recenze

Kima (Kimaru)

Kima (Kimaru)

Slyšeli jste někdy o japonském počítačovém hraní kuliček? Že ne? No to je ostuda. Stručně a jasně. Je to zábavné, obtížné, ale také poutavé a zajímavé.
Jednoduše řečeno, v téhle japonské hře jde mnohdy už jen o zachování hráčova nervového systému. Věcí, která bude nadlouho stimulovat vaši pozornost, se stane maličká žlutá kulička, na jejíž nevyzpytatelné a mnohdy nevypočítatelné rejdy budete často zlostně žehnat. Mějte s ní však trpělivost. A kam je vlastně potřeba kuličku dopravit? A jak tomu už u kuliček bývá – do důlku. I když důlek, který budete v téhle hře dobývat asi jen vzdáleně připomíná ten, který malé děti vydloubávají prstem do země. I přesto je Kima velmi zábavná a poutavá hra.

Dalším odlišným jevem od klasických kuliček je způsob, jakým uvádíte kuličku do pohybu. Ve spodní části obrazovky vidíte jakýsi měřič síly, který poté, co zmáčknete mezerník, začne zobrazovat zvýšení razance úderu. Tedy „úderu“. Kulička prostě sama poskočí. Druhým stiskem mezerníku stanovíte konečnou razanci a hotovo. Vedle měřiče síly využíváte ještě panel, který žlutému nesmyslu udá přesnou trajektorii pohybu. A to buď velké skoky nebo rovný pohyb. Panel ovládáte rovněž mezerníkem a má čtyři fáze. Jsou v podstatě dva způsoby, jak hru Kima hrát. Ten první, pro divoké povahy, obnáší pouze pálení kuličky podle hráčova odhadu a libosti.

Zábavný způsob až do chvíle, než začnete váš par počítat na desítky ba i dokonce stovky. Způsob druhý, pro klidnější, zase zahrnuje strategické vyčkávání. Zmáčknete-li šipky, z kuličky vám vyběhnou malé hvězdičky, které přesně ukazují její budoucí cestu. Ne vždy to však jde přímo do důlku prvním úderem – hole in one. V těžších kolech je zapotřebí improvizace, jinak jste ztracení. Když budete šikovní a hlavně trpěliví, podíváte se s malou žlutou kuličkou po širém světě. Od náhorních plošin, přes pouště, hory až po temné kouty naší planety.

Zvláštní pozor si dejte na protisměrné plošiny, které budou těžce zkoušet vaší trpělivost. Postupně můžete postoupit až do devátého kurzu, ale pokud nejste geniální, je to otázka spíše dnů než hodin. Hru provází známá „východoasijská grafika“, což ovšem není vůbec na škodu. Nutno také dodat, že není vždy vhodné se spoléhat na gravitační respektive fyzikální zákony. Ty v téhle japonské gamese mnohdy neplatí. Co dodat? Ač hra Kima vypadá na první pohled dosti primitivně a jednoduše, rozhodně se nenechte zmást prvním dojmem. Ba právě naopak. V jednoduchost je tady krása a to se vším všudy. Výhodou může být také fakt, že ve hře můžete skončit kvůli vaší nedostatečné trpělivosti. Pokud vám tedy nevadí mínus na kontě vašeho skóre. Zvuky i hudba jsou celkem v pořádku a tak neváhejte a stahujte...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

punta | 12.11.03 v 10:36

nejde mi to spustit

08mrchy | 04.11.03 v 12:21

Nechť k ně mu

ttfd | 29.10.03 v 17:06

na odreagovani supr :) ale zasekla jsem se ve 4 levelu na pate jamce - kde je maly ostruvek a za nim dlouha voda - pomuzete mi nekdo???

Miška | 27.10.03 v 13:58

teprv si to stahnu ale vipada to slipne..


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce