recenze

Balloon

Balloon

Jaké by to asi bylo být balonkem, který stále stoupá v kamenném labyrintu, zatímco nad ním ho nečeká nic kromě dravých potvor a bodáků? Pravděpodobně nudné, ale stačí přidat nějaké to střílení, pár bomb a máme zajímavou a zábavnou hru.
V perexu jsem se snažil naznačit jednu věc – totiž že Balloon je hrou postavenou na zajímavém nápadu, jenže onen nápad by sám o sobě prostě nestačil, a tak autor pár dalších prvků, které by měly hru ozvláštnit. To by samo o sobě bylo naprosto v pořádku, jenže ten člověk prostě dal balónku do ruky bomby a pistolku, což Balloon degraduje zpět na jednu z tisíců arkád, která má sice nějaké ty originálůní prvky, ale hraje téměř stejně.

Naštěstí ale jen téměř – v Balloon totiž budete procházet převážně vertikálně rozsáhlá kola, a to proto, že nemůžete dolů. Váš balón můžete na libovolnou dobu zastavit, můžete jím dokonce hýbat zleva doprava aniž by uletěl nahoru, ale kromě smrti (respektive prasknutí) není způsob, jakým byste se dostali dolů. Počáteční kola jsou poměrně jednoduchá, ale v pozdějších, kde kromě pichláků a jednoduchých potvůrek létajících zleva doprava potkáte i znatelně drsnější střílející emzáky a jinou havěť, se vám nezřídka stane, že omylem zalétnete do pasti, ze které není úniku.

Hratelnost tedy má něco do sebe a k dobru se dá přičíst i nutnost jistého strategického přemýšlení, ale přeci jen má nějaké neduhy a časem omrzí. Toto bohužel nevylepšuje ani grafika, která je na tom takřka stejně – má nějaký styl, jenže tomu stylu se říká „tisíckrát omílaná dosová arkáda“ a dnes již působí dost nudně. Na druhou stranu prakticky v každém levelu přibude nějaký nový herní prvek a lehce se změní grafické schéma, což můžu Balloon přičíst k dobru. Nečekejte nic extra, ale pokud jste znuděni a máte arkádovou retronáladu, mohl by vás Balloon na chvíli pobavit.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =


galerie

Balloon Balloon