článek

F.E.A.R. Combat - Tipy & triky

F.E.A.R. Combat - Tipy & triky

Přinášíme vám kompletní návod na nejnovejší verzi hry, ze které nejednoho pařana mrazí v zádech, jen co si na ni vzpomene. Singleplayer byl věrný svému názvu a neznám nikoho, komu by Fear při hraní nepřinesl hodiny strachu plné napětí. Jak to dopadlo s multiplayerem?

Není tomu skutečně tak dávno, co jsme vám přinesli podrobný rozbor skvělé multiplayerové pecky F.E.A.R. Combat. Tato podařená akce si ale zaslouží jistě mnohem větší pozornost, než jaké jí bylo věnováno v naší recenzi. Tento návod by vám tak měl pomoci se základním nastavením, poskytnout vám přehled většiny možností a zároveň vám prozradit několik užitečných tipů. Přejeme příjemné čtení.



No neberte to, když je to zadarmo!



Od společnosti Sierra to byl tah bezpochyby geniální. Jak udržet a rozšířit komunitu kolem F.E.A.R? Jak to udělat efektivně? A co tak vydat multiplayer se všemi funkcemi a efekty původního F.E.A.R., hezky zadarmo! Můžeme jen tiše doufat, že jiné společnosti se jednou se svými tituly také vydají touhle cestou. Ale vraťme se k Combatu. Nebývá ve světe freewarovek zvykem, aby se nám do rukou dostal přímo nejnovější high-end grafický a fyzikální engine. To ale přináší své klady i zápory.



HW požadavky (aneb kdo si to může dovolit, a kdo ne)



Engine hry je náročný, autoři se sice snažili mapy vyčistit od zbytečného bordelu jak to jen šlo, optimalizovat je, což přineslo oproti původnímu singleplayeru nepatrnou úsporu. Když vám však neběžel singleplayer, Combat se zachová stejně. Samozřejmě, je možné hrát ve prospěch výkonu na absolutní úkor grafiky, to pak ale textury vypadají jakoby je malovali metodou „vlož petardu do krabičky s máslem a uteč.“ Ne, ne, na GF4 to proste nepůjde. Jako slušnou sestavu bych doporučoval něco kolem Geforce 6600 či jejich ekvivalentu u Radeonu a karet vyšších, 1GB RAM, 2 GHz CPU. Dneska už nestojí to co kdysi a malý upgrade se určitě oplatí. A když už vlastníte skutečnou High-end kartu a můžete si dovolit zapnout všechny dostupné prkotiny, které nabízí, to už se od monitoru neodlepíte! Dalším problémem v našich pořád ještě internetově nepříliš svobodných luzích a hájích, může být enormní velikost klienta - 1.8 GB. Nejvíce se pravděpodobně osvědčí stará dobrá metoda ze života, kdy to jeden stáhne, napálí, a pak šíří mezi kamarády. Co se týče neméně důležitého connectu, rychlost 256kbps by měla stačit jen tak tak, vyšší je samozřejmě výhodou.




Zbraně



Každá zbraň tady reprezentuje osobní styl hry, protože má svoje vlastní penalty a výhody. To, jak se tvůrcům povedlo vyvážit zbraně pro multiplayer, považuji za velmi zdařilé, každý si muže vybrat to, co se mu nejlépe hodí. Nejvíce asi budete proklínat zkušené hráče běhající s penetrátorem, nejčastěji vás sundá chlapík s duálkami nebo ASP Rifle. :-)



Duálky








Zbraň zejména pro pokročilejší hráče. Účinnost je vysoká, rychlost vašeho pohybu není silně penalizována. Pokud se naučíte strefovat s nimi do hlavy, máte vyhráno. Velký zásobník a dobrá muška z vás udělají krále bitvy. Nevýhodou je malá kadence.



Samopal









Platí jednoduchá poučka: čím blíž nepříteli, tím lépe. Pokud jste od něj na pár metru, máte velkou šanci na vítězství, pokud je to 5 a víc, stihne se otočit a sejmout vás. Opět jedna ze zbraní, kterou ovládá málokdo. Když tomu tak ale je, stojí to za to.



Útočná puška








Dobrá pro začátečníky, protože v sobě kombinuje účinnost, kadenci, stabilitu a přesnost. Základní hrubá síla pro bitvy na dálku. Jen těžko něco pokazíte s touhle věcičkou v rukou.



Brokovnice









Když headshoty nejsou vaše parketa, budete mít problém: většina hráčů často používá neprůstřelnou vestu a brokovnice má žalostnou penetraci. Vhodná do módu s control pointy, když se s ní postavíte na nepřátelské rodiště a nepřátele bijete dřív, než stihnou sebrat vestu.



Penetrator









Jediná volba správného veterána, penetrator alias kolíkomet. Damage je smrtící, rozptyl udržitelný. Kdo neumí, proklíná, kdo umí vyhrává a nabodává. :-)



ASP Rifle








Má nejoblíbenější zbraň, silná sniperka, střílející v dávkách. Zásobník je extrémně malý, ammo ale lze doplnit u padlého nepřítele. Hráči, kteří umí, vyhrávají s ASP celé mapy. Se zaměřovačem nebo bez, je velmi přesná a i když je pomalá, většinou stačí dvě dávky a je po nepříteli. Pro začátečníky nic moc, pokud se netrefí napoprvé, následuje smrt.



Kanón MP50









Nenachází se na každé mapě, v zásobníku má 6 nábojů. Na zabití nepřítele s plným HP a štítem jsou potřeba dvě rány do těla, na hráče bez štítu stačí jedna. Dmg range je široký, proto je vhodný k bití skupiny nepřátel najednou.



Plazmová puška









Když právě bojujete o poslední control point, tahle věcička dokáže vyhrát mapu. Jedna rána kamkoli a z nepřítele jsou v momentě ohořelé kosti. Zásobník je větší jako u MP50, pokud ji získáte, pár kol ji jen tak neodhodíte.



Raketomet









Další zbraň na rozdrobení nepřátelských řad, avšak ne velmi vhodná na dlouhou vzdálenost. Protože extrémně zpomaluje pohyb, je ji ideální používat za aktivního krytí členy teamu - nevhodná pro sólovou akci.



Dálkové nálože









Těžko použitelné, ale když si najdete dobré místo, stojí to za to. Můžete je hodit na jakýkoli povrch včetně hráče, vlastního nebo nepřátelského. Když zařvete dříve než zmáčknete odpalovací zařízení, neodpálí se, ale zmizí. Oblíbená funny taktika našeho teamu: obházet s nimi spoluhráče s dvěmi lékárničkami ve výbavě, poslat ho mezi nepřátele a odpálit to.



Automatická nálož









Nejlepší je hodit ji tam, kde jsou velké otevřené dveře smerem dovnitř místnosti. Až nepřítel proběhne kolem dveří za kterými je nálož, aktivuje ji. Když nejsou po ruce dveře, stačí ji hodit někam za roh. Nikdy však ne doprostřed místnosti. Dá se totiž lehce rozstřelit a pak vyjde nazmar.




Módy



Z nabídky módu si mužete vybrat hlavně podle toho, jestli jste spíše na dynamický nebo na taktický styl hry.



Deathmatch



Klasický Deathmatch, kde po uběhnutí maptime vyhrává hráč s nejvyšším skóre.



Team Deathmatch



Body získávají teamy vždy, když někdo zabije nepřítele, ale taky se ztrácejí vždy, když někdo z teamu padne. Muže být jak taktický, tak i dynamický. Závisí od skillu vašich spoluhráčů.



Conquer all



Na to, aby team vyhral, je potřeba zabrat všechny CP (control points). Čím víc hráču stojí najednou u nepřátelského nebo neutrálního CP, tím rychleji probíhá proces zabíráni. Když se nestihnou zabrat všechny CP, vyhrává team, jenž měl nejdelší dobu ve vlastnictví nejvíce CP.



Capture the Flag



Cílem je získat nepřátelskou vlajku, má to však jeden háček. V čase doručení na vaši základnu musí být přítomna i vlastní vlajka. Vlajka se teleportuje na základnu několik sekund potom, co zastřelíte nepřítele, který ji ukradl.



Team Elimination



Teamy bojují, hráči se nerespawnují. Vyhrává team, ve kterém zůstane naživu poslední hráč. Mód spíše taktický a pomalý.




Mapy



Mapy jsou optimalizované pro taktický boj, o různé překážky, pulty, skříně, haraburdí a dokonce i terénní nerovnosti není nouze. Na speciálních místech se respawnují superzbraně, najdeme na nich několik míst pro respawnovaní armoru a lékárniček, jedno místo pro respawnováni granátu, jedno pro automatickou nálož a jedno pro dálkovou nálož. Nechybí strašidelný dům, kanály, kanceláře, skladiště, laboratoře a dokonce i les. Jednotlivé lokace se jen tak neokoukají a skutečně vydrží hodně dlouho.




Jak to nastavit a jak hrát?



Je velmi důležité, abyste v menu „client settings“ potvrdili položku punkbuster. Je to anticheat, automaticky implementovaný do klienta a na většinu serveru se bez něj nedostanete. Pak už jen stačí nastavit source: internet, nechat klient aby načítal všechny dostupné servery, v kategorii ping seřadit servery od nejnižšího pingu po nejvyšší a vybrat takový mód a počet hráčů, jaký požadujete. Nic více, nic méně.



Závěrem.



Léto pomalu končí, mnohé z vás už jistě bolí hlava z nepřetržitého paření Cska, Quaka, Unrealu a ostatních moderních multiplayerovek. Většina by možná přivítala změnu, kterou podle mého názoru F.E.A.R Combat plnohodnotně nabízí. Není to jen hra na pár dní, zábava a hratelnost vydrží mnohem déle. Stáhnutím nemůžete nic ztratit (ledaže by se váš provider držel FUP a těch 1.8 GB by vám hezky zaúčtoval), jen získat.



Moje hodnocení: 8/10.





Destinero

autor
/ Destinero

Publikováno: 09.09.2006


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 13:02

text příspěvku

Drticka

Drticka | 01.06.18 v 12:58

možná dobrý já to nehráji

betamorgan

betamorgan | 11.11.15 v 18:03

užasné :)

phanka

phanka | 23.04.15 v 21:08

děkují za návod

Takeshi

Takeshi | 25.03.15 v 15:47

parádni

DoDoTom68

DoDoTom68 | 08.06.14 v 11:09

dobry návod k hre F.E.A.R. Combat©

patas | 19.10.09 v 11:51

CAU KLUCI POTRBUJU PORADIT JAK DAT MAPY KTERE JSEM SI STAHL DO HRY PORAT TE MI NEKDO PLEASE DIKY

denor | 08.07.09 v 16:49

je to mazec nej multak hlavne ua je oki :ú

Tomm-z | 09.08.08 v 14:37

nic si s toho nedělejte já už díky vašemu návodu vím proč tam mám třeba 400 servrů a jede mně jich ani ne 10 anevim proč když to punkbuster mám zapnuté tak mně prosimvás napište na e-mail diky

Peter_cz | 25.02.07 v 08:28

no, nic co bych zatim jako "lajk" nevedel .. .

Visithor | 13.09.06 v 10:31

Sorry, ale tohohle sem si všimnul až teď: "Přinášíme vám kompletní návod..." :)

Visithor | 13.09.06 v 10:05

Článek na hov*o. Žádné tipy ani triky tu nejsou. Jen výčet zbraní a to ještě bez melee komb.