recenze

Nikuman

Nikuman

Japonští programátoři oživí herní scénu nějakým neotřelým nápadem. Není tedy velkým překvapení, že vám přinášíme další pěknou hru okořeněnou právě tou nápaditou myšlenkou.
Rozhodně to však nebude uklidňující píseň pro vaši nervovou soustavu. Hra je dosti obtížná. Těžko ji zařadit do nějakého vybraného oddílu. Je to takový mix mezi logovkou a akčním odvarem. Ale o co tedy jde? No pokud neovládáte japonštinu, budete se muset pouze domnívat a spekulovat. Nicméně se rázem ocitáte v prvním kole respektive v první aréně. Vaši pozornost jistě upoutá růžový balónek jménem Niku. To však neráčíte býti vy. Vašim úkolem je přepravit Niku skrz celou arénu plnou nebezpečných nástrah. To by samo o sobě nebylo tak obtížné, ale Niku je velmi nezbedné a hlouposti tropící stvoření. Vůbec vám ve vašem nelehkém úkolu nepomáhá ba naopak. Niku je sice vyzdoben slušivými křidélky, ale jinak se pouze líně povaluje po zemi, beznadějně svázán zemskou přitažlivostí.

A tak je správné si položit otázku, jak se vlastně Niku pohybuje? Správná otázka. Vy a nikdo jiný jste tady od toho, aby Niku bezpečně a ladně proplul celou arénou. Ovládáte totiž zvláštní předmět, se kterým lze pohybovat po podlaze bitevní místnosti. Trochu připomíná malý kanón, nejenom protože vystřeluje modré kuličky. Ty jediné jsou schopné udržet růžový balónek jménem Niku v bezpečných částech arény a slouží tedy k jeho pohybu. Je to v podstatě jednoduché. Pokud chcete, aby balónek nabral výšku, jednoduše zvýšíte kadenci vypálení modrých kuliček a naopak, je-li nutno prudce snížit výšku, ponecháte balónek stáhnout gravitační silou.

Jednoduchý průchod arénou není zase až tak komplikovaný. I když na vás na každém rohu čekají trčící ostny či ozubená kola, která jsou vždy připravena propíchnout ubohý balónek a připravit vás tak o jeden život. Aby autoři zvýšili dramatičnost hry, přidali vám do vínku další nesnadný úděl. Niku musí celou zónou proplout tak, aby nachytal jakési měšce. Když sebere Niku poslední, postupujete do dalšího a také obtížnějšího kola. Buďte si jisti, že měšce jsou umístěny v těch nejobtížněji přístupných zákoutích a jejich získání se vám mnohdy bude zdát jako nemožný úkol. Vaše osobní konto si může zvětšit o jeden život, který je zpravidla ukryt někde v aréně. Pro jeho získání však budete muset absolvovat ještě obtížnější cestu než je pouhé sebrání měšců.

Zkrátka a dobře Niku je docela povedená hry. Jak už jsem psal výše, nápad je opravdu velmi originální a rozhodně stojí za vyzkoušení. Grafika je moc pěkná, i když se bohužel nedokázala vymanit z tradičních východoasijských tendencí ala pokémon. Rozhodně však zaplesáte nad zvuky a nad celkovou veselou atmosférou ve hře...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =


galerie