recenze

Secure Link

Secure Link

Vžijte se do role sympatické slečny a projděte několika světy, plnými nástrah a jiných dalších záludností. Zajímavý námět si žádá kvalitní zpracování a v téhle hře je ho naštěstí dostatek, což jistě potěší každého, komu není žánr arkád cizí.
Když se řekne Japonsko, jistě každého něco, vztahující se k této zemi, napadne. Řeknete-li to např. kuchaři, s největší pravděpodobností vám začne vyprávět o místní kuchyni. Technik vám naopak zkusí říci něco málo o tamní technice. Co vám ale řekne takový hráč počítačových her? To, že zkusí říci pár slovíček o gameskách, je jistě každému jasné. Myslím ale, že se nezapomene zmínit o jejich kvalitě, neboť právě ta je u těchto téměř vždy na velmi vysoké úrovni. Kdo ví, na jaké úrovni by dnes byly arkády, kdyby Shigeru Miyamoto nevymyslel legendárního instalatéra Maria a jeho věrného kamaráda Yoshiho. I když tvůrci z této země tvoří různé žánry, přesto lze s jistotou říci, že nejlépe umí právě arkády. Ostatně takový Akuji the Demon, Return Of Egypt či třeba Princess jistě mluví za vše. Na programu máme dnes ale recenzi na Secure Link, patřící do stejné kategorie, proto raději zanechme těchto slov a pojďme se vrhnout na tradiční popis a následující počin si trochu blíže rozeberme.

Jak to bývá u arkád dobrým zvykem, ovládáte sympatického hrdinu a tentokrát tomu samozřejmě bude nejinak, neboť do péče dostanete postavičku, jež na první pohled vypadá jako milá hospodyňka, hodlající ukuchtit něco dobrého. Místo vařečky disponuje ale zbraní, jež vypaluje zajímavě vyhlížející kuličky. Váš úkol je, jak tomu bývá u všech plošinovek, stejný; za každou cenu musíte projít svět a zůstat pokud možno naživu. Zde ovšem není svět jeden, ale je jich hned devět a každý z nich hlídá nebezpečně vyhlížející boss. Než se ke každému z nich dostanete, budete se muset zbavit několika zákeřných protivníků, kteří zde mají různou podobu, přesto všechny spojuje jedno – zničit vás, ať to stojí co to stojí. Před vašimi útoky se rovněž dokáží bránit, takže si musíte počínat zvlášť opatrně a v tu nejvhodnější chvíli se o ně postarat. Tito protivníci toho naštěstí mnoho nesnesou, takže se vám to jistě velmi rychle podaří a pak bez větších problémů můžete pokračovat dále.

Kromě nepřátel můžete v jednotlivých levelech narazit i na překážky. Některé z nich překonáte velmi snadno, zejména škvíry, do nichž lze jednoduše vklouznout. Mnohdy to ale tak jednoduché nebude a bude potřeba zapřemýšlet a vymyslet vhodnou kombinaci, jež vám pomůže k dalšímu postupu. Na druhou stranu to ale zase tak obtížné nebude a nějaké vhodné řešení vždy vymyslíte. Hlídat si ovšem musíte váš zdravotní stav, jenž je v této hře znázorněn svislým sloupečkem v levé části obrazovky. Jakmile klesne na nulu, jistě vám nemusím říkat, co se stane. Hra se v každém levelu vždy ukládá a v případě „úmrtí“ začínáte vždy na posledním uloženém místě. Naštěstí si tento zdravotní stav můžete doplňovat, a to sebráním mrkví, které se čas od času v levelu nachází. Když si tedy budete počínat opatrně a překonáte nástrahy a protivníky, ocitnete se tváří v tvář finálnímu protivníkovi. Ten má sice trošku tužší kořínek, ale neměl by být žádný problém se o něj postarat. Vždy stačí najít vhodnou fintu a velmi rychle budete mít po starostech. Jakmile se vám tohle podaří, automaticky budete mít možnost zvolit si další svět, kde pak musíte vše zopakovat a to samozřejmě tak dlouho, dokud se vám nepodaří úspěšně zdolat celou hru.

Co se týče technického zpracování, tak zde nemám téměř žádné výhrady. Vizuální stránka sice není bůhví jak skvělá, ale to vůbec nevadí. Důležitá je přece hratelnost a ta je přímo výborná. Hudba je rovněž příjemná, zvuky snesitelné. Jak jsem již v úvodu zmiňoval, hra je původem z Japonska, což je bohužel znát na textech. Pokud nejste v tomhle jazyce zběhlí, pak si bohužel moc nepočtete, což je škoda...ale tak co naděláme? Závěrem ale můžu říci, že se mi Secure Link hrál velice dobře. Kvalit Akuji the Demon sice nedosahuje, ale máte-li tento žánr rádi, pak vám to vadit rozhodně nebude. Ostatně, velikost archívu není zase tak velká, takže minimálně za vyzkoušení to rozhodně stojí ;).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Radek Tomášek | 20.06.05 v 15:56

Ovládání je vyřešeno v klasickém japonském stylu, takže budete potřebovat "z" "x" a myslím že i "c".

Doporučuji si během hry přepnout na anglickou klávesnici (Alt + Shift), ať to máte všechno při ruce ;)..

may | 20.06.05 v 15:03

jak se to ovlada?nejde mi to spustit:-)


galerie

Secure Link Secure Link Secure Link Secure Link Secure Link