recenze

My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě

My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě

Kdo v poslední době nezaznamenal rostoucí počet her s farmářskou a pěstitelskou tematikou, tak mu v kosmu buď vypnuli počítač s FarmVillem, Zeleným Impériem, Farmeramou, indie peckou Family Farm, nebo se nechal zhypnotizovat, aby zapomněl na ty dlouhé dny pěstování mrkve a brambor a vyspal se. Nelze zpochybnit, že toto téma je mezi hráči velmi oblíbené, a tak se dnes koukněme na titul ze stejné sféry s názvem My Free Farm.
Za titulem stojí společnost Upjers, jejíž jméno jste mohli slyšet ve spojitosti s webovými hrami Kapi Hospital nebo Zelené Impérium. A proto není divu, že interface a obecný herní systém zůstává v mnoha ohledech zachován. To je pro fanoušky jistě plus. Teď již k samotnému titulu.

Moje farma, můj hrad
V této webovce se stáváte farmářem, který se od jednoduché produkce zeleniny dostane až k náročnému chovu ryb, koz, včelaření a dalším činnostem.
A tak začínáte s prvním polem, málo místem a ještě méně penězi. Určitě počítejte s pomalejším startem, který je ovšem později kompenzován enormním množstvím možností, co dělat.
Zpočátku budete procházet nějaký ten tutoriál a hlavní činností bude sázení, což je právě onen pomalý rozjezd. Každá plodina potřebuje určitou dobu k růstu, a že to nejsou časy zrovna krátké. Na druhou stranu je z toho vidět jasný záměr autorů – casual zábava bez nějakého stresu a nebezpečí. Hra je až nebezpečně mírumilovná.

Produkce zeleniny v časových intervalech je skutečně základní a každodenní činností. Aby to nebylo tak všední, hra vám nabízí rozmanité druhy zeleniny. Ty odemykáte postupně s dosažením nových levelů. Každý druh se liší nejenom odlišnou dobou růstu, ale také počtem kusů produkce. Otevírá se tak prostor pro jistou strategickou setbu, neboť vše, co vypěstujete, může být součástí questů nebo to můžete prodat na trhu. To už bude kapitola sama pro sebe.
A jak vaše zeleninové impérium roste, získáváte nové budovy a nové pole, což umožňuje ještě masivnější produkci.
Vše potřebné najdete na obrazovce města v prodejně semen, případně zvířat a dekorací.

Vajíčko? To bych si s dovolením také vzal
Už jsem nakousl produkci. Máte tu hromady zeleniny. Co ale v této hře drží prim, jsou vejce. Postavíte kurník a v něm slepice v pravidelných intervalech snáší vejce. Časový limit lze snížit obilím a kukuřicí, čímž jsme zase zpět u složky pěstování. A sami zjistíte, že vajec není nikdy dost.
Takže to už máme obilí, kukuřici, vajíčka a jedeme dál, neboť jsou tu questy. Úkoly, které vám zadává hra, obvykle vyžadují jisté množství toho či onoho. Ať už je to cokoli, je toho vždycky potřeba dost. Odměna je bohatá, takže doporučuji plnit a moc to neflákat. Nový quest přijde pak po 24 hodinách.

Zkušenosti a peníze
Progres ve hře je takový, že od nového levelu (a tudíž nějaké té novinky) vás vždy dělí určitý počet bodů. Body získáváte jednak plněním questů, jednak sklízením plodin na vašem poli a vajíček z kurníku (a jsme zase tam). Na první pohled ta čísla vypadají brutálně, ale celá hra působí do jisté míry relaxačně. Máte čas, nikdo vás nehoní, když zapomenete, jen budete pomalejší. Častější hraní a smysluplné postupy (například před spaním zasadím to, co má dlouhou dobu růstu a přes noc mi to vyroste) rychle získávají kýžené bodíky.
Za peníze nakupujete semena, nová zvířata a celkově vylepšujete farmu.

Farmář hledá kupce
Trh je nedílnou součástí tohoto světa. Ostatní hráči na něm prodávají své plodiny. Docela zajímavý systém, kdy vaše vlastní okurky nabízíte s vlastní cenou. Musíte ovšem sledovat konkurenci, jestli nejste drazí. Současně i vy můžete vyhledávat ty nejlevnější nabídky.

Systém zpráv
O nákupu na trhu vás informují systémové zprávy. Stejně jako o postupu na novou úroveň a co tím nového získáváte. Dále se můžete spřátelit s ostatními farmáři, popřípadě vytvořit „zahrádkářskou kolonii“ a sdružovat se v ní.

Zdá se toho málo? Naopak je toho strašně moc. Od osmé úrovně můžete zajet do nové lokace, kde se dozvíte o chovu ryb, produkci ve mlýně a další věci. Nevýhodou je, že ty lepší věci jsou přístupné až ve vyšších levelech. A dostat se do nich není zrovna snadné. Je tu možnost zaplatit si premium účet, s nímž jde vše rychleji. Na druhou stranu nemáte kam spěchat. Nic se vám nemůže stát, jedete si vlastním tempem a sami odkrýváte, co vám hra postupně, byť na můj vkus v docela malých dávkách, nabízí.
Potěší přítomnost jazyka mateřského. Nepotěší jeho zpracování, respektive překlad. Ten je místy opravdu strašný, ale za to pohodlí se to dá (musí) přežít.

Tento titul vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Nečekejte nějaké rychlé tempo postupu. Pokud vás ale bavilo Zelené Impérium nebo Kapi Hospital, je to hra pro vás.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =


galerie

My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě My Free Farm - pohodové zemědělství na vlastní farmě

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce