recenze

PES - Association Football

PES - Association Football

Fotbalových managerů je na Facebooku víc než dost. Teď přichází se svou troškou na trávník i Konami se svou gamesou PES – Association Football. V čem je jiný, jak se nám líbí a jak se vlastně hraje?
Pro Evolution Soccer byla série fotbalových her, která jako jediná mohla konkurovat EA a jejich FIFA. Nebudeme se tu bavit o tom, v čem bylo PESko lepší a naopak, ale vzhledem k tomu, o jakou se jedná značku, vzniká samozřejmě určité očekávání.

V kůži fotbalového manažera musíte nejprve vytvořit poznávací atributy týmu, jako je jméno a vlajka. Nutné zlo, které předchází vytvoření týmu podle vašich představ.
Váš tým se skládá ze základní jedenáctky a pár náhradníků. Nové hráče kupujete za peníze – čím lepší a na více sezón, tím více peněz – a jsou rozděleni dle výkonnosti a také pozic. Záložka „transfer“ vám nabídne náhodně čtyři hráče. Všechny lze také složit a požádat o novou čtyřku.
Tyto balíčky si kupujete za speciální body, které získáváte cestou po sekci Tour, o které budu ještě mluvit, či každodenním hraním nebo za body zaslané od vašich přátel.
Co je na této sekci přestupu nejlepší, je to, že zde nalézáte skutečné hráče. Ne žádné zkomoleniny, přesmyčky nebo fiktivní jména, ale opravdu máte možnost získat do týmu vašeho oblíbence.
S týmem úzce souvisí taktika. Máte možnost hrát různá rozestavení (opět více v části o Tour) a různé styly. Je na vás, jak si složíte mužstvo a jakou cestou se vydáte po mapě za ostatními týmy.

Teď již konečně ke zmiňované záložce Tour. K dispozici máte 4 mapy, Evropa, Jižní Amerika, Itálie, Francie, na kterých máte označené cesty skládající se ze zápasů. Jejich vyhráváním postupujete dále, přičemž na konci odemknete jako odměnu taktiku onoho týmu. Cestou sbíráte zkušenosti, zvyšujete vaši úroveň a, co je nejdůležitější, získáváte peníze. Na některé trasy potřebujete opět pomoc přátel a danou výši levelu.
Druhým herním módem řekněme je liga, kde se několikrát za den odehrávají zápasy. Do té jste zařazeni automaticky a po skončení sezóny opět následuje odměna za umístění. Protože vše probíhá bez vás (je ovšem možno si vyčíhnout dobu, kdy se zápas má odehrát a nastavit taktiku dle soupeře) je nutno udržovat sestavu na jakés takés kvalitě.
Tady ovšem narazíte na nedostatek financí. Kvalita na všech postech opravdu něco stojí, takže mám obavu z dlouhodobějšího hlediska o kádr, pokud na začátku přepálíte s kvalitními, nicméně drahými hráči. Případně je vylepšit nákupem upgradujících kopaček.
Také je potřeba říct, že hra je ve fázi beta testování, takže se může herní systém ještě změnit. Dříve například byly finance získávány i z každého zápasu, tak uvidíme. Na hře je vidět neustálá práce, a tak není důvod být nikterak skeptický. Oficiální licence a styl hraní je zajímavý a lákavý. Na druhou stranu každý zápas spotřebovává energii a té je tady opravdu málo. Chce to najít optimální taktiku a pořád vyhrávat, především nad slabšími soupeři. Taktických prvků mohlo být více, chybí nějaký trénink, ale zase ne každý manažer se o to zajímá do takové hloubky. Celkově zůstává ze hry zatím poměrně kladný dojem.

hrát na facebooku

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Laugher

Laugher | 14.06.15 v 00:49

Fotbalový fanoušek nejsem.


galerie

PES - Association Football PES - Association Football PES - Association Football PES - Association Football PES - Association Football PES - Association Football PES - Association Football PES - Association Football