článek

Letní vývojářská soutěž VCH 2007

Letní vývojářská soutěž VCH 2007

Čas neúprosně utíká a od konce Letní vývojářské soutěže VCH 2007 uplynuly dlouhé čtyři měsíce. Vyhlášení LVS je již za námi a my vám tak můžeme přinést kompletní přehled a shrnutí celé soutěže, neboť i díky Freegame.cz tato akce mohla být uskutečněna!

Dne 17. Listopadu se uskutečnilo slavnostní vyhlášení Letní vývojářské soutěže serveru Velkej Chytrák. Pro všechny soutěžící i širokou veřejnost byly otevřeny dveře Základní Školy Červený Vrch, aby se přišli podívat nejen na závěrečné předání cen, ale také aby se dozvěděli nové věci z Game Designu nebo diskutovali o problematice autorského práva.












Celý program sestával z několika hlavních bodů – prvním byla přednáška o Game Designu – o tom, co to je a vůbec tak v kostce shrnutí co by každá hra rozhodně měla obsahovat a čeho by se měla vyhnout. Kdo sleduje seriál o Game Designu zde na Freegame.cz, tak se může dozvědět více méně to samé, ale po částech. Dalším zajímavým hlavním bodem byla přednáška o Fyzice ve hrách, respektive jeho využití v nástrojích, jakým je třeba Game Maker. Během 30 minut se tak návštěvníci mohli ponořit do hlubin fyzikálního engine a uplatnit ho tak ve svých projektech.











Třetí přednáškou bylo o tvorbě grafiky do her a o historii pixelartu. Přímo naživo mohli diváci vidět, jak dva zkušení grafici (Radek Jakl a Jindřich Pavlásek) kreslí plošinky do klasické „Máriovky“. Zapomenou se také nemůže na ukázku odborného programování v C++ od Davida Schwarze. Ten mimo jiné připravuje několik velice známých projektů – stojí například za Želvíky a připravuje strategii Ťupové. Dave ukázal také svůj speciální program Freeware Project Manager, který má do budoucna hodně pomoci týmům v organizaci projektů a her.











Mezi přednáškami byly ovšem krátké prezentace a diskusní koutky. Server Freegame.cz nemohl na akci samozřejmě chybět a s tím také hlavní představitel, vedoucí nebo chcete-li šéf – Hynek Žalčík, který zároveň na akci divákům řekl něco o minulosti serveru Freegame, řekl pár faktů o současnosti, prozradil i pár věcí do budoucna a nezapomněl ani rozdat trička s logem Freegame, která se k těm, jež měli to štěstí, velice líbila. Hynek ovšem nepovídal pouze o Freegame, nakonec si s vývojáři povídal o hrách a také o jejich budoucích možnostech prezentace.











Hlavní program ovšem přišel k závěru celé akce a nutno podotknout, že atmosféra neuvěřitelně zhoustla. Vyhlášení soutěže bylo to, proč všichni přišli. Všichni čekali na vítěze a tak tento malý stres řešil každý ze soutěžících jinak. Jeden kousal brčko, druhý hleděl naprosto mimo a neposlouchal co se kolem něj děje. Ceny opravdu byly lákavé a vyhrát je každopádně přináší nejen respekt od kolegů, ale také praktické využití. Řekněte mi, kdo by netoužil po kvalitní Logitech 5.1 reprosoustavě nebo perfektní progamerské myšce opatřenou bílým laserem s naprosto skvělou zaměřovací schopností a vysokým DPI? Tak to vidíte. A pak to přišlo.











Po dlouhém vyhlašování od 14. místa se moderátoři dne dostali k prvním třem místům. Třetí místo získala hra Šroubíci od Jana Dundra alias Brejlounka. Až do třetího místa se vyhlašovalo skvěle, ale když přišlo na první dvě místa, nikdo nečekal, že na pódium budou pozváni oba dva soutěžící – Jindřich Pavlásek (Likandro) a Martin Koula (Zombeer). Likandro do soutěže přišel se svou hrou Fairy Prince (recenze zde) a Zombeer s Rezavou lžičkou (recenze zde).











A jak to dopadlo? První místo si odnesl po úmorné době napětí Likandro se hrou Fairy Prince a druhé náležitě připadlo Rezavé lžičce.
Pokud bych měl shrnout celý den, který by se dal nazvat než nějakou velkou akcí spíše konferencí, řekl bych jednoznačně, že to byla skvělá zkušenost. Ať už si návštěvníci odnesli CDčko plné materiálů, jak si vytvořit svou hru, nebo originální počítačové hry s tričkem. Věřím, že se lidem, akce hodně líbila a že si z celého dne odnesli předně chuť do tvorby počítačových her – o to přeci jde! Hrát si!




Výsledky:




  • 14. místo: Filip Vychytil – ZiriuZ – RoboCrop

  • 13. místo: Miroslav Pavelek – Mirator - Battle Area

  • 12. místo: Adam Mesarč – Adamer - Live is Life

  • 11. místo: Tomáš Dočekal – Bodie - Hora Uro Ruina

  • 10. místo: Dominik Reisel – Faragorn – EVIGILO

  • 9. místo: Jan Horáček – Ikkju – Cubesis

  • 8. místo: Adrián Šiška – Kyller - Na Konci

  • 7. místo: Patrik Gallik – Tuner - Hungry Fish

  • 6. místo: Jan Sedlačík – Fire.js - Bariera

  • 5. místo: Michal Rotter – Rotterik - Medieval Battle

  • 4. místo: Vladimír Bača – Bači - Ovečky: Revolúcia

  • 3. místo: Jan Dundr – Brejlounek – Šroubíci

    - PC Hra: Vietcong 2, Progamer myš Logitech MX400, 16 hodin na hraní v PG-CyberCafé, Tričko Freegame, PC hra od společnosti Cenega, Hrníčky, 40 bodů do žebříčku týmů VCH

  • 2. místo: Martin Koula – Zombeer - Rezavá Lžička

    - PC Hra: Vietcong 2, Progamer myš Logitech MX400, 16 hodin na hraní v PG-CyberCafé, Tričko Freegame, Tričko Cenega, PC hra od společnosti Cenega, přenosné mini-rádio, Hrníčky, 80 bodů do žebříčku týmů VCH

  • 1. místo: Jindřich Pavlásek – Likandro - Fairy Prince

    - PC Hra: Vietcong 2, Audio-sestava Logitech X-530 5.1, Předplatné časopisu LEVEL, 20 hodin na hraní v PG-CyberCafé, Tričko Freegame, Tričko Cenega, PC hra od společnosti Cenega, skleničky, sada na kafe (hrníčky, konvička), 100 bodů do žebříčku týmů VCH.





Ještě více o celé akci se dozvíte kliknutím na odkaz zde (stránky Velkýho Chytráka).




fiolax

autor
/ fiolax

Publikováno: 05.12.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

phanka

phanka | 17.04.15 v 15:53

jen tak dál


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce