recenze

Empire Rising

Empire Rising

Mých prvních pět minut hraní: „Hm super, další budovatelská a válečná strategie, to bude zase stejné jako všechno ostatní.“ Mých posledních pět minut hraní: „Safra, nespal jsem pořádně poslední týden, žena mi rodí… ale ještě zaútočím na tohoto soupeře, odkliknu výzkum a splním jednu misi“ … klik, klik … klik ……
Sice hodně s nadsázkou, ale přesně podobné pocity jsem měl, než jsem začal psát tuto recenzi. To, co se zprvu zdálo jako tuctová záležitost, se stalo neskutečně, ale neskutečně chytlavou zábavou.

Na začátku jsem k Empire Rising přistupoval velmi ostražitě. Samotná registrace a výběr ze čtyř národů (každý má speciální jednotku a bonusy), mé obavy zvyšovala. Vždyť od dob hitu jako Warfflow je většina historických strategií velmi podobná a i když kvalitní, držíce se trendu, je to po čase prostě nuda. Ovšem po prvním dnu hraní jsem musel změnit názor.

Jiná klasika

Samotné jádro je velmi podobné ostatním strategiím, které se rýpou v historii a dělí hru na vytváření měst/a a poté dobývání okolí. Ale abyste se nepohybovali v jedné časové ose, budete pomalu proplouvat čtyřmi obdobími a tím si hlavně odemykat nové možnosti a jednotky. I to se však dá popsat jako normální věc.

V čem většinu konkurence Empire Rising poráží o třídu, je obrovský spád. Ani jednou se mi nestalo, abych se do hry přihlásil a nebylo do čeho pýchnout. Vždy tu byl aspoň jeden úkol nebo úkon, který mě potřeboval.

Co je ovšem zajímavé, veškeré dění se opravdu tolik neliší od vyzkoušených věcí. Máte tu stavění budov, jejich vylepšování, výzkum zbraní a různých technologií. I generálové a jejich zapojení v bitvách, průzkumech a dobývání je velmi podobné.

Možná to je plněním různých úkolů, které se dělí na všeobecné a denní. Hlavně pro vaši alianci se jedná o příjemné zpestření. Ale tím to nekončí. V době, kdy jsem hru hrál, byla nějaká ta denní akce normální, plus tu byla i dlouhodobá záležitost.

Vše je opravdu velmi pěkně a příjemně propojeno. Autoři vyšli hratelnosti velmi vstříc a první týden vás zahrnou dárky, které vám pomohou překonat nudnější část začátku velmi rychle. To znamená urychlení stavby budovy, výzkumu a produkce. Vůbec nepřeháním, pokud řeknu, že jsem už druhý den rozšiřoval své impérium o další kolonii (ne město), kterou jsem dokonce dobyl od neaktivního hráče.

Jednodušší bitky

Vojsko je zde zastoupeno opravdu pěknou řádkou jednotek. Ty se sice postupně musí vyzkoumat a verbování už stojí něco času, ale do tisícových armád se dostanete celkem snadno. Co ovšem mírně mrzí je minimální zapojení do strategie a samotného průběhu bojů. Vždy jenom přikážete kam a proč mají jít, no a výsledek půtky dostanete v hlášení. Tato část se přeci jenom dala zvládnout o něco lépe.

V alianci a jejím tažení se blýská na lepší časy. Jde o to, že můžete pozvat své kamarády (v pozdější fázi nevyhnutelné) při srážkách s ostatními hráči a aliancemi.

Celkové ovládání, grafika a audio

Vždy si velmi potrpím na interface a tady jsem byl nadmíru spokojen. I když je zde mnoho úkonů, vyskakovacích oken, statistik, zpráv a obrázků, ke všemu se dostanete jedním nebo dvěma kliknutími. Jestli si dobře vzpomínám, tak jsem se ztratil jenom jednou a to bylo hned na začátku. Za tuto část tedy velké plus. Grafické zpracování patří mezi ty lepší, nehledejte žádné orgie, ale barevná paleta s designem netvoří nic křiklavého, ale ani nudného.

Teď se dostanu k dalšímu z mála záporů. Tím je absolutně chybějící audio. Stránka vás sice uvítá epickým videm, ale to je všechno. Ve hře není žádná hudba ani efekty, prostě nic. Tohle mě hodně zamrzelo, hlavně pokud procházíte několika stoletími.

Už dlouho jsem nehrál strategii, která mě natolik pohltila. Vždy jsem měl co na práci a rozhodování bylo klasickou záležitostí. Nemáme tu ovšem diamant bez kazu. Celkový obsah (až na pár věcí) je klasický a chybějící audio opravdu nepotěší. Na jedené straně tu pak máme výborné ovládání a přehlednost, na té druhé zase slabší bitevní stránky. Přes to všechno je Empire Rising velmi silný hráč na poli webových her a užít si zábavu můžou jak úplní nováčci, tak i experti.

Stačí se zaregistrovat a můžete hrát.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =


galerie

Empire Rising Empire Rising Empire Rising Empire Rising Empire Rising Empire Rising Empire Rising Empire Rising Empire Rising Empire Rising

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce