recenze

Letteria

Letteria

Myslíte si snad, že psaní na klávesnici nemůže být nikdy zábavné? Nebuďte bláhoví! Po zpravidla nepříliš vyvedených hříčkách přicházejí Les Quaternion Nudios s Letterií, která vaše prsty zajisté nenechá chladnými.
Základem „psacích“ her bývá úplně jednoduchý princip – konec konců proč vymýšlet něco navíc, když to takhle zcela funguje. Ovšem samotné padání písmenek nestačí. Je potřeba také něco navíc, jako například útěk před rozzuřenou zombie. Jenže i zombie časem omrzí a začne posléze vaše oko dráždit s razancí značkového převoněného mýdla. Ten vtip spočívá v tom, udělat psací hru, která bude dosatečně propracovaná na to aby vás bavila a k tomu bude mít technické zpracování, které vás neodpudí ani neomrzí.

No a právě o to se snaží Letteria, a já musím chtě nechtě přiznat, že se jí to velice dobře daří. Ještě ale zpátky k hernímu principu – nějaké menší změny oproti klasickým typing hrám v něm totiž samozřejmě jsou. Základ s různě rychle padajícími písmenky, které musíte mačkat samozřejmě zůstává, novinkou je slovo, které můžete vždy vidět na spodku obrazovky – vaším úkolem je vkuse ho napsat, přičemž pokud mezitím dopadne na spodek obrazovky nějaké písmenko, psaní se samozřejmě přeruší. No a za každé úspěšně napsané slovo dostáváte kromě bodů také extra život (maximum je v normální hře osm) a kousek výplně do „bonus baru“. No a když se ten zaplní, dostáváte solidní obnos bodů – totiž celých 20% z vašeho skóre. A nakonec ještě jakási berlička, která vám má trošku ulehčit ono písmenné břímě – jedná se o tnt znaky, rychle padající písmenka zbarvená do červena, která vám chycení přidají možnost jednou se zbavit všech písmen, padajících vstříc vaší záhubě.

Tím jsem snad objasnil hlavní herní prvky, další důležitou stránkou je zajisté technické zpracování. Grafika na sebe nebere prvky žádného výrazného stylu, což je jedině dobře, protože nebije do očí a zároveň neomrzí, což je, jak jsem již psal, u her tohoto typu velice důležité. Hudba je trochu minimalistického rázu a určitě neurazí, nic jiného se konec konců pro tyto účely ani neočekává. Pak jsou na řadě zvuky a těm v podstatě také nelze nic vyčíst – povětšinou spíše doplňují pohodovou atmosféru (pohodovou jen v počátečních levelech:-)) nejsou příliš výrazné.

Ano, zdá se, že jsme se konečně dočkali kvalitní freewarové psací hry. Hratelnost je docela libová a kvalitní grafika s hudbou jí stejně výživně doplňují, třešničkou je již jen upload skóre na internet (a že se v hi-score soupeří dosti tvrdě). Není-li vám tento typ her proti srsti, neváhejte a stahujte, hra Letteriovského formátu se rozhodně nevidí každý den.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie

Letteria Letteria Letteria Letteria