recenze

Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká

Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká

Ono to není jen tak celý den lítat po vzdálených krajinách, zabíjet tam hordy monster, budovat své bojové schopnosti a kariéru temného elfa s následnou specializací. To už je zkrátka úkol každého hrdiny ve světě, kde mají zlé síly navrch. Nabízí se tak otázka, zda je Lineage II jen tuctové fantasy MMORPG. Z mého pohledu určitě ne.
Pár slov úvodem
Možná je to tím, že jsem delší dobu nesáhl po podobném herním stylu, ale Lineage II mě příjemně překvapilo v mnoha ohledech. V první řadě je ovšem potřeba stáhnout a nainstalovat potřebné soubory a zaregistrovat se, neboť samotná hra se pak spouští po spuštění a přihlášení přes e-mail a heslo. V praxi mám ikonku v liště, která mě hodí na web, na kterém se přihlásím a z něho teprve hru spustím.

Náplň
Nerad bych sklouznul ke klasickému popisu herního principu, protože zůstává poměrně dost klasická a titul vyniká v jiných stránkách. Hlavní činnost je v obecném měřítku standard – běháte po obřím světě, takže mapka je rozhodně super, plníte questy a sbíráte haldy zkušeností a peněz. V rámci questů vymlacujete bezpočet příšer, jejichž síla roste tak nějak s tou vaší, aby to nebyly souboje ve stylu „sek, sek a výhra“.
Ale! Celé to běhání, boje, upgrady, vylepšování, nákupy a plnění questů je opravdu velmi dobře vedeno v rámci příběhové linie a také velmi dobře dávkováno. Hráč se tak ze stavu „dneska bych si splnil pár questů“ dostavá do nálady „ty temnej parchante, nakoupím pár skillů, upgraduju je a vyříkáme si to“. Ehm, tedy jinými slovy jsem nepociťoval žádnou repetitivnost úkonů obvykle spojených s plněním questů. Ano, je potřeba někam doběhnout, ano, následuje předání informace o dvě stě tisíc kilometrů vzdálené postavě, ale docela dobře se tyto chodící mise střídají s těmi bojovými, navíc vše pod rouškou vývoje postavy v rámci zvolené specializace.

Jste tak skvěle vtaženi do děje a vlastně celého světa. A rozhodně mě baví někam běžet/jet/teleportovat se, abych se posunul a získal přístup k novým schopnostem a specializaci, kterou okamžitě získám. Navíc si řekněme upřímně. Není na škodu si po první brutální bitce s bossem trochu provětrat hlavu a končetiny na čerstvém vzduchu.

Není toho na obrazovce nějak moc?
Náplň hry je tak vpořádku, herní principy fungují a vy se bavíte (pominu-li klasický tutriální úvod, který je vždy a všude naprosto stejný a potažmo už nudný). Co mě ovšem zpočátku rozmrzelo, byl výskyt ikon na herní obrazovce a jejich rozvržení. Osobně mi původní umístění opravdu hrubě nesedlo. Ať už to bylo oznámení o questech, nových skillech nebo premium obchodě (jako proč je ikona přesně uprostřed obrazovky a „skvěle“ stíní vašeho hrdinu…). Naštěstí to jde celé tak nějak poposunovat, pootočit… ale ten prvotní šok byl hodně přísný. Rozhodně by vás to však nemělo odradit.

Vítejte ve světě klávesových zkratek
Nemám na mysli teď klasické užívání kláves pro boj nebo sbírání itemů, ale už pokročipé užívání kombinací. V tomto ohledu jsem získal dojem, že hra je určena spíše pro zkušenější MMORPG hráče. Tedy, některé věci kliknutím myši zkrátka neuděláte, respektive možná ano, ale rozhodně je rychlejší kouknout do „nabídky“ a v brutální záplavě zkratek najít tu vaši. A že jich je tam pořádná halda. Snad ani není možné, aby si to někdo pamatoval, osobně jsem používal ponejvíce skrytí chatu (Alt+J) a hrací plocha je hned o něco čistší a snesitelnější.

Pohyb ve světě a navigace
V lehce pesimistickém tónu budu ještě pokračovat. Ovládání je děláno na myš a klikání do prostoru, což ne každému musí jít do ruky. A spousta hráčů čas od času zatouží uvolnit prsty jedné ruky v křeči a přejde ke klávesám. Jenže ejhle, standardní a oblíbené „WASDéčko“ je nahrazeno šipkami a já si říkám, co jsem komu udělal. Opravdu, přes šipky se to ovládat nedá. Na druhou stranu je občas budete potřebovat, neboť se mi stalo, zpravidla po teleportu do nové oblasti, že se kamera správně nenatočila a já nemohl kliknout nikam jinam než zase na teleport.

Neříkám, že se s těmito aspekty nedá nic dělat. Hrací plocha lze upravit a další věci nastavit ale… jinde jsem to prostě dělat nemusel a tady mě to, navíc úplně na začátku, docela prudilo. Pro zkušenější hráče by to však neměl být problém se s tím vypořádat lépe a hlavně v klidu.

Rasy, třídy, vývoj postavy
Přejděme k něčemu pozitivnějšímu a v čem jsem si pěkně rochnil. Ve hře je šest ras a osm tříd, čímž si vytvoříte primární sumář charakteristik a vlastního boje. Navíc od nějakého osmnáctého levelu je tu možnost dalšího rozvoje. K této skutečnosti se dostanete překvapivě rychle v rámci hlavních misí a za tu dobu se do hry zcela zažerete.
Pokud jde totiž o vaši postavu, není potřeba každou chvíli hledat obchod a v něm silnější brnění nebo meč. Ne, spoustu kusů získáte v rámci odměny a stále postupujete dál bez zbytečného zdržování. Samozřejmě nechybí spousta časově omezených boostů pro vaši postavu, které sbíráte z mrtvol nebo je aplikujete v rámci pasivních skillů.

Rozvoj vlastností
A to je další bohatá oblast. Máte tu aktivní vlastnosti, jako údery a seky, pasivní, které na nějakou dobu zvyšují bojovou, obranou nebo jinou sílu. A nakonec i na nějaké to „craftění“ dojde.

„Ahoj, já jsem zlo“
Pod „odvrácenou stranou“ zla si nepředstavujte žádné teletabíky, ale docela dobře vypadající mutanty, někdy i postrádající znaky lidské podoby (ruce a nohy se nepočítají… pokud ovšem nejsou navíc). A to hned relativně od začátku, takže nějaké masivní vybíjení běžné fauny a flóry se dlouho nekoná.

Tímto jako bych se tak trochu vrátil na začátek. A tak nějak to shrňme. MMORPGčková náplň je standardní a bohatá a samozřejmě tu nebylo všechno popsáno (jednoduše proto, že se jedná o běžné věci). Spíše měla být zmíněna jistá úskalí a hratelnost, která je skvělá především díky celkovému rázu úkolů a tempu. Nepostřehnete, že plníte už několikátý quest a stále vám bude servírováno něco nového a gigantický svět se otvírá stále víc a víc. Neduhy již zmíněny byly a k nim se řadí i navigační linka. Nesledujte ji slepě, ale raději koukněte na mapu.

Celkově mám z Lineage 2 velmi dobrý pocit, i přes s ovládání se šipkami (to mě deptalo plně nejvíc) je tato hra skvělý zážitek, čemuž napomáhá především hlavní náplň, obsahová vyváženost questů a možnosti rozvoje vaší postavy.
A odkazy? Tyhle vás budou zajímat. Oficiální stránky s mimo jiné dalšími informacemi. A přes tuto stránku se můžete do hry přihlašovat.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 14.06.17 v 18:31

to se mi zamlouvá

ll | 31.07.14 v 15:45

No v některých věcech s tebou nesouhlasím, asi by bylo lepší kdyby jsi ve hře napsal o obrovských pvp a dobývaní hradů, pevností, raid bossech, a celkově o tom že je hra mnohem více jak je to správné slovo "otevřená" --open world, open pvp.... Na vyšších levlech není shánění vyzbroje tak jednoduché jako na nízkém lvlu, obecně je toto mmorpg známo jako takový hardcore, hodně zabíjíte monstra pořád dokola, dále na to že hra byla vydána v roce 2003 má až skvělou grafiku, možná ještě dodat že serie lineage není jen obyčejné mmorpg, ale jedno z nejznamějších a nejhranějších po celém světě, dodnes ma velkou hračskou základnu. Pro ty kteří by si chtěli zahrát na oficialním serveru tak už se neplatí, od roku 2012 je hra f2p

Dahlan | 18.01.14 v 17:39

Hrál jsem to 2 roky. bihužel mi kisksnul kompa ted mam mac a na něm mi to nejede mámz toho depresi :-(

Robin | 08.06.13 v 19:19

Lineage 2 už hraju 8 roku a vřele doporučuju ale hra už se šipkami neovládá to bylo jen na prvních verzí

Breznew18 | 19.05.13 v 09:04

Lineage2 je tak premakana hra ze po 5 rokoch hrania sa stale dalo nieco vylepsit zdokonalit na postave. neni to hra pre padavky to treba vediet hrat najst kvalitny PVP server a o zabavku je postarane

Kacirek_Donald | 14.08.12 v 11:02

Určitě by se to dalo poskládat jinak, po krajích, a ne tak, aby se tím hráč musel zabývat sám. Určitě bych jinak vyřešil panel zkušeností, nedával bych ho samostatně, a celkem výrazné tlačítko do premium obchodu mi taky dost překáželo - v tomto článku jsem vyjádřil subjektivní dojmy hráče z masy :)

cold | 13.08.12 v 14:41

Od kdy se lineage ovládá šipkama ? :D :D a Přeplácaná herní obrazovka ? Ten kdo se v tom vyzná by řekl že je tam toho ještě málo


galerie

Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká Lineage II - obří fantasy svět na vás čeká