recenze

Bricks of Camelot

Bricks of Camelot

Král je mrtev, ať žije král! Tak přesně tato slova mě napadala při hraní téhle arkanoid gamesky, která mě svojí kvalitou opravdu překvapila. Zapomeňte tedy na Ricochet Lost Worlds, je zde Bricks of Camelot! Nevěříte?
V dobách dávno minulých žil jednou jeden král jménem Artuš, který společně s několika svými rytíři rád usedal k oblíbenému kulatému stolu, kde se všechny problémy konzultovali opravdu do posledního puntíku. Čas od času je navštívil starý přítel Merlin a něco pěkného jim vykouzlil. O zábavu tak rozhodně nebyla nouze. Vše se odehrávalo na hradě zvaném Camelot. O Artušové legendě se ale jistě rozepisovat nemusím, neboť tuto legendu zná jistě každý, a ostatně se není ani čemu divit, neboť o nesčetné knižní a filmové variace je neustále zájem, a tak světlo světa čas od času spatří nějaká nová forma této legendy. Bohužel na herní scénu toto téma moc neproniklo, což je jistě škoda. Tento nedostatek se rozhodla napravit společnost Arcade Lab, jež stojí právě za dnešní hrou. Nejedná se sice o nějakou střílečku, strategii či třeba chytlavé RPG, přesto mnohé z vás dokáže pobavit. Jde totiž o další z řad klonů legendárního Arkanoidu, o němž jste si mohli pár informací přečíst v nedávno vyšlém článku. Ještě, než se pustím do dalšího popisu, rád bych dodal, že se u nás tým Arcade Lab prezentoval velmi kvalitní gameskou Gold Miner Joe. Zanechme ale raději těchto řečí a společně se pojďme konečně podívat do útrob hradu Camelot.

Hned takhle zkraje bych rád řekl, že o principu arkanoidu se již zmiňovat nebudu, neboť je každému z vás jistě moc dobře známý, a tak si to raději necháme na nějakou příhodnější chvíli. Pojďme se raději věnovat samotné hře. Jak je již z úvodu patrné, ocitnete se v poměrně netradičním prostředí, a rovnou vám můžu říci, že o zábavu rozhodně nebude nouze. Hra má totiž k dispozici celkově 15 balíčků úrovní, z nichž každý obsahuje celkem 8 levelů. Budeme tedy moci nahlédnout do 120 lokací. Vše má ale jeden podstatný háček, kterým je jedno podstatné omezení. O něm ale až za chvíli. Před vstupem do hry ještě budete muset překousnout tradiční formalitu - volbu obtížnosti. Poté už vám ale nic nebrání vychutnávat si skvělou atmosféru, která je znát s každým vaším pohybem. Mám-li nějak stručně nastínit situaci po spuštění, pak máte k dispozici klasický odpalovač, laděný v barvách středověku. Záhy budete mít rovněž k dispozici i první kuličku, což je jasný signál pro zahájení akce. Co se týče úkolu, tak ten je v každém kole stejný a rozhodně nevybočuje z řad ostatních arkanoidů. Musíte tedy zlikvidovat všechny cihličky a zpřístupnit si tak další úroveň. Pojďme se ale raději věnovat popisu objektů, jejichž netypičnost poznáte díky pozoruhodným tvarům. Kromě klasických cihliček tedy narazíte i na kamenné objekty, dřevěné bedýnky či třeba krystalicky čisté objekty. Možná se vám to zdá vše na první pohled trochu divné, ale věřte mi, jakmile se do hry dostanete, zvyknete se během chviličky.

Samostatnou kapitolu pak tvoří bonusy, kterých je k dispozici opravdu požehnaně a mnohé z nich vám dokáží zaručit vítězství během chviličky. Tyto bonusy si můžete přivlastnit různými způsoby, ale tím nejčastějším z nich bude jistě sestřelení speciálně označené kostičky, kde hned můžete vidět, co můžete mít k dispozici. Mám-li být opět trochu konkrétní, pak bez větších obav můžete počítat s přilepšením v podobě životů, střel, zvětšením či zmenšením odpalovače. Jistě si nyní říkáte, že to vše už tu bylo, proto bych ještě rád dodal, že se skutečně jedná jen o zlomek všeho, co můžete okusit. Kromě těchto věcí tedy bez větších problémů můžete narazit i na různé lahvičky, jež znemožní vypadnutí kuličky mimo hrací plochu. Nemusíte se tedy bát, že přijdete o míč. Další bonusy vám kupříkladu okamžitě zlikvidují přebytečné objekty nebo vám dovolí „přisát“ míček k odpalovači či třeba vám sníží celkovou rychlost. Mám ještě pokračovat? Vše se přitom projeví na vašem bodovém ohodnocení a čím lépe se vám povede, z tím většího ohodnocení se můžete těšit. Tvůrci pamatovali i na neduhy z jiných arkanoidů a jistě vás potěší fakt, že odpadne zdlouhavé hraní jednotlivých levelů, kdy vám zbývá na hrací ploše několik málo cihliček a vy je ne a ne zasáhnout. Zde se skutečně nemusíte ničeho podobného bát. Čas od času se totiž vynoří šikovný palcát, který vám takovéto „nedostatky“ odstraní a zpřístupní vám tak další level. Jak už jsem zmiňoval, k dispozici je levelů více než dost a velkou výhodou rovněž je, že po dokončení každé sady, čítající celkově již zmíněných 8 levelů, si automaticky budete moci zvěčnit svoje body v položce high score a pak s klidným svědomím můžete pokračovat dále. Bohužel hra má jednu obrovskou nevýhodu a tou je čas. Jak už to tak u her od Arcade Lab chodí, vypustí vždy do světa pouze časově omezenou shareware verzi. Pokaždé tedy hrajete nějakou dobu a pak se celá gameska nemilosrdně blokne, a chcete-li pokračovat, nezbude vám nic jiného než platit. Oproti půl hodině v Gold Miner Joe byly tvůrci tentokrát štědřejší, přesto ani hodina čistého herního času není bůhvíjaký zázrak. Úrovně tedy sice máte k dispozici všechny, ale jen stěží se vám podaří dokončit více jak polovinu, což je jistě škoda. Ale tak co naděláme?

Co se týče technického zpracování, tak zde se tvůrci opravdu vytáhli, a ať budete hrát ráno, odpoledne či v noci, pokaždé vám do oka padne nádherné zpracování, jež se nese v ruku v ruce s výbornou atmosférou. Ostudu rovněž nedělá ani zvuková a hudební stránka. Nadání tvůrců v této oblasti se tedy opravdu nezapře a s klidným svědomím můžu celý počin srovnávat s takovým Ricochet Lost Worlds, a to samozřejmě nejen v oblasti technického zpracování. Je to samozřejmě hlavně díky obrovské spoustě možností, která je znatelná na každém kroku. Nebýt toho, že jde o shareware, mohl bych s chvalozpěvy pokračovat, ale já říkám, v nejlepším je potřeba skončit. Mám-li to nějak celé uzavřít, pak vězte, že máte-li rádi tento žánr, pak je pro vás stažení a zahrání nutností. Pokud jste jen příležitostným hráčem, pak těch 2.7 MB je na hru podobného kalibru doslova zanedbatelných a stažení je pro vás příjemnou povinností. Jestliže tomuto žánru neholdujete, pak mi asi nezbude nic jiného, než vám doporučit něco jiného ;).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

artman | 04.12.07 v 18:32

Pokud je ta Dionakra pro DOS, tak existuje jednoduché řešení, a to skvělý program DosBox

http://dosbox.sourceforge.net/

Chalupa | 04.12.07 v 17:03

Dionakra je bomba, ale mně přestala na XP fungovat. nevíte co stím.

Marie Žižková | 11.03.06 v 21:33

Můžu s klidem říci že toto jsou opravdu Hry svelkým H a já jsem neštastná, že je nemůžu hrát až do konce.

Augustin | 07.12.05 v 10:25

Nejlepší arkanoid, jaký jsem kdy hrál, je DIONAKRA. Má 50 levelů a nic se tomu nevyrovná.

mirka | 27.07.05 v 21:18

nic moc

Dawe | 20.05.05 v 14:15

Pokud má někdo zájem o plnou verzi hry piste na ICQ 209-614-666 budu se snazit odpovedet vsem. Na mejly neodpovidam.

rybanaruby | 18.05.05 v 11:45

Přibližně tolik sekund mi trvalo stáhnout hru, najít keygen a zaregistrovat si hru :) NO LIMITS!PLAY WITHOUT CHARGE<><


galerie