recenze

Super Bubble Blob

Super Bubble Blob

Pan Zelená Kulička přichází a s ním i precizní hopsačka pro náročné hráče s profesionálním uceleným zpracováním a ambicemi stát se jednou z nejtěžších hopsaček poslední doby.
Produkce thegamespage je známá především svojí rychlostí, důkazem budiž například během týdne vytvořený Hurdler. Na Super Bubble Blob se ale pracovalo déle, což je už po pár minutách hry znát. A to hlavně na obtížnosti. Za prvé je opravdu nutné říci, že SBB není pro nešikovné troglodity. Faktor nenávisti ke hře se může u méně otrlých hráčů rychle materializovat a končit i násilím. To bude možná i důvod, proč ji mnoho z vás odsoudí. Nicméně k věci...

Hlavním hrdinou SBB je pan Zelená Kulička, pixelizovaná entita v mnoha směrech podobná vazkému hlenu. Mimo základní schopnosti, jako je skákání a klouzání po stěnách, je pan Kulička schopen natahovat své vláčné tělo, čímž získává další netušené možnosti jak dokončit úrovně. Hlavním cílem každé jednotlivé úrovně, která je vždy velikosti jedné obrazovky, je dotknout se zlatého čtverečku.Jakmile se jej dotknete, postupujete dále. Nic zvláštního pod sluncem. Zde však veškerá legrace končí, jelikož už po pár kolech začíná být dosažení cíle přinejmenším krkolomné. Ve vítězství brání spousta inteligentních překážek, jejichž překonání paradoxně nevyžaduje ani tolik rozumu, jako spíše šikovnosti a prstilamných kreací. Od prvních jednodušších úrovní, které nabízejí pár skoků a dost, začne hra rychle a častěji klást horší a horší překážky, z nichž se dají některé považovat za opravdové herní svinstvo. Brzy se před vámi otevře svět plošinek, bodáků, stěn, provazů, neviditelných místeček, pastí a hádanek. Díky Bohu, že se dá hra alespoň ukládat a pan Kulička má neomezeně životů. Je to potřeba.

Přesuňme se tedy k ovládání - směrovými šipkami pohyb, Shiftem skok, Altem "erekce". V celku se dá říci, že se hra ovládá velmi dobře. To ale neznamená, že si člověk sedne a za minutku je mistr světa. Opravdu hodně cviku především vyžaduje machinace s natahováním těla, tedy erekcí. Ta se dá využít jak k odrážení od objektů, tak k přichycení na určených slizových kostkách. Všemu vévodí technika zvaná "Pogo", tedy poskakování na vlastním slizovém pařátu. Ta už potřebuje doopravdy trochu cvičení.

Po grafické stránce je SBB minimalistická hra, úrovně jsou designově primitivní a sám mistr Kulička je jednoduše, ale dobře nakreslen. Podobně je na tom i hudba. V pozadí hraje atmosférické nenucené midi a samotné zvuky pana Kuličky a jeho interaktivity s prostředím jsou výborně odvedeny. Celkový dojem z SBB je však mnohem hlubší. Přes občasnou nenávist a škřípání zubů je nutné před touto hrou pokleknout, protože jedinou chybou je opravdu vždy vlastní nešikovnost. Vědět jak a kam, ale nedokázat to, je pro sebevědomého hráče nepříjemná zkouška. Super Bubble Blob se ale nepřetvařuje v jednoduchou hru a ani tak nebyla myšlená. Svým provedením brilantně strčí do kapsy většinu konkurenčních hopsaček a dá se v určitém smyslu mluvit o profesionálně odvedené práci. Jednoduše je to tvrdá škola, u které budou skřípat zuby a ústa se samovolně otevírat, řka "Ty v*le, to se nedá...".

stáhnout hru
slzoherec

autor
/ slzoherec

Skóre

76 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

lvl 33 not too far | 26.01.07 v 16:32

Hi, this is the only site I found for bubble blob.
Would somebody tell me how to finish lvl 33? Will I have to jump or do I have to take the upper way. How can I evade the trampolines to the spikes?

Thanks alot, Sebastian

pavlos | 11.06.05 v 18:14

dostal jsem se do 33 (not too far)levlu a nevim jak dál poraďte pls ať zapařim i ty talši kola dik

Doom | 09.06.05 v 15:34

Dal už někdo 39-ku, jestli jo, tak mi napište jak. díky

Forrest | 06.06.05 v 19:31

Mohl by mi někdo poradit s 18.levelem?Vím že tam sou nějaký neviditelný plošinky, ale asi sem nenašel všechny...please

Rodny | 01.05.05 v 17:20

Musíš se dostat na tu levou plošinku,pak přejít po té úzké lávce a až se dostaneš pod ostny,tak podrž šipku nahoru a zmáčkni pogo(Ctrl)Pak stoupni na skokánek,přistaň na malém čtverečku,z něj skoč na tu malou čárečku a odtamtaď rovnou na zlatý čtvereček

Forrest | 28.04.05 v 18:29

Tak sem se nejak zasek v 16.levelu.Ať vyskočim kam vyskočim prostě hrůza

Rodny | 27.04.05 v 17:43

Tak jsem už v půlce a nedokážu se dostat přes ten děsný 20 level.Jaksi nechápu jak se mám dostat přes těch plno lián které mi brání v průchodu k zlatému čtverečku,jestli někdo ví,tak ať prosím poradí
S pozdravem Rodny

NUMBman | 25.04.05 v 23:04

Az nekdo udelate posledni 40.level tak mi řekněte, poslední a opravdu hustey!!! :o(

Rodny | 24.04.05 v 20:14

Tak tady ti pomůžou jen bystré oči.Odlep se ve chvíli kdy si zhruba v úhlu 45 stupňů od toho zeleného na co se přilepuješ.Pak doletíš tam kam potřebuješ.
S pozdravem Rodny
P.S.Díky CHIPakovi za pomoc,už jsem se dostal přes ten osmý level.Te´d už jsem v 16 levelu a vypadá to na další zásek.Ale už asi vím jak to udělat.Tohle je fakt super hra.

CHIPak | 24.04.05 v 14:01

Zkus použít "Pogo" = Vyskoč Shiftem, pak šipka dolů + Ctrl or Alt. Po "pahýlu" musíš přeskákat ostny.

evvulka | 23.04.05 v 18:05

Hmm, jsem na tom hur. Nemuzu projet 3. level. Nemuzete mi nekdo poradit jak se odlepit ve spravnou chvili, abych doletela tam, kam chci? Diiky.

Rodny | 23.04.05 v 16:37

Prosím pomozte,nemůžu projet osmý level.Nevím kam mám skočit.Prostě to nejde.Ať už lezu po boční stěně nebo se snažím přeskočit ostny,prostě nic.Nemůřu se dostat dál.Prosím pomozte.
S pozdravem ROdny

petrr | 23.04.05 v 14:01

je to hovadina

slzoherec | 22.04.05 v 17:42

Je jich přesně 40.
Zpoždění omluv, na světě je tolik her...

Lukas | 22.04.05 v 11:13

Tuhle hru znam uz pekne dlouho, pekne vam to trvalo nez jste ji sem dali...ja jsem zjistil ze to ma 39 nebo 40 levelů a skončil jsem právě v tom posledním, ten se opravdu nedáá, ostatní jdou stačí trocha trpvělivosti a času!


galerie