recenze

Bi-nary

Bi-nary

Nějakou hru, ve které jste něco nebo někoho zachraňovali, jste už zcela jistě okusili. Ale abyste zachraňovali server před zrádnými viry v arkádovém pojetí, to je, troufám si říct, veliká novinka! A jak vypadá?
Stejně jako hry na záchranu světa, lidí, nějaké rasy nebo sebe sama (pro příklad nemusíme jít daleko, takových games je skutečná spousta – např. Sheriff, Raging Skies) nebo též Reflection jsou i arkádové hopsačky jedním z nejrozšířenějších žánrů freewarových her. Mezi takové nejznámější a nejoblíbenější patří již tradičně Super Mario SE, rozhodně také Super Mario Final a nejnověji Mario Pac Většinou se jedná o podobné náměty, někdy se však objeví něco, co tu ještě nebylo, něco opravdu originálního. To se stalo třeba u hry Dark Wars a jeho neméně slavného pokračování. Jde o poměrně brutální střílečky též v arkádovém hávu, které však jsou hratelností předčili kdejakou tupou střílečku. A dnes se vám představuje další takový originál.

V úvodu už jsem řekl, o co jde. Že si neumíte představit, co se může skrývat pod pojmem „záchrana serveru v arkádovém pojetí?“ Hned vám to osvětlím. Důležitý server byl napaden zničujícími viry, se kterými si nikdo neví příliš rady. Zatímco všichni diskutují, jak počítač vyléčit, viry zabírají poslední místa na disku a zmenšují tak šanci, že se vše vrátí do pořádku. Pak konečně přijde rozhodnutí. Vytvoříme speciálního kyber-vojáka, který jediný má sílu a schopnosti vypořádat se s virem, jak si to zasluhuje. Asi už vám došlo, že tím vojákem budete ve hře Bi-nary právě vy. Ale i přes své schopnosti to váš vojáček nebude mít ani maličko snadné. Při své osvobozující pouti potkáte několik druhů předmětů a musíte přesně vědět, k čemu slouží. Proto je důležité přečíst si tabulku, jež je vám před hrou nabídnuta. Nebojte, předmětů není moc, ale je důležité vědět, že ony bubliny jsou volné bajty, jež vám prodlužují čas na dokončení mise, že ty podivné obrácené „lampy,“ je nutné zničit a tak dále.

Když jsem řekl, že vám volné bajty prodlužují čas k dokončení mise - na hru nemáte nekonečné množství času, jako v jiných hopsačkách. Zde totiž probíhá stále ona destrukce počítače, musíte zabránit tomu, aby došlo volné místo na hard-disku. A to tak, že právě střílíte ony lampy, likvidujete viry, které jsou znázorněny jako červený tank, sbíráte bajty a diskety. Ze začátku je hra trošku těžší, to do doby, než pochopíte co a jak udělat, abyste nepřišli o zbytečné místo (to vám mimochodem ubývá i s tím, kolikrát se do vás svými střelami trefí ony rudé tanky). Je to ale pouze otázka cviku a po dvacetiminutové hře nebudete mít nejmenší problém. K tomu přispívá mimo jiné i velice snadné ovládání. Využijete vlastně jen šipku vpravo a vlevo pro pohyb, skákání contorlem a střelbu shiftem. Nic víc, nic míň. Jakmile do sebe vstřebáte důležité poznatky, mění se hra v naprosto perfektní akci velice silného ražení. Bi-nary vás prostě určitě bude bavit, jestliže máte rádi hopsačky, akční hry nebo se rádi hecujete pro skóre, protože o tu také jde. Bi-nary umí hráče vtáhnout do sebe a to tak, že se tento od ní odpoutává jen nerad- a to je u každé hříčky velká ctnost!

K příznivému dojmu z hraní přispívá jednoznačně precizní hudba, jež skvěle doplňuje akční ráz hry. Nejdříve to vypadá na dojemnou pomalou patetickou hudbu (která by se mimochodem taky hodila), ale záhy je nahrazena melodií o mnoho impulzivnější, jež vás doslova žene dál a dál. Grafika je poněkud jednodušší, kyberneticky zelená, těžko říct, jak ji ohodnotit, protože se určitě nebude líbit všem. Určitě by mohla být propracovanější, na druhou stranu by neměla nikoho urazit, je skutečně jednoduchá, ale ne odfláknutá nebo přímo ošklivá. Když to všechno sečtu, vychází mi, že Bi-nary je velké překvapení a skvělá hra, jež má velkou šanci vás na dlouho zabavit. Takže hodně štěstí!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

Kaleta | 22.05.04 v 16:17

I prd novinka, zachraňování počítače před viry jsem už loni ztvárnil v mojí plošinovce Robot Emil (www.agshry.wz.cz)

Kahi | 22.05.04 v 15:34

ano, ano, zanedlouho se u nás objeví i pokračování!

Dragon slayer | 22.05.04 v 15:25

BOZSKA GAMESKAA!!! doporucuju... bude pokracovani? chci vic !!!


galerie