recenze

Stargunner

Stargunner

Pokud jste fanoušky vesmírných stříleček tak zpozorněte. Přinášíme vám vynikající komerční titul, který byl teprve nedávno uvolněn jako freeware. Budete se bavit a to opravdu dlouho.
Některé firmy občas udělají radost svým fanouškům vypuštěním některé oblíbené hry zdarma. Takto proslulé jsou například první dva díly série Grand Theft Auto (GTA 1, GTA 2). Stejnou cestou se nyní vydalo také studio 3D Realms. Stargunner byl vydán na konci roku 1996 v shareware verzi jako poslední titul známé značky Apogee. Ta v té době stála za takovými hity jako Commander Keen, Duke Nukem, Raptor, Wolfenstein 3-D nebo Rise of the Triad. Stargunner je klasická vesmírná střílečka, kterou můžeme přirovnat třeba právě k Raptorovi. Ve své době vynikala zpracováním a získala hned několik cen. Většího úspěchu u hráčů ale nedosáhla, protože ti se postupně začali orientovat na 3D hry. Jestliže používáte některou z novějších verzí Windows, tak můžete mít problémy se spuštěním této primárně DOSové hry. Za zkoušku stojí prográmek DOSbox, který by je mohl vyřešit.

Ve své podstatě je dnešní gameska úplně klasický příklad výborné střílečky. Vše je zakomponováno do příběhu kolem dvou bojujících národů v jedné galaxii. Jako vycvičený elitní stargunner se musíte postavit nepřátelům a porazit je. Čeká vás celkem 34 levelů, které jsou rozděleny do čtyř dlouhých kampaní. Se svojí raketou letíte zleva doprava vstříc nejrůznějším nástrahám. Cestou se ocitnete ve vesmíru, na poušti, ale také ve vodě. Tomu odpovídají soupeři. Kromě těch obyčejných vás na konci každého levelu čeká velmi silný boss. Někteří jsou provedeni velmi vtipně. Je opravdu těžké je překonat. Hru si však lze uložit, což ji velmi zlehčuje. Věřím ale, že tuto volbu hardcore hráči nevyužijí. Skvěle jsou provedeny bonusy, které se objevují na různých místech v levelu nebo vypadnou z nepřátel. Získat můžete život, brnění, atomovku či si třeba vylepšit střelbu. Máte dva typy laseru. Červenou plazmu, kterou střílíte přímo před sebe a je silnější. Druhý typ je modrý. Je slabší ale má větší rozptyl střel. Kterou zvolíte je jen a jen na vás. Bonus totiž můžete měnit tím, že na něj střílíte. Důležité je také sbírat kredity. Po každém levelu se totiž ocitáte v jakémsi obchodě, kde si můžete upravovat raketu podle libosti a finančních možností. Změnit lze motor, dokoupit si defenzivní talíř, život či sběrač kreditů. Nejvíce vás ale určitě zaujme přehršel nejrůznějších zbraní. Časem si vytipujete ty nejlepší, které budete s oblibou používat.

Solidní je také zpracování. Grafika už je dnes sice velmi zastaralá, rozlišení nepříjemné, ale přesto věřím, že vás neodradí. Jak sem se již zmínil, nepřátelé jsou velmi pěkně zpracováni. Znamenitá je hudba. Rychlejší tempo se k akční řežbě výtečně hodí. Stáhnout si ji lze i samostatně. Celá hra má téměř 40 MB, čtyři epizody vydrží ale opravdu dlouho. Pokud jste fanouškem vesmírných stříleček, tak neváhejte ani vteřinu. I když ne, stáhnutí vám doporučím. Stargunner je totiž gameska s vysokou návykovostí a vynikající hratelností, která by neměla chybět ve sbírce žádného fanouška freewarových her.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

X.x.X | 21.10.06 v 18:28

hele nevite někdo jak mam toho stargunera spustit na windowsXP prosim

driver | 27.03.06 v 02:07

sak to nejde spustit ani cez dosbox

Triple T | 06.01.06 v 17:06

Jestli jste nekdo nasli link na stazeni bez fronty, plz dejte ho sem. Nasel bych si to sam, ale nejsem si jisty, jestli za to ta hra stoji (proto taky nejsem ochotny jit do neresumovatelneho downloadu).

ded | 11.07.05 v 15:33

Když to nejde stáhnout odsud, mrknu se na stránku výrobce a už se doklikám, ne? To platí ve většině případů, když něco odsud nejde stáhnout. Když to i tak nejde, nastupuje Google, případně FileMirror. Howgh.

LooooL | 11.07.05 v 08:02

strasne dik

Petr Vadlejch | 10.07.05 v 21:18

zkuste to nyni, blizsi info a mirrory na download jsou zde http://www.3drealms.com/index.shtml

Radek | 10.07.05 v 17:56

kliknu na Download a hru nemůžu stahnout...

ded | 08.07.05 v 16:41

No a "na tej drbnutej stránke" je hned na druhém řádku slovo DOWNLOAD. Kliknu, stahuju.

LooooL | 07.07.05 v 19:56

ked kliknem na ten dounloud, tak ma to hodi na daku drbnutu stranku...kde to je ???


galerie

Stargunner Stargunner Stargunner Stargunner