recenze

League of Legends - dokonalá hra?

League of Legends - dokonalá hra?

Tak je to tady. Legendární hit, hraný miliony a povýšený na e-sport, si našel cestu i k nám. Bylo mi ctí hrát League of Legends mnoho týdnů a dostat do žil novou a nevyzkoušenou drogu.
Než vás začnu postupně dostávat do světa Leauge of Legends, musím se k něčemu přiznat. U hry jsem už jednoznačně strávil několik desítek hodin a stále mám pocit, že jsem se sotva prokopal povrchem a celkové jádro, znalost a ovládnutí hry je stále daleko. A víte co? On ten pocit má nejspíše každý.

Vše začala DotA
Něčemu se ale League of Legends musí sklonit. Nebyla totiž první, která nabídla originální systém hry. Hráči Warcraftu 3 si dozajista vybaví dny strávené u neoficiální mapy Defense of the Ancients (DotA), kde v roli jednoho z hrdinů usilovali o zničení protivníkovy hlavní budovy. DotA se stala legendou, ale i legendy musí udělat místo novým vůdcům.

Co je League of Legends?
Ale abych neodradil i neznalé, je tu jeden příběh k povídání. Fantastický svět, kde se klasicky válčí, už neexistuje. Místo toho se objevují „summoners“, kteří ovládají na několika bojištích svého zvoleného šampiona (champion). Bitvu a vítězství rozhoduje zničení hlavní budovy jednoho týmu, který se může skládat z 5 nebo 3 šampionů. Toť celá teze League of Legends. Na pochopení jednoduché, ale stát se v tomto světě mistrem je mnohdy skoro nemožné.
Teď už víte, že ve hře kontrolujete jakéhosi hrdinu, ale vy sami jste stálý charakter se všemi možnými statistikami, zkušenostmi a speciálními body do tří skill stromů. Výběr hrdiny nastává až v momentu, kdy je sestavena skupina hráčů pro klasický Fields of Justice nebo Dominion (vysvětlím později), a vy se poté dostanete do samotného souboje. V něm váš vybraný šampion získává zkušenostní boje pro vylepšování několika schopností a také peníze pro nákup zbraní, brnění, lahviček a dalšího všemožného vybavení. Koncem bitvy se vše anuluje, vy získáváte zkušenosti a IP body (také vysvětlím) a můžete se vrhnout na další hru.

Šampioni
League of Legends se hlavně proslavilo svým obrovským výběrem a škálou šampionů, které můžete ovládat. Do dnešního dne jich je 106 a naprosto s klidným srdcem můžete říci, že každý je originál. Některé jejich schopnosti nebo kouzla mohou vypadat stejně, ale jejich charakteristika, mnohdy vizuál a hlavně účinnost je prostě odlišná.

Všichni se dají dělit na 3 základní skupiny. Klasičtí šampioni (drží svou část mapy, bojují, většinou jsou páteří týmu), tzv. junglers (pohybují se mnohdy v „džungli“ a loví různé neutrální potvory), a pak tu máme support hrdiny, ti se snaží týmu hlavně pomoci svými kouzly a mnohdy jsou závažím na miskách vah v bitvě. Dále se ovšem vše dělí na mágy, bojovníky, obránce, hrdiny pro boj na dálku a vše se u některých nádherně kombinuje a upřednostňuje podle toho, co má hráč více v oblibě, a jak během bitvy hrdinu vybaví a vylepší. Proto je prakticky neuskutečnitelné, abyste znali a uměli využít potenciál každého šampiona ve hře.

Fields of Justice
Nejpopulárnějším a nejvíce hraným módem je právě kopie z DotA. Hráči DotA ve Fields of Justice poznali natolik právě svůj originál, že mnohdy slušně nadávali, ale po zjištění kvality hry se nakonec začali hojně orientovat spíš na League of Legends.

Představte si mapu s dvěma základnami na každé stráně v rohu. Ty jsou spojeny třemi hlavními cestami (lanes), uprostřed rozděleny říčkou a dále propojeny menšími cestami a zde se také vyskytuje právě řečený les (lidověji džungle). Samotná džungle skrývá již řečené neutrální nepřátele, kteří mohou přidat více peněz nebo omezený bonus v regeneraci many a zdraví.

Po třech hlavních lanes si to každou chvíli mašíruje skupinka minionů, kterých se snažíte zbavit. Pokud jste to vy, kdo dodá poslední hit a miniony zničí, dostáváte určitý obnos peněz. Minioni nejsou zdaleka tak silní jako šampioni, ale pokud bude na vaší základně zničen jeden ze tří „inhibitorů“, na dané lane se začnou objevovat mnohem silnější minioni.

Boj je stálý a většinou je třeba plná soustředěnost a hlavně spolupráce celého týmu, aby členové neumírali zbytečně a byla to právě vaše skupina, která bude tlačit druhou stranu k jejich základně, ničit jejich obranné věže, aby se nakonec stala díky předmětům, ovládání a spolupráci vítězem po zničení nepřátelské hlavní budovy. Hra může trvat 20 minut (nejkratší, jakou jsem zažil), ale jsou i hry, které zaberou hodinu a více. Pokud se jednomu týmu nedaří, může po dvaceti minutách založit hlasování, jestli se nevzdat.

Twisted Treeline je další mapou ve stejném módu, ale jedná se o boj 3vs3. Fields of Justice je 5vs5. Jelikož jsem se soustředil na „support“ hru, nebyla pro mě mapa Twisted Treeline příliš vhodná.

Dominion
Nejnovějším módem a vlastně pouze druhou možností je Dominion. Mapa se jmenuje The Crystal Scar a cílem hry je ovládat co nejvíce z 5 „základen“. Čím více jich vaše strana má, tím rychleji se odečítají body druhému týmu. Ten, kdo skončí na nule, prohrává. Spíše než o vyčkávání se jedná o akčnější hru.

Předměty
Ani vám nemůžu říci, kolik je ve hře předmětů a jejich kombinací. Od věcí vhodných pro kouzla, útoky, obranu přes předmety dodávající životy, manu až po předměty, které mají samy nějaký účinek, který se dá přímo použít. Kombinací je tolik, že se je budete učit i po měsících hraní. Neexistuje dokonalá kombinace, proti různým soupeřům je lepší nakoupit různé věci, stejně tak existuje pravidlo pro lepší/horší itemy podle délky samotné hry. Je to prostě skvělé.

Další maličkosti
Každý summoner získává zkušenosti a leveluje, maximální úroveň, které může dosáhnout je 30. Pak už roste spíše jeho schopnost hry, ale i tak se budete učit i později, hlavně s příchody nových šampionů. Pak jsou tu runy, které se kupují za získané IP body (nezapomeňte, dají se získat ve hře). Runy dávají malý bonus, jako větší regeneraci many, více obrany, větší rychlost… opět nekonečné množství kombinací.

Z čeho Riot Games žijí?
Už jsem naznačil, že přibývají noví šampioni. Jde totiž o to, že zdarma je pouze určitá skupina hrdinů, a to pouze týden. Pak se nabídka změní a vy se buď budete učit s novými, nebo si je koupíte do zásoby. Jejich cena je různorodá a vždy na ně můžete dosáhnout za IP body, jenomže vydělat si je chvilku trvá. Pro méně trpělivé hráče existuje možnost nakoupit si speciální měnu Riot Points. Dalším obchodním artiklem jsou skinny hrdinů (opět bohatý výběr), které mění i jejich zevnějšek ve hře. Na rozdíl od samotných šampionů se dají koupit pouze za Riot Points.

Nekonečná hratelnost
Jakmile se po pár týdnech naučíte základy a budete mít dost hrdinů, můžete zkusit „ranked“ hru, kde se hraje o umístění v tabulce a větší slávu. Přiznám se, že League of Legends jsem hrál měsíc a na tuto část jsem si ještě netroufl, jedná se už o více profesionální záležitost a doporučuje se vytvořit si vlastní tým z kamarádů a hráčů, se kterými vám to prostě jde, a poté zkusit tuto část.

Co vám mám povídat, Leauge of Legends se může pro někoho stát doslova drogou a dokonalostí v oblasti her a interaktivní zábavě. Díky jednoduchému přístupu, obrovské základně hráčů a doslova nekonečnu možností nezačne jen tak nudit. Vyzkoušejte a bavte se.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Laugher

Laugher | 01.04.16 v 22:51

Twisted Treeline je další mapou ve stejném módu, ale jedná se o boj 3vs3

Marcel | 27.08.15 v 23:30

Hele prý není možné najít nejlepší předměty Upřímně to je hloupost protože když máš prostě nejlepší věci v každé fázi hry tak je jedno v jakém pořadí je nakupuješ. Jo a ano jsou sice na každého šampiona trošku jiné ale jsou

JežeQ

JežeQ | 10.02.15 v 16:05

Moje oblíbená hra , doporučuji všem milovníkům online-her :)

Imagine | 09.02.15 v 23:30

Zkoušel někdo kupovat Rpéčka na http://www.herni-kupony.cz/league-of-legends/ ??? Prej jsou levnější


galerie

League of Legends - dokonalá hra? League of Legends - dokonalá hra? League of Legends - dokonalá hra? League of Legends - dokonalá hra? League of Legends - dokonalá hra? League of Legends - dokonalá hra? League of Legends - dokonalá hra?

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce