recenze

Empire Universe 3

Empire Universe 3

Empire Universe 3 je parádní návrat ke kořenům a špatná zpráva pro lidi, kteří jsou netrpěliví a nemají rádi vesmír.
Poctivých textových webovek je dnes jako šafránu. Drtivá většina se točí kolem nových technologií, vylepšené grafiky a celkově mělké hratelnosti a obtížnosti pro méně náročné hráče. Empire Universe se snaží oživit old-school styl hry a docela se jí to daří.

Celé kolo vesmírného dobývání začíná výběrem rasy, za kterou budete hrát. Je jich tu dost pro každého Trekistu nebo milovníka Hvězdných válek a každá má nějaký ten plus a mínus. Já jsem zůstal třeba věrný lidstvu, a to nejenom proto, aby mi ze zadnice nečouhalo chapadlo, ale protože se jedná o vyváženou rasu. Někteří jsou zase vhodnější pro útok, jiní mají zmáklou diplomacii atd.

Mám vlastní planetu… a co dál?
Celý začátek je takový… klasický. Je třeba rozhýbat ekonomiku těžbou, navázat první diplomatické vztahy přes jinou budovu, zahájit výzkum, vycvičit kapitány, výzkumníky, zavést vládní politiku, vše pěkně propojeno s vlastnictvím určitých budov a plánu. Obchod zde funguje naprosto parádně, a to hlavně díky jednoduchému ovládání a jednoduchému UI, přes který najdete všechno za použití maximálně dvou nebo tří kliků. Po prvních krůčcích se začnete rozhlížet nejenom po vyšších technologiích, ale i vesmíru a jeho hranicích. A teď mám pro vás otázku. Dost zásadní otázku. Jste ochotni u hry zestárnout?

Tak jde čas
Hrál jsem už jednoznačně přes sto webovek a MMO her. Nikde jinde jsem se nesetkal s tak dlouhou časovou potřebou něco postavit a hlavně vyzkoumat. Než například budete mít možnost postavit něco jiného než výzkumnou sondu, počítejte s výstavbou větších doků a výzkumem potřebných technologií (1 týden). Málo prostoru pro doly (skoro 10 různých druhů materiálů)? Nevadí, rozšíříme budovu, která umožňuje jejich vytvoření (lvl 5 = 3 dny). A to se tu bavím o otevírací fázi hry, kdy ještě nemáte šanci kolonizovat, natož se s někým dát do šarvátky. Po měsíci hraní jsem se cítil jako nevyvinutý prvok.

Po troše průzkumu jsem zjistil, že Empire Universe na této čekací náplni staví a zkušení hráči s tímto aspektem počítají, a dokonce si v něm libují. Mimochodem, komunita je výborná, žádné urážky, když je potřeba pomohou, a dokonce pošlou suroviny, pokud mohou.

Časy stavění a výzkumu se dají zkrátit použitím speciálních krystalů (rozumějte za reálné peníze). Jenže se jedná o naprosto neefektivní možnost, prostě ruce pryč.

Když každá loď může být jiná
Po jedné menší věčnosti budete mít jakž takž šlapající základnu a hlavně několik výzkumů v kapse. To vás povede k výstavbě prvních vesmírných lodí, no a tady Empire Univers 3 exceluje. Nejenomže je lodí jako much (myšleno druhů), ale díky různým specialitám ve výzkumu jim můžete dát libovolnou výbavu. Od různých zbraní přes štíty až po možnost být neviditelní. A věřte mi, že jsem zakusil pouze povrch celé záležitosti. Čím déle budete zkoumat, tím zajímavější věci získáte. Kombinací je tedy nekonečně mnoho a každý si může udělat flotilu z originálů.

Ještě vychválím grafiku. Sice se jedná o textovku, ale v moderní podobě. Tedy dočkáte se map, obrázků, různých prostředí, ale stavby, pohyby flotil nebo samostatných lodí se řídí přes psaní a klikání. Žádné velké animace neočekávejte, ale i tak si budete užívat, co je vám dáno.

Teď je tu velká otázka - hrát, nebo nehrát? Na Empire Universe si musíte rezervovat čas. Nemyslím tím sedět u počítače 24 hodin denně (ono třeba stačí jenom 5 minut), ale musíte se jí věnovat měsíce, potažmo rok a víc. Hra před vás tento aspekt staví jako fakt a nesnaží se z něho vykroutit. Buď berte, nebo nechte být. Jestli do toho půjdete, čeká vás opravdu dlouhá a báječná hvězdná cesta s partou dobrých lidí.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

ffd | 27.11.21 v 23:51

:-)

Laugher

Laugher | 13.07.16 v 19:05

To je dobrý

Laugher

Laugher | 23.08.15 v 00:57

Vesmírná hra.


galerie

Empire Universe 3 Empire Universe 3 Empire Universe 3 Empire Universe 3 Empire Universe 3 Empire Universe 3

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce