recenze

Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách

Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách

Zajímavý herní zážitek se vám nabízí ve webové hře Cultures Online. Jedná se totiž o mix budovatelské strategie, ve které vzkvétá vaše vesnička, získáváte suroviny, bojujete, plníte questy atd., s prvky RPG, neboť všechna činnost závisí na vás, respektive vašich vymazlených hrdinech. Na výběr máte ze dvou odlišných kultur.
Pro přiblížení hry a větší přehlednost se nejdříve podíváme na část budovatelskou, posléze na elementy RPG. Nejdříve vás čeká klasická registrační vložka a výběr národa. Ze dvou možností to zase není záležitost na dělání seznamu pro a proti a také tvorba vás, jakožto hlavního hrdiny, nezabere vzhledem k malému počtu všelijakých ksichtíků půl dne. Takže směle do hry a boje.


Co se týká budovatelské strategie, tak v praxi se jedná o takový ten standard. Máte vlastní plácek, na tom plácku políčka a na ně si stavíte domky, samozřejmě s určitou funkcí.

Postavíme základy
K těm nejdůležitějším patří ty surovinové. Kameny, železo, dřevo (dobře, to zrovna ano) nerostou na stromech, a tak je třeba si zajistit vlastní příděl. První zvláštní vychytávečkou je „surovina“ myšlenek produkovaná rovněž ve specifické stavbě. Tyto „Ideas“ slouží k výzkumu, který se rozkládá do čtyř složek a bližší pohled bude následovat.
Nesmí chybět zlato, i když s konstrukcí zlatého dolu bych chvíli počkal, neboť za plnění úkolů si něco vyděláte a taky zjistíte, že všechny budovy se vám sem rozhodně nevejdou. Tuto situaci řeší „Chieftain Hall“, která na každém pátém levelu odkryje část ostrova s novými místy. No, aspoň něco. Na rozšiřování a zvyšování levelů potřebujete již zmíněné suroviny a ne málo. Poměrně brzy to chce mít určitý výhled do budoucna, co chcete dělat, abyste měli k dispozici dané budovy. Jak si totiž budujete vlastní vesnické impérium, klesá morálka a s ní i produkce. Takže další místo automaticky sebere nějaká ta stavba na zvýšení morálky. Nicméně základ je jasný – suroviny, Cieftain Hall, Hospoda, ve které verbujete další hrdiny, a s tím také související Pekárna, která vám odemyká volné sloty na další hrdiny.
Co je třeba zmínit, je to, že všechno vykonávají vaši hrdinové. Jeden do začátku, v Hospodě získáte druhého, ale pořád je to ještě dost málo a jde to pomalu. Nakonec stavbou Pekárny získáte možnost třetího pomocníka a až v tu chvíli to má jakous takous rychlost a strategii. Jdeme k RPG části.

Hrdinové – zajišťují všechno dění
Na základě předchozího odstavce je jasné, že jakoukoli produkci vesnice zajišťují postavy alias heroes, kteří prací získávají zkušenosti, čímž se vylepšují, zvyšují level a stávají se zkrátka čím dál víc super. A co s tím? V první řadě tu jsou questy. Na každý den máte k dispozici staminu,z které dle úkolu ukrajujete v podobě časových intervalů značící cestu (opět lze správnou budovou snížit trvání cesty). Následuje boj, na nějž se můžete připravit stylem „má víc HP a větší útok něž já, tak tam prostě nepolezu“ a opačně. Docela to funguje. Z těchto dobrodružství získáváte předem dané peníze, zkušenosti a někdy se podaří i ukořistit speciální věc.
Když si vyhrajete, můžete zabrousit do PvP arény. Tady už taktika „“level a život“ tak úplně nefunguje a úplně jsem také nepochopil systém odměňovány Honor Pointy, když porazím silnějšího hráče. Každých deset minut si můžete zchladit žáhu na nějakém nebožáčkovi, ale „farmařit“ na něm lze jen třikrát denně (už mám svůj seznam…).
Do sféry RPG spadá i nákup vybavení. Lektvary, zbraně, brnění, to vše zvyšuje atributy. Zajímavá je možnost volby zbraně a štítu, což dává vyšší obranu, nebo pouze zbraně, což zase zvyšuje útok.

Ale… co bude dál?
Další parádní věci přišly v nedávné době, kdy se dostavilo rozšíření Brawl for The Americas. To vám umožňuje kolonizovat státy Ameriky a hře to dává další porci zábavy, když už vás nebaví stavět, plnit questy nebo se mlátit s ostatními (ale vězte, že i základní náplň vám dá zpočátku zabrat a budete muset strategicky přemýšlet).
Jak osídlit Ameriku? To už se trochu dostáváme na půdu mikroplateb. Takhle, odemknout tři sloty (hospoda, pekárna) a mít tři hrdiny (hospoda) není problém, postavit loděnici je taky v pohodě, ale postavit loď už chce speciální kameny. Rozumíme si. Získat je můžete z questů (zhruba tak jeden ze sta úkolů, což nezní lákavě…) nebo nákupem za runy, což jsou právě objekty, za které platíte reálnými penězi. Aby nebylo tak zle, nějaké do začátku dostanete a při dokončení celého prvního „Story Questu“ jsou taky nějaké k mání. Otázka je, jestli je vyplýtvat na koupi oněch kamenů Seals, postavit loď, dobýt nové území, když o něho můžete zase přijít jiným silnějším hráčem, a ani o tom nebudete informování. Radost z tohoto nemám a nakonec nemám ani území, ani Runy ani Sealy. Super.

Složka placení je tu trochu obsáhlejší na můj vkus. Kupujete si tu kameny na zlepšování stávajících zbraní, to je celkem k nepotřebě, když pak objevíte novou a silnější, a celkově si platící hráči odbudou hodně vlažný start celkem rychle. Ne že by nešlo speciální kameny koupit za zlato, jen jsou prostě nehorázně drahé! Je to trochu kaňka na jinak velmi dobřé hře.
Tou druhou je ne úplně zvládnutý systém jazykových mutací. Do předem zvolené angličtiny se najednou připlete popisek, který si myslí, že mi něco vysvětlí, když je v němčině.

Kdy a kde se družíme
Nechybí systém kmenů, alianci, jak chcete, které každému členovi dávají nějaký ten časově omezený bonus, který je rozhodně lepší než nic. Tak se honem přidejte k nějakému kmeni a pojďte hrát .
Je toho dost, co budete prozkoumávat několik týdnů, ne-li měsíců, a bude vás to dosti bavit. Bez chybek to není, ale solidní a dobře vymyšlené.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =


galerie

Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách Cultures Online - kombinace strategie a RPG ve dvou různých kulturách

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce