recenze

Chaos of Three Kingdoms

Chaos of Three Kingdoms

Když vás přepadne chuť si zahrát jednu tradiční strategickou webovku, měla by to být populární záležitost. Chaos of Three Kingdoms nedávno spustil 41. server. To byl jasný signál, že se to musí zkusit.
Jednou za čas člověka přepadne touha po strategii a klasickém konceptu stavění města, tréninku hrdinů, armád a dobývání různorodých map. Jasný důkaz, že tento skoro až klasický koncept prostě funguje. Chaos of Three Kingdoms k nám přichází až z dalekého Tchaj-wanu, aby přinesl, možná mírně obehranou, náplň starověké Číny a známou periodu války 3 království. Docela se to povedlo.

Při založení svého města a hrdiny dostanete docela nízký počet možností, nejvíce se budete asi věnovat vzhledu města, které poté bude mít dané charakteristiky po celou dobu hry. Nic to ale nemění na funkčnosti a produktivitě.

Chaos of Three Kingdoms je už od pohledu jasnou klasikou, kde zkušenější hráč bude jako doma automaticky přeskakovat tutorial a těšit se na pozdější fáze hry. Začínající hráč může Chaos of Three Kingdoms považovat za ideální první hru v tomto žánru.

Budování města
Výstavba města se točí kolem upgradu základních budov, jako jsou domy, pokladna, radnice, tržiště atd. S vyšším levelem hlavní budovy budou přibývat i další kousky, které nabídnou verbování mužů, shromažďování obilí a možnosti diplomacie, vytváření týmů nebo hledání jednoho, kam byste se vy dostali. Každý krok je slušně vysvětlen pro „zelenáče“, přičemž zkušený hráč se může touto otevírací částí hry prokousat během pár hodin. I když se jedná o naprostý základ, tak díky vyváženosti nutnosti stavět, válčit a čekat se jedná o velmi příjemně strávený čas. V pozdější fázi hry se už budete spíše soustředit na jiné věci.

PvE a PvP
Jako obvykle se většina vašeho herního času bude točit kolem bitev. Klasika je zde slabé slovo. Jestli chcete učebnicový příklad klasických strategických webovek, máte zde výherce. Na několika speciálních mapách se utkáte s armádami vytvořenými spíše pro nutnost postupu, vylepšování hrdinů a technologií než nějakých strategických manévrů. Čas od času se naskytne možnost naverbovat speciální charakter, jako nového vůdce do vaší armády.

Ta pravá zábava začíná až vytvořením aliance nebo připojení se k některé z aliancí. Hráči hrají Chaos of Three Kingdoms jako diví. Nezapomeňte, že jsou zde 3 strany, takže pozdější zápolení armád o teritoria je mimořádně dravé a akční. Dobrá zpráva pro všechny.

Ještě něco?
Od výzkumu přes různé formace, trénink hrdinů až po vylepšování výbavy, vše je obsaženo a milovníci tohoto žánru budou plesat a jásat. Další skvělou zprávou jsou stále přibývající servery, kde to můžete zkoušet znovu nebo s jiným přístupem.

Jednu výtku bych ale měl, je to menší rozlišení, než jsme zvyklí. Jelikož používám rozlišení 1920 x 1200, bylo herní okno pekelně malé. Na vše se sice dalo jednoduše klikat, vše se dalo číst a ovládat, přesto vám některé detaily v grafice a tím i krása hry mohly utéci. Jelikož nejsem zvyklý na fullscreen, často během hry něco kutím, nebylo to až tak příjemné.

Suma sumárum tu máme výbornou klasiku. Normálně bych podobné hře dával velmi průměrné hodnocení, ale je tu několik bonusů, které přidávají procenta. Jedním z nich je možnost hrát Chaos of Three Kingdoms přes aplikace na iOS a Android. Moc her tuto možnost neumožňuje, takže palec nahoru. Plus dávám také za příjemné herní tempo, které vás nikam nežene.



diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =


galerie

Chaos of Three Kingdoms Chaos of Three Kingdoms Chaos of Three Kingdoms Chaos of Three Kingdoms Chaos of Three Kingdoms Chaos of Three Kingdoms