recenze

Andromeda 5

Andromeda 5

Andromeda 5 není žádný příbuzný celkem neslavné sci-fi série s Herculesem jako kapitánem. Přesto jako hra velmi příjemně překvapila. Proč? Více v recenzi.
Od této hry jsem neměl vůbec žádná očekávání. Ať už kvůli podobnosti s jinými hrami, například Pirate Storm (dokonce engine vypadá velmi podobně), nebo kvůli jistému nádechu casual hraní, který je pro tento typ her klasický. Když se ale podívám zpět, mnohé věci mě docela nadchnuly.

Otřepaný začátek
V silné lodi si to s parťákem brouzdáte po předem vytyčené cestě, která se stává i vaším tutoriálem. Hra vás naučí, jak se pohybovat a útočit, sbírat materiál a cestovat. Nic víc ani není potřeba, prostě jednoduchost sama. Jak se ale učení blíží ke konci, jste napadeni mnohem silnějším nepřítelem, a tak začíná vaše cesta za pomstou, nalezení společnice a hlavně vyškrábání se z naprostého šrotu, který vám zůstal. Příběh zde v první fázi hry moc čest nedělá, ale svou úlohu splnil, vy jste zjistili, že kromě těch správných, budete obklopeni i mnohými nepřáteli.

Otevřený svět
Vesmír v Andromedě 5 staví na prozatímním množství 20 galaxií, které se vám postupně otevírají, jak je prozkoumáváte a levelujete nahoru. Každá galaxie nabízí nějakou tu stanici, kde se odehrávají obchody a vylepšování, plus místa, kde od různých NPC postav dostáváte úkoly, včetně těch příběhových. Někdy jsou ale boční questy skoro až „debilní“ (pardon za to slovo). Například dostanete úkol vymýtit určitý počet nepřátel, ale než je můžete likvidovat, musíte se dostat na souřadnice, které jsou občas i na druhé straně mapy a kde nakonec zjistíte, že tam cílová skupina nepřátel není, zbytečné a frustrující. Takže právě hlavní příběh vás po většinu času potáhne dál a bude vám radit, jestli už máte na to se juknout do další galaxie. Hra si sice hraje na casual, ale zas taková brnkačka to nebude.

Všude se totiž povalují nepřátelé, kteří jsou zpočátku extrémně pasivní, ale jak budete brouzdat do dalších galaxií, už budou automaticky útočit a silnější v této hře opravdu znamená predátora, i když stále mluvíme jenom o PvE. Dále se galaxie dělí na zóny pro PvP hru, ale to už je taková klasika.

Zajímavé herní možnosti
Andromeda 5 až tak neexceluje v lodích a jejich výbavě. Postupně se vám odemkne až 15 různých lodiček, které můžete nadále vylepšovat a vybavovat desítkami zbraní, systémy, štíty a tak dále. Jenže ty se odemykají až po určitém levelu, a jelikož budete i podobně věci nalézat po mrtvých nepřátelích, plus někdy najdete silnější kousek, než který můžete nakoupit, stává se tato část skoro nepodstatnou. Tedy až na momenty, kdy narazíte na stanici, kde se nalézá nějaký ten unikátní kousek. Pak si ale připravte šrajtofli, jelikož jsou ultra drahé a ze sběru materiálu toho moc nevytřískáte.

To je další zajímavá náplň. Po každém protivníkovi nebo volně ve vesmíru naleznete různý vesmírný materiál, který se dá sbírat a prodávat. Jenže je tu ještě důležitější upotřebení. Pokud zkombinujete určitý počet určitého druhu, dostanete nový materiál a při troše sběratelské vytrvalosti budete mít nakonec dostatek cenných hornin nebo jiných složek pro vytvoření mnohem silnějších nábojů do vašich zbraní. Zrovna tahle náplň velmi zpestřila celou hru.

Schopnosti
Každý pilot má na výběr kolem 30 talentů, tedy aktivních nebo pasivních skillů, které se dají dále vylepšovat. Trik je ale v tom, že zkušenostní body jsou rozdělovány kapátkem (po každé nové úrovni) nebo za použití speciálních „portů“, které se nedají jen tak sehnat (kromě za reálné peníze). Proto se průměrný hráč musí rozhodnout, jestli bude investovat do útoku, podpory nebo třeba obchodních schopností. I přes určitá omezení si v této sekci Andromeda 5 drží vysoký a bohatý standard, tedy plus od nás.

Vizuální a audio stránka nezůstává vůbec pozadu, ale v dnešní době a s rostoucím pokrokem nebudete sbírat své čelisti z podlahy. Občas se budete cítit ve vesmíru osamoceně, jelikož pouze nepřátelé, pár stanic a nějaký ten objekt nestačí, vše ale zachraňuje pozadí, na kterém si někdo vyhrál. Celkově vzato se Andromeda 5 drží nad ostatními kousky z konkurenčního světa, ale do vynikajícího hodnocení stále chybí vychytat několik maličkostí, hlavně občasné stupidní vedlejší úkoly. Mnohem propracovanější trh by byl vítanou změnou.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:35

text příspěvku

Laugher

Laugher | 05.09.15 v 00:40

V silné lodi si to s parťákem brouzdáte po předem vytyčené cestě


galerie

Andromeda 5 Andromeda 5 Andromeda 5 Andromeda 5 Andromeda 5 Andromeda 5