recenze

The Godfather: Five Families

The Godfather: Five Families

Do sousedství se nastěhoval nový „Don“ a neškodilo by mu poslat pár přátelských mafiánských „pozdravů“. Jakmile budete mít základy infrastruktury, silný výzkum, vybudované město a jakýs takýs vliv nad přilehlými oblastmi, budou to husté strategické bitvy o moc a území. Webová hra na motivy slavného Kmotra je tady.
Registrace
Přihlásit se můžete přes registraci e-mail, ale můžete to udělat i přes vás účet na Facebooku. Pak už se vám otvírá město New York roku 1935 a spousta práce, která se sama neudělá.

Kdo je tady „Don Nováček“?
Prvním rozhodnutím je volba rodiny, jejíž součástí se následně stanete. Je jich pět a nic vám nebrání si vybrat tu vaši oblíbenou. Od této chvíle už ale opravdu o něco půjde.

Základní interface
Hra jako celek má tři základní obrazovky a není od věci je pečlivě prozkoumat. Jednou z nich je vaše město, které obsahuje volná místa na stavbu základních budov. Těch je sice jen pár, ale zase se v tom člověk neztratí, může lépe přemýšlet a vzhledem k počtu míst vás nemusí mrzet, když třeba na volné místo postavíte něco (momentálně) nepotřebného.
Kromě hezkého pohledu na městečko, které žije jednoduchými, přesto hezkými animacemi, dává přehled o vaší produkci „surovin“ – jídlo, cement, železo a peníze – potřebných pro růst vašeho impéria po stránce vojenské, infrastrukturní a vlastně celkové hráčské moci v tomto světě.
Další obrazovku představuje vaše sídlo. To se z dezolátního stavu (viz filmeček na úvod hry) musí změnit na honosně vypadající panství. Na jednotlivé budovy se podíváme později, ale cením si grafického kabátku. Budovy se dle dosaženého levelu mění, a tak váš postup vypadá i hezky na pohled.
Poslední obrazovkou je mapka města. Hledáte na ní jednak soupeře k útoku vašimi vojsky, jednak k získávání vlivu v okolí. Ukořistit pod své mocenské pařáty můžete městské části i gangy.
Všechny věci, které děláte na některé z obrazovek, bývají zpravidla součástí questů. Za jejich plnění získáváte odměnu, vždy něco od každé suroviny, nicméně je chyba se řídit pouze plněním questů. Musíte si najít vlastní strategii, která sídlí někde mezi úkoly, tréninkem jednotek a výzkumem.

Budovy
Městských budov je pět druhů. Obytné domy produkují peníze. Ocelárny, cementárny a jídelny přirozeně své typické suroviny. A čím vyšší level nebo počet některé z budov, tím vyšší je hodinový příjem.
Vzhledem k levelování budov je dobré vědět, že určitá úroveň umožňuje nebo zlepšuje některé další aspekty hry. Proto se vyplatí číst malé popisky a uzpůsobit tomu svoji strategii.
Další porce budov je ve vašem sídle a platí to, co bylo řečeno v předchozí větě. Sklad tak má vyšší kapacitu před krádežemi, zbrojnice dává možnost lepšího vybavení vaší mafii, dílna odemyká nové bojové jednotky a tak dále.

Kdo nezkoumá, nepřežije
Zvláštní a samostatnou kapitolou je výzkum. Pod příslušnou ikonou se skrývá spousta mafiánských položek, které musíte za peníze a ostatní suroviny vylepšovat. A zase záleží na vaší strategii. Chcete-li rychle silnější jednotky, ne jen slabé lupiče, ale třeba pár „tomíků“, musíte se soustředit na každou oblast zvlášť – tedy budovy a výzkumné prvky na určité výši a dostatek surovin. Dále se pak snižuje doba tréninku nebo zvyšují atributy vašich mafiánů.

Každý mafián chce moc, vliv a ničit
Jakmile je po sedmidenní ochranné době (což je přiměřená doba na to něco vystavět), jde se loupit a bojovat. Protivníka hledáte na celkové mapě a zaútočit můžete jak na jeho hlavní sídlo, tak na některou jeho z oblastí, kterou ovládá. Získávání okolních lokalit je celkem dobrou cestou, jak zvýšit váš příjem. Čím vyšší level totiž ukořistíte, tím větší bous surovin a peněz na vojáky získáte. A naopak vám produkce zase může výrazně klesnout, pokud území ztratíte v souboji s nepřátelskou rodinou. Počet lokalit, které můžete uzmout pod svá nenasytná křídla, je dán level vašeho hlavního sídla.
Za vítězství získáte třeba respekt nebo ukradnete nějaké suroviny pro sebe – žádná revoluce. Celkem sympatická je možnost jednotky skrýt, ale… osobně neuznávám :).
Menší rozpaky mám z výsledků bitvy. Po každém útoku se ukáže report, ze kterého se dozvíte úhrny konkrétních jednotek a vůbec celkovou skladbu vojska, ale nelze nějak jednoduše útok protivníkovi oplatit. Nějaká rychlejší odplata by ke škodě nebyla.

Systém hry
Vaše strategie by měla směřovat k dostatečné produkci financí, protože později bude doooooost draho, a taky dostatečné armádě. Nic ale není radno podceňovat. Chcete rychleji stavět? „Vytuňte“ položku konstrukce. Operovat se dá se spoustou věcí. Na druhé straně to není ve sféře webových her něco úplně nového. Přesto to dává člověku jakousi logickou sevřenost a provázanost věcí, což mám rád.
Nechybí možnost sdružovat se do společenství, samozřejmě že v rámci vaší rodiny, čemuž je uzpůsoben i chat, v němž pohodlně přepínáte jak mezi všemi, tak pouze členy crew.
Tempu hry určitě prospívá možnost stavět, zkoumat, trénovat a bojovat současně. Také časové intervaly jsou u základních levelů velmi sympatické a krátké. A celé je to zabaleno do stylové grafiky a ozvučené hudbou z Kmotra. Pravda, smyčka se po několika hodinách hraní omrzí, ale jakým způsobem dokresluje atmosféru, je určitě plus.

Na poli webovek se žádná revoluce nekoná. Proč taky, když základní herní principy fungují dobře, navíc všechno je hezky zabaleno do tematiky The Godfather, což je pro fanoušky Dona Corleone a mrtvých koňských hlav silný tahák. Hrát můžete zde.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =


galerie

The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families The Godfather: Five Families