recenze

America Army's: Strike Force 2.3

America Army's: Strike Force 2.3

Máte rádi taktiku, realističnost a výbornou zábavu? Zní-li vaše odpovědi kladně, pak je následující titul určený právě vám. Jde o věrohodné ztvárnění americké armády se vším, co k tomu patří. Překousnete-li větší velikost archívu, budete se skvěle bavit.
A bude boj! Tak tuhle větičku sice neřekl strýček Sam, symbol americké armády, ale kdyby se mu tento kousek dostal do rukou, jistě by ze sebe vydoloval minimálně něco podobného a ostatně se není ani čemu divit. V následujícím počinu totiž o prvotřídní akci, s vydatnou porcí taktiky a samozřejmě také štěstěny rozhodně nebude nouze. Máme zde titul, který je v mnoha věcech unikátní, a mnozí z vás jistě moc dobře vědí, co tímhle mám na mysli. Jedná se o hru, jejíž první verze spatřila světlo světa zhruba před dvěma lety, a moc dobře si vzpomínám, že kolem ní byl nemalý rozruch. Už od počátku se vědělo, že se bude jednat o čistokrevnou multiplayerovou řezbu, která má hráče ohromit svými možnostmi. Už od raného stádia vývoje bylo vše financováno americkou armádou (odsud ostatně i ten název). Původně se navíc mělo jednat jen o čistokrevný nástroj k tréninku jednotek této armády, ovšem nakonec to dopadlo jinak a užitek z toho mají všichni. Jak armáda, tak i samozřejmě milióny ostatních hráčů, kteří dennodenně tento kousek hrají. Obliba je skutečně tak velká, že vznikají neustále nové a nové servery, kde si tento skvost můžete vychutnat. I u nás jich je několik, takže máte velkou jistotu, že vše bude běhat naprosto svižně a bez větších problémů, což je pro kvalitní hraní nezbytné. Úvodem jsem myslím řekl vše podstatné, takže pojďme trošičku pokročit a nějak smysluplně si řekněme, co vše bude k dispozici v následujícím počinu, jehož zatím poslední verze 2.3. spatřila světlo světa poměrně nedávno.

Základním stavebním kamenem je samozřejmě tým, jehož schopnosti závisí na každém jednotlivci v něm. Hra pak probíhá klasicky střetem těchto dvou týmů proti sobě. Členové týmů jsou rozdělení na družstva a každé z nich se může pyšnit svojí vlastní specializací a svým vlastním velitelem. U klasických stříleček jste jistě zvyklí na to, že spustíte hru, trochu si pohrajete s nastavením, založíte hru, či se k nějaké připojíte a rovnou si užíváte herní zápal. Pokud něco takového čekáte i zde, pak vám rovnou řeknu, že jste na špatné adrese. Hra se totiž na každém kroku snaží simulovat americkou armádu a býti vojákem takovéto armády znamená dodržovat jistou kázeň, týmově spolupracovat a hlavně projít tvrdým výcvikem, který rozhodne o vašem budoucím bytí, či nebytí. Rovnou vám řeknu, že zdejší trénink rozhodně nebude procházka růžovou zahradou. Než se ale k tréninku vůbec dostanete, je potřeba si vytvořit svůj vlastní online hráčský účet, kde se vám veškerá vaše činnost bude zaznamenávat. Budete k vidění i pro ostatní, takže jistě je vám jasné, že chcete-li se předvést, budete se muset hodně snažit ;). Po vytvoření tohoto účtu už následuje samotný trénink. V něm se nejprve naučíte používat palebné zbraně a později i základní herní prvky, které budete později rozhodně potřebovat. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na známou větu: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ a můžu vám říci, že to samé v bledě modrém platí i zde. Za výcvik jste totiž hodnoceni a čím více bodů získáte, tím lépe se vám bude hrát. Náplní tréninků jsou ostatně i techniky střelby a různé možnosti používání zbraní. Naučíte se různými způsoby házet granáty, používat odstřelovací pušku, skákat s padákem či se zdokonalíte v plížení. Možností je skutečně velmi mnoho.

Po zvládnutí tréninku vám už nic a nikdo nebrání vstoupit do bojové linie. Základ je tedy nastoupit k nějakému týmu. V něm si vybrat jednu ze tří rolí a může se jít na věc. O jednotlivých povoláních bych se rád zmínil za malou chviličku, nyní bych něco rád řekl k samotnému sytému. Jak jsem již zmiňoval, proti sobě vždy nastupují, podobně jako třeba u Counter-Strike, dva týmy. Jednotky v nich jsou ale za všech okolností americké národnosti. Možná si ale nyní kladete otázku, jak rozpoznáte svého spoluhráče od nepřítele. Odpověď je velice jednoduchá. Pro vás a vaše spoluhráče jsou vaší protihráči vidění jako teroristé a naopak. Tito fiktivní teroristé mají navíc horní část těla trošičku zatmavenou, takže s rozeznáním by tedy opravdu neměl být problém. Klíčem k úspěchu je také naučení a zdokonalení se v komunikaci se svým týmem. Pokud zaujmete roli velitele, můžete svému týmu velice efektivně posílat rozkazy několika způsoby. Mě osobně se nejvíce zamlouvalo posílaní rozkazů čistě jen pomocí tichých gest prsty, kdy vás nepřítel nemá ani v nejmenším šanci zaslechnout. Škála těchto gest je opravdu veliká, a tak si jistě každý přijde na své. Opomenout byste neměli ani komunikaci pomocí klasických vysílaček či třeba, podobně jako ve výborném Hidden & Dangerous Deluxe, pomocí pokřiků či šeptáním. Domlouvat se navíc můžete i s protihráčem nebo s někým z jiného týmu. K tomu vám dobře poslouží konzole, kde můžete využít nabindované klávesové zkratky.

Pojďme nyní k tomu nejzajímavějšímu, co tenhle titul nabízí. Na mysli nemám samozřejmě nic menšího než Turnajový mód, který je s námi už od předchozí verze, tedy verze 2.1. Tvůrci na něm ale zapracovali a od poslední verze se s ním pracuje trošičku lépe. Princip této vymoženosti, tedy turnajového módu, je jistě jasný každému. Bez něho byste si jen těžko mohli uspořádat svůj vlastní turnaj. Vše přitom probíhá v klasickém stylu. Jsou dva velitelé, kteří si k sobě vezmou určitý počet lidí a mohou jim navolit specializaci. O ní jsem se už dneska zmínil, rád bych ale vše doplnil. Mezi těmito specializacemi můžete bez problémů najít takové zajímavé „kousky“, jakými Rifleman, Grenadier či Medik bezpochyby jsou. Jejich úkoly jsou vám jistě jasné a chcete-li být v těchto oborech opravdu dobří, měli byste už od začátku na sobě velmi tvrdě pracovat. Důvod je prostý. Za vaše snažení totiž získáváte osobní hodnocení, které si může každý prohlédnout zejména na oficiálních serverech. S tímto hodnocením úzce souvisí i výsledné score, na které má vliv strašná spousta věcí. Vylepšit si ho můžete třeba takovým vyléčením zraněné jednotky či splněním zadaných úkolů. Čím lépe na tom s hodnocením budete, tím lépe pro vás, neboť uchází-li se více lidí o vstup do týmů, velitel může přihlédnout k těmto bodům. Ty ostatně můžete i ztrácet. Pokud nebudete s týmem za jedno a jen tak zvesela si budete střílet do vlastních lidí či provádět další vylomeniny, pak rozhodně počítejte s negativním ohlasem, který se projeví na hodnocení. Samozřejmě si vaše podivné chování zapamatují i vaši spoluhráči a velmi lehce tak přijdete o důvěru, která je pro bezproblémovou spolupráci nezbytná. Admin si dále může před založením turnaje pohrát s nastavením a rozhodně pro něho není problém nastavit, že vás to po čase při podobném chování automaticky odpojí ze hry, což sice některým z vás možná přijde kruté, ale já osobně to považuji za správné.

Při zakládání je samozřejmě nutné zvolit si vhodnou mapu. Pokud dobře počítám, tak v aktuální verzi se jejich počet zastavil na čísle 28, což není málo. Zkušení hráči si navíc jistě spočítali, že se mohou těšit oproti minule ze dvou nových map. A můžu říci, že tomu je skutečně tak. Jejich jména zní Urban Assault a Woodland Outpost a záleží pochopitelně na vás, jak s nimi naložíte ;). Mapy jsou samozřejmě rozděleny na interiéry a exteriéry a ve většině těchto prostor je pro vás připraveno několik zajímavých úkolů, které už jen čekají na příležitost, až je řádně splníte. Tyto úkoly jsou většinou na první pohled docela prosté, ovšem jejich splnění bude vyžadovat notnou dávku zručnosti. Někde budete muset dorazit na určené místo, jinde zase zabránit co největšímu poškození klíčových objektů či něco ochránit. Možností tu je opravdu požehnaně a každý si jistě přijde na své. V misích narazíte i na takové specialitky, jako je střídání dne a noci nebo změny počasí. Tyto mise jsou pak zdobeny i různými vozidly, se kterými se bohužel zatím moc neprojedete. Mohou vám ale posloužit k různým účelům. Ať už to je ke krytí, nebo dokonce k využívání zbraní, které tyto vehikly mívají na svých „korbách“. Tuto výhodu považuji za docela užitečnou, neboť vám může posloužit jako dobrý prostředek k defenzívě, když se někteří z vašeho týmu snaží dostat z jednoho místa na druhé a vy je přitom kryjete. Pro alespoň trochu kvalitní hraní je ale znalost map velmi důležitá, neboť vám to mnohdy může zachránit život. Mapy se sice podobně jako u většiny ostatních her liší svojí velikostí, přesto jejich průzkumu věnujte patřičnou pozornost, neboť se vám to zaručeně vyplatí.

Nyní bych se rád zmínil o tom nejdůležitějším, a to o zbraních. Ostatně, co by to bylo za akční hru, kdybyste své protivníky museli likvidovat třeba borůvkovým koláčem? No řekněte ;). Mám-li opět sáhnout do oblasti matematiky, pak bych napočítal celkově dvacet sedm zbraní. Po menším odfiltrování můžete mezi těmito zbraněmi nalézt několik druhů odstřelovacích pušek, granátů, lehkých a těžkých kulometů a samozřejmě i několik klasických pistolí či bazook. Vybírat je tedy skutečně z čeho, ovšem neustále byste měli mít na paměti fakt, že vaši borci nejsou zrovna odchovanci fitcenter a zbytečně velká zátěž by je jednoduše zpomalovala. Palebný arzenál je dobré volit s rozmyslem. Dále je dobré mít na paměti fakt, že pokud máte u sebe dvě pušky, pak nemůžete házet granáty. S touto vychytávkou jsem se setkal například u hry Hidden & Dangerous 2 a můžu vám říci, že to rozhodně zvyšuje realističnost, která je skutečně znát na každém vašem kroku. Ostatně samotnou realističnost můžete posoudit sami třeba při klasickém střílení. Pokud jste zranění či nějakým způsobem unavení, projeví se to samozřejmě i na míření a na samotné střelbě. Čím více ale budete v dané oblasti vytrénovanější, tím lépe pro vás. Pokud navíc budete střílet s takovou sniperkou, pak se vám skoro pokaždé stane, že vám lehce ucukne zápěstí. Při střelbě je opravdu dobré počítat se vším. Jako velice efektivní se jeví používání těžkých kulometů, kdy u toho pohodlně ležíte a jenom kropíte. Ovšem já osobně jsem tomu na chuť nepřišel. Stejně jako v ostatních akcích, tak i zde bude hrát velice důležitou roli munice. Pokud se vám čirou náhodou stane, že vám vaše zásoby dojdou, budete se muset poohlédnout u svých nepřátel, kde si mnohdy můžete znatelně přilepšit.

Samozřejmě existuje i několik dalších možností, jejichž jmenováním bychom tu mohli strávit slušnou dobu. Rád bych se ale chviličku věnoval oblasti technického zpracování, o kterém si rozhodně stojí říci pár slov. Hnacím motorem se stává engine z dnes již legendární akční střílečky Unreal Tournament, ze kterého si tvůrci vzali většinu toho dobrého a samozřejmě i trochu toho špatného. Mezi to dobré lze rozhodně započítat vizuální stránku, která ale prošla slušnou inovací. Vše je tedy naprosto pěkně zpracované a to se příjemně odráží na hratelnosti, která je opravdu na velmi dobré úrovni. Bohužel vše něco stojí a daní za to všechno jsou trošičku vyšší HW požadavky. Na minimálních požadavcích, tedy na procesoru o taktu 1.3 GHz, 256 MB paměti RAM a 64 MB VGA, hardwarově podporující transformace a osvětlení (transform & lighting), hru sice rozjedete, ale rozhodně to nebude žádný velký zázrak. Disponujete-li ale alespoň procesorem o taktu okolo 2GHz, 512 MB RAM a VGA s pamětí okolo 128 MB (samozřejmě opět s podporou T&L), můžete se těšit z opravdu kvalitního zážitku. Jak jsem již zmiňoval, gameska je určená jen pro multiplayer. Jako nevýhodu spatřuji fakt, že ve gamesce zcela chybí umělí protivníci, tedy boti. Pokud tedy nechcete po mapách bloudit sami, měli byste disponovat poměrně slušným připojením k internetu, nebo alespoň mít kolem sebe několik počítačů a hru si dopřát po lokální síti. Vraťme se ale k vizuální stránce. Na mnoha místech poznáte, co všechno lze i v dnešní době vyždímat z enginu UT. Na mysli mám samozřejmě různé efekty, jako jsou různé odrazy, stíny, odlesky a spousta dalších věcí. Míru těchto detailů si ostatně můžete nastavit i v přehledném menu, kde si vše můžete vyladit přesně dle svých možností a potřeb. Ostudu rovněž nedělá ani solidní zvuková stránka. Hudby si bohužel moc neužijete, ale u tohohle typu her to v žádném případě nevadí.

Pomalinku se přesuňme k závěru tohoto malého povídaní. America Army's: Strike Force 2.3 je velmi vydařenou hrou, a nebýt slušných sponzorů, asi by jen těžko vznikla. V poslední době se sice objevily spekulace, že z vývojového týmu díky neshodám právě s americkou armádou odešla většina lidí a vývoj nových verzí je tedy v ohrožení. I kdyby se tak ale stalo, myslím si, že rozhodně nikdo z hráčů nemusí smutnit. Gameska si po celém světě získala tak velkou oblibu a najít poměrně slušný server by tedy neměl být problém. Na většinu z nich je sice potřeba být autorizován, ale k tomu vám stačí pár jednoduchých kliků zde. Za jedinou výraznou nevýhodu považuji gigantickou velikost souboru. Začátečníkům by také mohl přijít vhod oficiální manuál, který je pro změnu k dispozici zde (12.2 MB). Máte-li tento typ her rádi, pak je pro vás America Army's: Strike Force 2.3 ideálním nástrojem, jak se příjemně bavit. Jde o naprosto perfektní záležitost, o které v budoucnu ještě určitě uslyšíme. Jestli to bude v dobrém, či špatném, na tom momentálně nesejde ;). Na úplný závěr mi už nezbývá nic jiného, než vám popřát příjemnou zábavu ;)…

Dodatek: K downloadu je k dispozici nejnovější verze America Army's: Strike Force 2.6...Enjoy!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

Marvik | 16.04.08 v 11:12

Chci opravit tu stranku přendali to na http://www.worthdownloading.com/download.php?gid=76&id=13880

Marvik | 06.02.08 v 19:22

Už je 2.83 a má 1.6 GB dá se stáhnou z http://www.worthdownloading.com/game.php?gid=76 a jsou tam taky na stažení i mapy atd.......

mig19 | 24.07.07 v 20:41

warrock je lepsi :))

kingoftheworld | 13.06.07 v 20:48

Doporučuju někde jinde stáhnout... už je verze 2.81, ale má to asi 3 GB

FDSF | 05.05.07 v 14:50

nejde to stáhnout,udelejte s tim neco

jindra | 24.11.06 v 13:08

Nazdar co mám udělat, když si chci tuhle hru stáhnout? Když kliknu na download tak se mi oběví 404 Not Found co stím?

Alex | 04.09.06 v 11:36

zdravim, mam problem, nevim jak mam udelat v treninku za SF tu druhou misi , proplizil jsem se k te vezi a potom ten manik me na ni uvidel. Prosim o odpoved.

Pačík | 28.05.06 v 10:20

Musis se registrovat na ofic. webu, potom dam zadas heslo+uzivatelsky jmeno, a jdes hrat. nejdriv musis projit UKRUTNE dlouhej trenink (po kazdym splnenym kole budes muset jit na jejich web kde se ti zapise ze jsi ho splnil) a potom muzes jit hrat multak. jinak vyborna ale tezka hra

Circipon | 13.04.06 v 11:43

Ja sem v pohode ja mam adsl a stahuje to rychlosti 230 kb/s

Nick | 10.04.06 v 10:49

škoda chtěl jsem to stáhnout ale je to tak velký ža to skoro vůbec nejde stáhnout.

gtg | 02.04.06 v 13:56

nejde to otevrit

Luky | 26.03.06 v 13:12

Instalace proběhla dobře chce to pasvord co s tím kde ho mám vzít poradte postup možná jsem něco skopal .Děkuji.

Tomas | 20.01.06 v 21:15

To nejde stáhnout

Salegan | 30.11.05 v 17:51

Nejde to stáhnout ...

Tork | 05.09.05 v 19:55

ty cheaty fungujou i ve vezeni lol

fler | 25.05.05 v 17:42

tady mate par cheatu dou i trenigu, stiskněte (tab) a napište mpcheat changeclass m9 M9 pistole b shotgun sf rifle gp ak47 at4 rifle a bazuka rpg raketomet

fler | 25.05.05 v 17:35

stahnete si to stiscali tam to de stahnout

Iceman | 23.05.05 v 20:45

Zdar všicky, nevíte kde se dá na to sehnat čeština, pač bez ní asi ten trening nedohraju. Dik jak svině

eQui | 23.05.05 v 17:38

Tak už mám novej počítač a odhodlal jsem se trošku potrápit modem a stáhnout to.. Vypadá to dost slušně, nejvíc bych to ale přirovnal k CSku. Jsem zvyklý na dynamičtější akce typu Enemy Territory, Unreal Tournament, ale tam zase chybí ta strategie :) Zatím mi to moc nejde, vzhledem k realistické obtížnosti, ale snad se do toho dostanu! Jinak recenze super ;)

Hrochator | 22.05.05 v 21:00

Musíš jen prolézt kanálem a nakonec těma dveřima. PS. Nepostřílej toho vojáka na konci jinak se dostaneš do lochu. Jo a ještě něco, v té budově jsou jako rukojmí tak je taky nepostřílej. PSS. Už je verze 2.4, tak bacha na servrouše, když máte starou verzi tak vám nebudou připisovat body. Mám jak 2.3 tak 2.4, tak když tak napište.

micklock | 10.05.05 v 19:19

... ja echci primo ten soubor, jen jsem se zasek u posledni mise Basic Treningu. Hodim granat do dveri, vlezu tam, strilim do tech zelenejch figurin jako blbec v ruznym poradi a nic... PLS HELP! na mail... mooooc dik

ODB | 08.05.05 v 11:58

Hele mamlazi, ja ti klidne ten trening pošlu,ale víš co nic není zadarmo ta minimálně za kilo. Jinak si to po netu nezahraješ.
Fakt sorry, ale žít z něčeho musím........

Mamlaz | 08.05.05 v 07:58

prosim at mi nekdo kdo dohral trenink posle .../system/save/vase prezdivka.txt tohle na muj mail lilajz@seznam.cz predem diky

Unname | 07.05.05 v 22:57

Hej vy ...........
nevíte někdo proč ni to di pi.e nejde stáhnout???
Ti na Gamezonu jsou fakt koko..
Už jsem to po 3 stahoval a furt se to seklo u cca 400MB
Jsem fakt smutný že mi to nejde stahnout :-(
*brečí*

FATJOE | 01.05.05 v 18:48

je to odporne velky soubor ale uz se tesim az si to zahraju ale nevim jak to buduhrat po internetu pomoc

PAKO | 01.05.05 v 14:25

je to hra na prdel!!!

MichalCZ | 01.05.05 v 14:23

Dohrál už někdo ten tréning?
jestli jo, tak ho prosim aby mi zaslal na e-mail soubor:
.../system/save/vase prezdivka.txt dik

hovno | 01.05.05 v 10:15

Takže za prvé v trainingu hned v první misi po mě ten debil chce, abych střílel po těch kulisích až každej zestřelím tak nevim co dál
a za druhé jak se mam dostat z vězení?

MichalCZ | 27.04.05 v 14:50

nejde mi to satahnout. Asi po pul hodine mi to napise ze soubor nelze stahnout protoze server Gaemzone.cz byl resetovan.Pomocte někdo

David | 21.04.05 v 20:16

Jsou tu fakt dobrý hry.

David | 21.04.05 v 20:13

ahoj

Tomas17 | 21.04.05 v 13:43

Super!!! Bomba že sú takéto plné hry na Freegame.cz a nie iba také šunky! Do toho!!!!

vasek | 20.04.05 v 19:30

Jsou tu fakt super hry a doporučval bych vám takovou jednu...

slzoherec | 19.04.05 v 15:18

Přerušené stahování nemá se spywarem zhola nic společného. Problém je ve v downloaderu Windows, takže nejlepší řešení je opravdu GetRight, FlashGet nebo třeba NetTransport.

Tomas | 19.04.05 v 09:52

No tym to urcite nebude.Stiahol som to z ineho mirroru a fici to v pohode.(btw mam spybot S&D, norton IS, ad-aware :-) )

Martin | 18.04.05 v 23:32

Tak přátelé, je to kvalitní prácička, krásně se hraje a opravdu klobouk dolů nad spracováním... tuhle hru bych opravdu doporučil fšem co mají rádi tyto hříčky...

Joraell | 18.04.05 v 20:30

Docela me překvapilo, že se tato hra oběvila na freegame. Sem myslel, že jsou zde spíše tytuli s menším objemem. Jinak k zavěru recenze bych dodal, že tato hra je už stará déle jak dva roky a slyšet o ní už dávno je a to v kladném smyslu. Už jenom 4,5 milionu registrovaných hráčů je poměrně dost. Hraji AA už asi rok a půl a musím říct že lepší 'taktická akce' tu ještě nebyla a myslím, že ještě nějakou dobu nebude. A spíše než akce bych to nazval simulátorem boje a taktiky.....Jedním z velkých + této hry jsou ale mapy většina jich je opravdu dokonale zpracovaných >> CS může závidět!!!!!

Solidus | 18.04.05 v 15:43

PRE TOMASA--Mozno ze mas v PC spyware.Mal by si ho precistit nejakym programom,najlepsie AD-Aware,mohlo by to pomoct.

michal | 18.04.05 v 12:48

radsi to nehrajte

Artman | 17.04.05 v 21:01

LnicJ: No podle mě si to určitě přečte dost lidí, když přihlédnou k velikosti souboru, která je opravdu gigantická. Ne každý má superrychlý net a nějakou dobu to stažení přecijen trvá a ten čas mohou skrátit kupříkladu čtením této recenze ;). Proto jsem to napsal tak jak jsem to napsal a za svůj výtvor se nestydím..

TP: No vzhledem ktomu, že to financovalo americké ministerstvo obrany a armáda, tak to podle mě muselo takhle nějak dopadnout. Mě osobně tyhle věci nějak moc nevadí, protože jsem se skvěle bavil....

Tomas: Já to stahoval přes GetRight a šlo to úplně v pohodě stáhnout...

LnicJ | 17.04.05 v 19:18

Copak nemáte nic lepšího na práci, než psát tak dlouhé recenze? :-)

Čte to vůbec někdo celý?

TP | 17.04.05 v 18:57

No fuj, taková odporná propaganda US army a americké "antimuslimské ideologie"! Na konci by mohl být rovnou formulář pro naverbování do armády.

Tomas | 17.04.05 v 16:03

2. krat sa mi prerusilo stahovanie.Vzdy na cca 125,5MB napise ze stahovanie sa dokoncilo.Nevie niekto preco?

Vojtek | 17.04.05 v 13:52

Tahle hra je dobrá a vhodná na hrani víc lidí doporucuju Vám ji stáhnout.
Vojtek


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce