recenze

Starosta 2

Starosta 2

České SimCity podruhé. Tak by se dala krátce specifikovat strategie z Game Makeru od týmu PeToM Software. Od prvního dílu přibylo několik vychytávek, se kterými půjde tvorba města mnohem lépe. Zajímá vás, jaké to je být starostou? Zkuste si to!
První díl této strategie nás zavedl na místo, kde jsme měli svým důvtipem a strategií vybudovat město, kde bude možné žít. Hodnocení probíhalo dle popularity a jak asi víte, není těžké ji v dnešní době získat (berte z vlastního pohledu :) Musíte vše tedy zařídit tak, aby to vyhovovalo lidem a jejich život tak byl spokojený. Zmínka o SimCity však byla jen ve smyslu stavění, na kterém jsou obě hry postavěny, ale jinak se Starosta s dílem od Maxis určitě srovnávat nedá, ale zase nečekejte, že to bude taková pohoda.

Stejně jako v prvním díle máte na výběr ze dvou možných her. Buď je to hra volná, kde si můžete projít stavění města bez úkolů, po jejichž nesplnění byste prohráli, nebo je tu kampaň, ve které si už musíte dávat pozor na popularitu. Jak už bylo řečeno, ta hraje ve hře velmi důležitou roli a abyste byli oblíbení, musíte pro občany něco učinit. Je zapotřebí stavět budovy, které jsou mezi občany oblíbeny a popularitu tak zvyšují. Mezi ně patří požární stanice, hospoda, škola, trafika a fotbalové hřiště. V případě že tyto budovy nepostavíte, hra vás na ně časem upozorní a popularita bude klesat. Co dál občany nepotěší je absence některých z pěti základních věcí ve městě. Ty tvoří kanalizace, plynovod, elektřina, vodovod a telefon. Pokud budete otálet a věnovat se jiným budovám, aniž byste měli vybudovány tyto základní, občané se ozvou a popularita půjde dolů.

Mimo popularity však záleží i na penězích, bez kterých dané budovy nepostavíte. Určitou částku máte na začátek, ale po základů budete skoro na nule, takže je třeba si něco schovat a postavit budovy, které vám zajišťují stálý příděl peněz (farma, obchod, koupaliště). Aby však je měl kdo využít, musí mít město nějaké obyvatelstvo. To musí mít kde bydlet, takže pro dobré podmínky pro bydlení je zapotřebí postavit dostatečný počet budov (rodinný dům, bytový dům). Pokud to vše máte a vaše konto nezeje prázdnotou, přijde čas na některé vychytávky. Příspěvek na hospodářství nebo rozdání všech peněz obyvatelstvu určitě popularitu zvýší, ale vaše konto půjde k nule a nečekaná situace, k níž bude zapotřebí peněz, vás může stát určitou část popularity. Popularitu určitě ani nezvýší ukradené máslo v obchodě, což můžete udělat a když už budete na dně, můžete spáchat sebevraždu.

Co vás potěší je opětovné stavění budov, které celkově vylepšuje budování města. Dále můžete město zkrášlit stromy a za nejhezčí město v okolí získat body k popularitě. Hru doprovází slušná hudba (určitě lepší než ticho) a přibyly dvě budovy (trafika, koupaliště). Není toho příliš, ale hra pokročila o pár krůčků, které určitě oceníme. V dalším díle slibují autoři více kulturně zaměřených budov, takže se asi dočkáme i nějaké diskárny. Máme se na co těšit. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

gungan | 03.10.19 v 18:07

Nefunguje, nejde instalovat, spustit nic..škoda, u jednicy jsem se bavil

gungan | 03.10.19 v 18:06

hra nejde spustit, nainstalovat, nic. škoda, u jedničky jsem se hodně bavil

Tuskík | 20.11.06 v 10:13

V některých příspěvcích tady máte pravdu - dokáže to zabavit, ale na velmi krátkou dobu. Je to podle mě velice pěkně graficky zpracovaná hra, možností je tam dost, na to že je to z Game Makeru, kdyby se tam dalo stavět víc budov a bát tam tak 10x více možností, klidně bych si to koupil a vystačilo by mi to na dost dlouhou dobu.

ja | 17.08.05 v 19:39

neda se to hrat. melo by se to nejak vylepsit

udfhjeg | 07.02.05 v 14:36

nejde spustit

gg | 29.01.05 v 12:08

co to tady píšete za blbosti
100% perfektní hra
Doporučuju všem zejmena dobre pro slepce a chluchoněmé

tom | 02.01.05 v 13:18

blbost

blatnik | 20.12.04 v 20:25

Hru jsem dohrála, byla docela fajn. Nejdřív to bylo docela zábavné, časem šla ale hratelnost dolů. Možná by se to vylepšilo, kdyby šlo postavit více budov a kdyby bylo celkově více možností. Jinak uznávám, že tato hra dokáže na velmi krátký čas zabavit.

Lucie | 18.11.04 v 18:01

No,nehrála jsem to,ale vypadá to celkem nudně...

Lokutus | 17.11.04 v 04:51

No, každopádně se tam dají stavět pěkná panelová sídliště. Jižní město hadr. :-)

Kristinka* | 13.11.04 v 23:04

ja to dohrala asi za 15 minut... =o) bavilo mne to asi jen tech prvnich 5, ale chtela jsem to dohrat, tak jsem se premohla. nebylo to az tak krute strasne, ale cekala jsem vic... zatim pa ¦o)

alkac | 13.11.04 v 20:59

kravina roku - programatorsky odflaknute, hratelnost nula !!! nestoji za tu ztratu casu - i tech deset minut je pro tuhle hru moc ....

Petr_Cz | 13.11.04 v 11:00

jen mala poznamka: nebude dalsi dil zatim nechystame ale na konci listopadu bude nova verze

Kartáček na zuby | 13.11.04 v 01:15

prumerna hra ...........zprvu me nadchla..............dohral sem ji ani e za 10 minut



galerie