recenze

Rich$tate

Rich$tate

Zbohatnout, mít rychlá auta a ovládat své vlastní impérium ještě nebylo nikdy tak jednoduché. Rich$tate je přesně ta správná volba, pokud máte zálusk na pár miliónů, desítky zaměstnanců a garáž jak stadión.
Vítám vás do světa, kde nic není nemožné a jedno klinutí staví budovy a nadívá váš bankovní účet. Stačí se zaregistrovat a začít (webovka = žádné stahování souborů). Samotný počátek je jednoduchost sama. Tutoriál je zde výborný a celou dobu vás doprovází úkoly, které vám tak trošku pomáhají v tom, co máte správně udělat a jakým směrem se vydat. To mi až tak často nevyhovovalo, jelikož rád hry prozkoumávám sám, ale určitě se najdou lidé, kterým to bude jednoznačně dělat radost.

Simulace nebo budovatelská záležitost?

Hra má cíl, díky bohu, a tím je dosažení určitých počtů super závoďáků, zaplnění radnice apod., pak se nejspíše server restartuje (ale to jsem nezažil). Ovšem aby toho komunita, guildy a samotní hráči dosáhli, musí pro to něco udělat. Hra se totiž skládá z budování vlastních podniků, produkce zboží, získávání majetku a pomáhání vašim spoluhráčům. Vše by se dalo rozdělit do dvou hlavních částí.

První je vytváření vlastního obchodního impéria, podle zaměření, které si na začátku hry vyberete. Poté se snažíte navýšit svůj výdělek, díky možnosti vyrábět vlastní zboží a trénovat zaměstnance a nakonec investování nějakého toho kapitálu do vlastní guildy. Celý systém je docela propracovaný, ale zase ne tak moc, aby hráče mátl, dokonce možná bude zkušenější pařmeny nudit.

Druhá část je o závodění. Existuje zde hromada míst a „šampionátů“, kterých se postupně můžete účastnit. Bohužel tohle se z mého hlediska dvakrát nevyvedlo. Samotný závod vždy v single-playeru probíhá 1vs1 a do souboje se dá sotva zasáhnout. Je tu naštěstí mutliplayer, kde s vámi pojedou další hráči, ale to není až taková výhra.

Kombinace „simulací závodů“ a budování je celkem neotřelý nápad, ale oběma (hlavně těm závodům) něco schází.

Všechno má své zkušenosti a vetešnictví praská ve švech

Aby se vám hra občas mohla zdát překombinovaná, tak váš charakter a vaše auto získávají zkušenosti. Co se týče vašeho avatara, tak ten leveluje na základě upgradu obchodů a plnění podmínek pro postup. Pokud se vyhoupne o číslo výš, může rozdělit i své atributy do speciálních schopností, která zvyšují produkci, zisk peněz, auto apod.

Celkově se z tohoto pohledu popsal i postup vašeho auta, ale zde investujete „materiál pro upgrade“ a poté doplňujete i různé součástky, prostě takový easy tunning. Postupně se i váš vozový park rozrůstá a závody jsou tím aspoň zajímavější, ale to je až součástí pozdní hry (dost pozdě).

Co mě naopak potěšilo, byl velký počet různých předmětů, které se vztahují jak na vás, tak vaše podniky, zaměstnance a auto. Vše má svůj účel a pomáhá k vyšší efektivnosti, produkci a výkonu. I když se často jedná o větší počet, člověk se v celém tom seznamu neztrácí.

Barevné šílenství

Celková vizualizace působí silně malovaným způsobem. Až po pár hodinách hraní mně docházelo, že Rich$tate je opravdu spíše pro casual hráče a komunitu, takže bych si neměl příliš vymýšlet, ale i tak na mě výběr barev působil trošku ostřejším dojmem. Přesto vše působí uklidňujícím dojmem a člověk musí pochválit smysl pro detail.

Audio zde moc nehledejte, narazíte na pár efektů, ale to je vše. Jelikož by se do hry ani nějaká hudba moc nehodila, ticho spíše vítám.

Rich$tate na mě celkově působí roztodivným dojmem. Nejdříve jsem se nechal bavit business simulací, abych postupně zjistil, že hlavní prostor mají závody, které mě rychle přestávaly bavit. Je zde poměrně hodně aktivit, ale některé prostě nejsou dotaženy až do konce. Pochvalu si zaslouží obsah v podobě předmětů a systém levelování je motivující. Pro Casual hráče se bude jednat o dlouhodobou zábavu, ale hráči, kteří od hry očekávají trošku více dynamiky a hlubší náplň budou nejspíše odcházet po hodině hraní.

Do hry se můžete zapojit zde


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 18:55

1


galerie

Rich$tate Rich$tate Rich$tate Rich$tate Rich$tate Rich$tate Rich$tate Rich$tate Rich$tate Rich$tate