěchu stačí fakt, že jde o střílečku, tedy žánr, u kterého si spousta hráčů může příjemně odpočinout. Není tomu tak dávno, co jsme tu měli Broccoli Never Dies, který vynikal nejen skvělou vizuální stránkou, ale i hratelností, tedy základním stavebním kamenem každé alespoň trochu slušné hry. Bohužel je hlavně v tomhle žánru konkurence dosti veliká a špatné hry upadají mnohdy nemilosrdně v zapomnění. Otázkou zůstává, zda-li pak tam skončí i Silent Strike?

Než si ale tuhle otázku zodpovíme, pojďme si říci pár slov k samotné náplni. Ta je vytvořená podle velice prostého modelu „dobij místo a v pořádku se vrať“ a jistě je vám jasné, že o vydatnou porci akce rozhodně nebudete ošizeni. Ve velmi pěkném menu si můžete zvolit několik možností, já vám ale doporučuji nejdříve zavítat do obchodu, neboli do položky „Shops“. Ve hře se totiž musíte spolehnout pouze na výbavu, kterou zakoupíte zde. Na výběr zde máte kromě sady nábojů také granáty, kevlarovou vestu a helmu, lékárničku či optiku na vaši pušku. Bohužel všechno něco stojí a zpočátku si budete moci dovolit tak akorát sadu nábojů, popř. granátů. Po tomto nedělním nákupu se můžete bez obav vrhnout na samotnou hru. V menu máte na výběr ze dvou možností jak si hru dopřát. Jedná se o položky „Missions“ a „New Career“ a jistě je vám jasné, co se pod nimi skrývá. S největší pravděpodobností tedy sáhnete po položce „New Career“, potvrdíte patřičné formality a pustíte se přímo do akce. Pokud mám nastínit situaci těsně po načtení hry, kde se jen tak mimochodem zobrazují velmi pěkné obrázky, pak se ocitáte v poměrně slušném terénním autě se samopalem v ruce. Než cokoliv uděláte, do oka vám jistě padne výtečná grafika, na první pohled připomínající tu ze Soldier of Fortune II: Double Hellix, a není se čemu divit. Vše totiž vypadá tak věrohodně, což je jistě hned na úvod jistě potěšující zpráva. Vraťme se ale k průběhu samotné mise. Ocitáte se tedy v jeepu. Řízení ale s klidným svědomím můžete nechat svému kolegovi, vy se můžete pustit rovnou do plnění hlavního úkolu, kterým není nic menšího než likvidace nepřátelských vojáků.

S vaším kolegou se tedy projíždíte v prostředí drsného pralesa a sem tam na vás vykoukne nepřítel, snažící se vás všemi možnými i nemožnými prostředky zastavit. Vám tedy nezbývá nic jiného, než na jejich útok patřičně zareagovat a palbu opětovat. Budete-li úspěšní, pak se protivník snese k zemi a vy si můžete na chviličku odpočinout do doby, než narazíte na dalšího, se kterým musíte provést to samé. Ne všechny postavy jsou ale nepřátelé, čas od času můžete narazit i na místní obyvatele, kteří ovšem jsou v zajetí nepřátel. Rozhodně na ně nestřílejte, jinak se připravíte o výhodu. Pokud budete úspěšní a budete postupovat dále, tak záhy dokončíte level a budete odměnění sympatickou finanční hotovostí, za kterou si pak můžete dokoupit v obchodě vybavení a psychicky se tak připravit na druhou misi. V ní je vás úkol opět velice jednoduchý, ocitáte se v helikoptéře a vaším úkolem je bezpečně opustit nepřátelskou oblast. Máte-li optiku na své pušce, pak by vám jeho splnění nemělo činit vůbec žádné potíže. S dokončením této mise bohužel končí i vše, co tahle gameska nabízí, a to je velká škoda. Ale tak co naděláme? Nyní bych se na chviličku pozastavil u technického zpracování, které je jedním slovem perfektní a na každém vašem kroku je tedy vidět obrovský smysl pro detail. Kromě hutné vizuální stránky lze počítat i s pěkným hudebním a zvukovým doprovodem. V této oblasti se hold tvůrci vytáhli.

Co říci závěrem? Snad jen, že Silent Strike se docela povedl. Říkám docela, protože kromě výborného technického zpracování vám nabídne pouze dvě docela krátké mise, se kterými si moc dlouho nevystačíte, což je obrovská škoda, neboť tvůrci z toho mohli vytěžit rozhodně více. Velkou nevýhodou je větší velikost archívu, což okruh potenciálních zájemců dost zužuje. V úvodu jsem se ptal, zda-li tenhle počin skončí v zapomnění, a musím říci, že k tomu má jisté ambice. Rozhodnete-li si tenhle počin stáhnout, myslím, že na chvilku máte o zábavu postaráno. Více si od toho ale neslibujte…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Honza | 29.06.05 v 19:51

proste seper hra

jenda | 26.04.05 v 14:16

super

Pavel | 23.04.05 v 11:28

kdyz kliknu na aplikaci tak se nic nedeje:(

TOMAS | 05.04.05 v 13:27

CAU TOMAS

fed | 04.04.05 v 20:51

do call of duty (a vyzsi verze) to ma daleko ale freeware je freeware


galerie