recenze

Muchtomania

Muchtomania

Dnešní flashová utilitka je důkazem toho, že fantazii tvůrců počítačových her se meze skutečně nekladou. Co je originální a bláznivé zároveň? To se už brzy dozvíte. Vyhrává ten, kdo pochytá největší počet tabletek VALIA.
Přiznám se vám, že s natolik originálním nápadem, který je uplatněn v dnešní německé hře, jsem se nesetkal hodně dlouho. Pamatujete na kapesní „videohry“ ve kterých myšák Mickey chytal vajíčka do sítěk, nebo kuchař házel s palačinkami? Už tenkrát jste museli mít rychlý postřeh a hbité ruce, abyste uhlídali všechny předměty. Dnes tomu nebude jinak. Kdo nemá postřeh - opět neuspěje.

Základní princip hry zůstal nezměněn, ale všechno ostatních je natolik nové a neotřelé, že by starý dobrý Mickey mohl být rád, že chytal pouze vajíčka. Hlavní postavou není tentokrát myšák, žába ani kuchař, ale obluda s chobotem balancující na jednom velkém kopytu. Má chlupaté tělo, velké oči a pohodový výraz ve tváři. Nemůže se nijak hýbat a jmenuje se Muchta. Pokud se ptáte, co umí, tak vám musím říct, že to jediné co může, a tudíž ovládá dokonale je otevírat a zavírat pusu. Ve chvíli kdy na něj kliknete, rozevře čelisti vzhůru k nebi a když na něj kliknete znovu, rychle je opět zavře. Milé, ale co s tím? Právě od oblohy padají pomalu nejrůznější předměty a Muchta musí některé z nich sníst a jiné nechat být. Přesněji, tím jediným, co Muchta baští jsou tabletky Valia (psychostimulující medikament). Ty mají tři různé tvary a proto musíte dobře rozpoznat, kdy pusu otevřít a kdy ji zavřít. Bláznivé? Těžko říct, ale určitě originální.

Z oblohy padají všelijaké věci, od banánů, kovadlin, třešniček, přes pneumatiky a pár věcí podobných Valiu, ale když Muchta sní cokoli jiného přibudou mu trestné body a odečtou se body za Valium. Hra je rozdělena na kola, během kterých se zrychluje padání předmětů a roste počet Muchtů, jež musíte ovládat. Obtížnost roste, pro někoho snad až příliš rapidně, ale když máte dobrý postřeh neměl by pro vás být problém dostat se do pátého kola.

V hratelnosti panuje jednoduchá přímá úměrnost: čím více je Muchtů, tím je větší hratelnost. S jedním Muchtou je sice chvíli sranda, ale je to nuda. Zábavnější je, když musíte zavírat a otevírat ústa pěti oblud a dobře pozorovat, jestli padá Valium, nebo něco jiného. A grafika? Ta je klasicky flashovská, ale dostačující. Vše je pěkně nakresleno a hlavní hrdina je docela sympatický. Jestli si chcete odpočinout od krvavých řežeb, nebo vražedně rychlých závodů, je pohodář Muchta tou pravou hrou, která stojí určitě za zahrání…

stáhnout hru
Wellard

autor
/ Wellard

Skóre

92 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Marketa | 15.05.03 v 12:03

ahoj zdarec palec kuku rukuku


galerie