recenze

Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii

Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii

Válka si žádá vaše strategické vlohy. Budete muset vybudovat silnou bojovou základnu, zúčastníte se bojů 2. světové války a také na okupaci ostatních hráčů dojde. Najměte generály, seberte vojáky, dejte jim vybavení a určete bojovou strategii. Vzhůru do boje.
Registrace
Nejdříve něco málo k registraci. Zadejte e-mail, heslo a po následné aktivaci jste ve hře. Také se můžete přihlásit přes Facebook (najděte si hru ve Facebook vyhledávání) a hrajte přes něj.

Úvod
A máme tu první rozhodnutí, kterým je volba strany. Ve stylu druhé světové války máte na výběr Německo, Sovětský svaz nebo spojence. S prvním vytvořeným generálem (váš avatar) si vyberete také první bojové jednotky.

Základní interface
Základní interface hry, který představuje vaši základnu, je na pohled přívětivý, přehledný a to se týká i ostatních obrazovek, na které v zápětí narazíte. V bojích pozitivně působí animace jednotek (byť jen jednoduché pohyby) a speciální efekty (lze vypnout).
A protože jsem v období druhé světové války, nechybí de facto celý svět. Postupně odemykáte nové lokality a celé mapy. A přesto se v tom pořád dobře orientujeme. Expanzi ovšem zmíním později. Teď zpátky na vaši základnu, kde je tak nějak prázdno…

Budovy
Jedna z nejdůležitějších budov je centrála. Jednak z ní pravidelně získáváte peníze, jednak jejím upgradem odemykáte nové budovy na vašem „plácku“. Obecně dále platí, že vylepšení budovy zpřístupňuje další možnosti dané stavby, a tak si po několika hodinách zběsilého levelování kdečeho vytvoříte vlastní strategii, do čeho investovat peníze a hlavně čas. Časové intervaly pak notně narůstají.
Z dalších budov, které stojí za zmínku, jsou výzkumné a verbovací středisko, v nichž zkoumáte nové strategie rozestavení a počet jednotek, respektive výměnou za zásoby získáváte další vojáky a celkově navyšujete jejich maximální limit. Nechybí vylepšování zbraní, najímání nových generálů a jejich trénink, nákup zbraní a tak dále. To už je více méně standard.

A jde se do světa v hlavní kampani
Vybral jsem si stranu Spojenců, takže věci budu popisovat z tohoto pohledu. Hlavní kampaň představují boje v určité části mapy, potažmo zemi, kde postupně porážíte umělou inteligenci. Boje probíhají automaticky, přesto lze nastavit spousta věcí. Od formace až po konkrétní jednotky a jejich počet. Dále celkový počet vojáků. Pokud se nezadaří a prohrajete, přijdete o část vojska a chce to něco změnit. V první řadě to chce doplnit jednotky, následně vylepšit, třeba i několikrát, zakoupené zbraně, popřípadě koupit a na vaše velitele „navléct“ něco dalšího.
Ať už válčíte v Polsku, Norsku nebo Řecku, každou mapu ukončuje finální střet, kdy musíte sezvat povícero hráčů, protože sami zkrátka nezvítězíte (a navíc vás hra nepustí). Poměrně příjemné překvapení s navíc velkou ochotou ostatních hráčů, kteří se připojí po jedné výzvě na lokálním chatu. Na druhou stranu vám toto nebrání přistoupit na novou mapu.

Věda a výzkum – základ úspěchu
Dost mě tato složka fascinovala a jejím upgradem jsem strávil dost času. Proto mi dovolte, abych ji zmínil zvlášť. Navíc ostatní náplň, jako plnění questů, souboje v aréně, sbírání peněz, zkušeností a tím pádem zpřístupnění nových položek ke koupi v dostatečně rozvinutém obchodě, je klasika.

Správná formace a jednotky vám mohou vyhrát i bitvu, kde jste handicapováni. Souboje totiž probíhají v liniích, takže záleží i na tom, jaké vlastnosti jednotek se střetnou proti sobě. Někdy stačí k postupu dále jen vyměnit jednotky, změnit speciální útok a rozestavení. Lze si s tím celkem slušně vyhrát v budově tréninku, kde rovněž vašeho oficíra můžete zocelit.

Pokud jde o počet míst, jimiž disponujete, není to žádná legrace. Poměrně dost dlouho trvá „vytunit“ budovu a následně danou formaci tak, abyste měli k dispozici více políček. Následně si také můžete zvolit, pod záložkou v obchodě nebo ikonkou v dolní části obrazovky, velitele a s tím spojenou útočnou jednotku. K dispozici jsou tanky, obrněné vozy a několik druhů pěchoty.

Když už jsme se tak přesunuli k těm ikonkám, naštěstí jich není moc a jsou přehledně umístěny. Budete velmi jednoduše přecházet ze základny do válek hlavní kampaně, arény a poté celého světa, v němž lze ostatní hráče vesele okupovat. Navíc tu postupně odemykáte nové lokality a ty lze zase okupovat a profitovat z nich. Takto tedy pomaličku roste vaše nadvláda. Nechybí speciální akce během dne. Například některá místa útoky smíte provádět jen v určitém ročním období a času (v rámci hry).

Snad je to i díky široké škále věcí, které provádíte, že hra má neskutečně rychlý start. První tři hodiny jsem mohl v pohodě hrát bez přestávky, protože pořád bylo co dělat. A několik dalších hodin to nebylo o moc horší. Napomáhá tomu i to, že stavět můžete dvě budovy zaráz, do toho zkoumat a současně navíc vylepšovat zbraň. Tyto akce mimochodem přehledně vidíte v levé části obrazovky. Mezitím hledáte nějakého maníka v aréně na vyklepnutí nebo k okupaci, či si klestíte cestu na bojové mapě světa. Pak samozřejmě časové intervaly rostou, ale s tím se musí počítat. Urychlení nabízejí mikroplatby (diamanty), nicméně do začátku nějaké dostanete. Takže doporučuju si je šetřit do pozdější fáze hry.

Jednoduše parádní strategická webová hra s tematikou druhé světové války.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =


galerie

Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii Iron Marshal - druhá světová válka ve vaší režii

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce