recenze

Cash Invaders

Cash Invaders

Hry z vesmírného prostředí, které se specializují hlavně na likvidaci mimozemšťanů, jsou poměrně známé- a dlužno dodat, že pár jich je i velice oblíbených. Aby se ale některá hra pokusila spojit v sobě to nejlepší z oboru, to tu ještě nebylo. Až dnes!
Znáte to. Buď trapná napodobenina milionkrát ohraného tématu starého jak počítače samy, kdy vy jako raketa sestřelujte hordu nepřátelsky naladěných marťanů, kteří jsou seskupeni do geometrické formace (nejčastěji čtverce). Občas na vás vystřelí, většinou ale bez větších problémů uspějete, dokud se obtížnost nezvětší do nelidského tempa. Chvíli to může být celkem zábava, ale rozhodně to nikdy nebude nic nového a po určité době vás to totálně unudí. Anebo druhý typ vesmírných akcí. Letíte si prostorem, a proti vám létají nepřátelé. Vy je musíte sestřelit, ale přitom také dávat pozor na to, abyste to sami nekoupili, přičemž kadence střel takového protivníka je daleko větší, než jaká je u zmiňovaného geometrického obrazce. S postupem času a vašich úspěchů jsou nepřátelé odolnější a mají vymakanější zbraně. Takovými hrami jsou známí především Japonci, kteří umějí udělat atmosféru skvělou grafikou a hudbou. S hratelností je to už leckdy horší. Cash Invaders si bere to dobré z obou variant. A jak to dopadlo?  

Než vám na to odpovím, povím vám, jak to celé vlastně vypadá a jak se to hraje. Již na názvu vidíte, že něčím zvláštní tahle hra bude. V Cash Invaders se posadíte do obvyklé rakety (či co to je, snad si všichni umíte představit, pokud ne, jsou tu obrázky) a vydáte se na pouť pruhem vesmíru, ve kterém se proti vám postaví. Pozor, geometrická seskupení nepřátel. Nebudou to však jen klasické čtverce, budou to i prolínající se kružnice a další poměrně neobvyklé tvary na tyto hry. A další změna. Princip hry už není jen v tom zlikvidovat všechny nepřátele, ale vyinkasovat také zisk za jejich zničení. Funguje to tak, že po sestřelení marťana se místo jeho lodi objeví padající mince. Tu vy musíte sebrat. Řeknete si, že to není nic těžkého, ale! Vezměte v úvahu, že nepřátel je ve hře hodně a rozhodně nejsou laxní.

Tedy, ne že by byli ve střelbě bůhvíjak aktivní, to ne, ale sem tam vystřelí. Takže si to představte tak, že v dlouhých řadách mincí se objeví pár pum a ten, kdo příliš dlouho sbírá, nemusí z toho vyjít se zdravou kůží, což při třech životech rozhodně není dobré. Co ale s nabytými penězi? Za ty si v „obchodě“ znázorněném na levém kraji obrazovky nakupujte různé upgrady, jako rychlejší střelbu apod., které vám také navždy nevydrží. Pokud si myslíte, že to bude dělat zmatky v ovládání, není tomu tak, protože na ovládání lodě vám stačí šipka doleva a doprava a mezerník pro střelbu, pro pohyb v „obchodě“ využijete šipky nahoru a dolů a enteru pro výběr. Hra je rozdělená do úrovní se zvyšující se obtížností. Každou desátou úroveň můžete zakončit výzvou, která spočívá v tom, že musíte sestřelit ufony v požadovaném pořadí. Hra má celkem sto úrovní, takže máte co dělat.   

Grafika hry je celkem pěkná, ale je vidět, že není nejnovější. Ale u podobných her jsme zvyklí na ledascos a Cash Invaders jsou přece jen o něco lepší. Lepší ale nejsou ve zvuku a hudbě. To ani náhodou, neboť se mi vůbec nepodařilo, ať jsme se jakkoli snažil, donutit počítač ukázat mi, jaká je hra po zvukové stránce. I když indikátor hlásí Sound On, prostě nic. Nevím, třeba vám zvuk půjde, když tak dejte vědět do fóra! Cash Invaders je pěkná ukázka toho, že i vesmírné střílečky mohou být hratelné, zábavné a pěkné, byť se pár chyb najde a určitě je ještě co opravovat, ale jsme na dobré cestě vrátit tomuto žánru zapomenutou čest pokaženou trapným kopírováním jednoho, dvou námětů.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

MickLock | 04.02.04 v 14:51

Je to výbornej Time Killer (Zabíják Času...), když nemáte co dělat, můžete se prostřílet do bezvědomí. Já skončil v levelu 55...

Martin Sukup | 30.01.04 v 08:16

Když jsem si Cash Invaders stáhnul, tak mi zvuk v pohodě jde. Pokud s tím máte problémy, zkuste třeba režim MS-DOS. Třeba to půjde!

Coufalik | 28.01.04 v 08:28

Pod článkem je uvedena velikost souboru 7,8 MB, ale stažený soubor má jen cca 426 kB - kde je chyba?


galerie