recenze

Game of Thrones Ascent

Game of Thrones Ascent

Dneska si dáme něco speciálního. A hlavně fanoušci knížek a televizní série Her o Trůny by měli zbystřit. Ve světě MMO se objevila hra, která vám dá možnost soupeřit o místo na slunci slávy a moci.
Game of Thrones Ascent přišla jako dar z nebes. Většina podobných her, které kombinují RPG a kousky strategie, jsou už buď zastaralé, nebo nepřinášejí nic moc nového. Game of Thrones Ascent ale bere ze staré školy to nejlepší a přidává i příjemné nové drobnosti. Jako vždy začínáte výběrem charakteru, ale zapomeňte na nějaké super schopnosti nebo hrdinskou moc. Každý začne hezky od píky s poměrně slabým lídrem své rodiny. Stejně jako ve světě Her o Trůny se i zde musíte vypracovat a vyšplhat po pomyslném žebříku chaosu.



Hra je rozdělena do několika sekcí, které jsou ale příjemně propojené. Hlavní prim zde nejspíše hraje RPG sekce, ale já bych začal chválit spíše příběhovou část, kterou sledujete jako nit života. Budete se ocitat v různých obdobích knížek a příběhů a podle vašich rozhodnutí budete odměňováni a začne se formovat charakter váš i vaší rodiny. Například můžete činit spiklenecká rozhodnutí, nebo se řídit ctí. Formujte nové nápady, nebo se držte starých věr. Tato rozhodnutí sice nemají takový obrovský dopad, jak tvrdí popis hry, ale přeci jenom se nějak projeví.

V návaznosti na vaše rozhodnutí se bude vyvíjet boj nebo řešení problémů, které zahrnuje RPG prvky a vaše najaté NPC postavy. V tomto docela drsném světě nejste sami a můžete naverbovat různé charaktery, které za vás budou bojovat, obchodovat, špiclovat a dělat hromadu věcí. Jde o to, že pokud vás příběh dostane do situace, kdy je třeba řešit konflikt nebo nenadálou situaci, vyšlete jednu NPC postavu, dáte jí rozkaz, jak se zachovat, a podle svých schopností „boj“ vyhraje, nebo ne. Možností, jak se chovat, je hromada a vy se nejspíše přikloníte k silným stránkám, kterými hrdina disponuje. Ale právě rozhodnutí mohou mít na výsledek také určitý dopad. Je to skvělé, nápadité a někdy překvapivě pozitivní, ale i negativní.

Odkud se ale bere výbava? Zde narazíme na budovatelskou část. Jako obvykle jste majiteli nějakého toho sídla a postupně v něm stavíte různorodé budovy, které vám budou vydělávat peníze a hlavně otevřou možnosti craftingu a bonusů. Tak například, jestli chcete dát nějaké NPC postavě vylepšený meč pro soubojové momenty nebo akčně laděné úkoly, pak si nejdříve musíte sehnat potřebný materiál, který spotřebujete, ale výsledkem je nový předmět. Takto se řeší i bonusy, které můžete postavám dát. Každá budovat se dá vylepšovat, což je vlastně nutností, pokud chcete dosáhnout na cennější materiál a produkty.

Stejně jako vaši hrdinové a budovy i vaše postava získává zkušenosti a schopnosti, které ovlivní produkci, boj a další náplň. Pak tu je také už nutná část aliancí. Nejdříve si vyberete mocnou rodinu, kterou budete podporovat (nechybí všechny důležité z knih), a pak se přidáte k ostatním hráčům v boji proti rodinám, které jsou přirozenými nepřáteli. Hraje se o moc, bohatství a slávu.

Obrovským plusem Game of Thrones Ascent je fakt, že se budete cítit, jako byste opravdu byli a dýchali v tomto fantastickém světě. Grafický styl je velmi povedený a neměl jsem nutkání vypínat každou chvíli hudbu. Pravdou je, že byste měli znát trošku knížky, jinak se nevyvarujete spoilerům, ale jakmile začnete hrát, budete mít radost, že jste součástí Her o Trůny.

Abych tady ale jenom nebásnil. Přeci jenom mám ke hře pár výtek. Jednou z nich je najímání postav, které za vás budou řešit různé situace. Ty nejmocnější se dají koupit pouze za reálné peníze a platící hráči mají hlavně navrch v arénách, kdy souboje nemusí být zrovna fér. Osobně jsem až tak netrpěl, ale vím, že to mnoha hráčům prostě vadí. Druhou věcí je méně zábavná pozdní fáze hry. Ne že by nebylo stále co dělat, jenom to postrádá onen šmrnc ze začátku a střední části. Přesto Game of Thrones Ascent doporučuji - takových her je jenom málo.

Hra je klasickou webovkou, ale můžete ji hrát přes Facebook nebo mobily.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:15

text příspěvku

1Laugher

1Laugher | 04.04.18 v 21:45

Neustálý boj za největší dům v Westeros

1Laugher

1Laugher | 16.01.18 v 13:12

Dobrá strategická hra, která pečlivě sleduje knihy a televizní show, ale zároveň umožňuje hráči komunikovat a rozhodovat o výsledku příběhu

Laugher

Laugher | 23.07.15 v 01:10

Neustálý boj za největší dům v Westeros


galerie

Game of Thrones Ascent Game of Thrones Ascent Game of Thrones Ascent Game of Thrones Ascent Game of Thrones Ascent Game of Thrones Ascent

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce