recenze

Gradiarse

Gradiarse

Začínáte s jednoduchým dělem a třemi životy. Kam se dokážete dostat? Jak svou loď vylepšíte? Zahrajte si remake staré dobré klasiky!
Tak tu máme opět jeden remake klasické videohry. Tou videohrou je Nemesis - výborně hratelná, zábavná a člověk u ní mohl strávit velmi mnoho času. Jak to dopadlo s dnešní verzí, kterou zpracoval autor Mike Smith?

Hra Gradiarse se zúčastnila soutěže „Retro Game Programming Competition“ od společnosti NVidia. Jde o hry naprogramované pomocí jednoduchého jazyka DarkBASIC. Takže o co jde? Gradiarse je 2D vesmírná střílečka, kde se svojí lodí kličkujete mezi šiky nepřátel a snažíte se je dostat na onen svět. Čas od času vypadne ze zničených nepřátelských lodí bonus. Díky těmto bonusům si můžete postupně vylepšovat vlastnosti své lodi, takže můžete střílet dvojitě (nebo i trojitě), laserem, házet bomby, střílet do dvou směrů zároveň atd. Na počátku máte celkem tři životy, ale berte to spíše tak, že máte jen jeden.

Jakmile vás totiž zabijí, přijdete o všechny powerupy a začínáte se základní zbraní, což uprostřed hry je obtížné, někdy až nemožné. Hru může hrát jeden nebo dva hráči. Grafika je poměrně slušná a celkovou atmosféru doplňuje hudba, kterou začnete po chvíli ignorovat, takže vše je naprosto v pořádku :-). Hratelnost je skvělá. Moment, kdy vás hra strhne, je ten, kdy celá obrazovka je zaplněna pouze vaší municí a cizími loděmi (v tu chvíli přestanete vnímat čas a jediná myšlenka je „musím se dostat ještě o kousek dál“).

Jak to shrnout? Tento titul je opravdu vydařený. Má všechny rysy dobré freewarovky a je nádherně hratelný. Pár chybiček se sice najde, ale to není případ jenom malých her, ale i velkých komerčních titulů, takže se to dá přehlédnout. Gradiarse doporučuji všem, kteří chtějí zavzpomínat na staré dobré časy a těm, kteří chtějí vědět, jaké byly dříve videohry.

stáhnout hru
bm

autor
/ bm

Skóre

85 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

KyleKatarn | 08.02.04 v 10:50

no ještě jsem to nestáh ale vypadá to fakt dobře na freewareovku

MickLock | 04.02.04 v 14:40

Hra vypadá velmi pekně, nicméně zkusili jste mačkat tři klávesy najednou? já jo... a tu třetí to prostě nepobralo, takže střílet a letět po diagonále prostě nejde:-(


galerie