recenze

The Cleaner

The Cleaner

Jestli takováhle hra nezmění názor skalních odpůrců Gamemakeru, tak už nic. Tahle RPG-plošinovka od tvůrce legendárního Mage Craft totiž opravdu využívá jeho možnosti na maximum a je pravděpodobně nejlepší Gamemakerovou hrou, kterou jsem kdy hrál.
Stalo se to jednou ve světě, kde magie proudila jako voda a vědomosti měly větší cenu než zlato. Obrovská touha po moudrosti způsobila, že byly vynalezeny jakési brány, které vytvářely přechod mezi dvěma světy. Zpočátku přinášely užitek a obyvatelé světa podnikali mnoho dobrodružných výprav. Ovšem pak jejich stopu zachytila cizí rasa a její příslušníci začali proudit do světa, plenili a zotročovali nevinné obyvatele. Ti však vládli silnými magickými silami, a tak temnou rasu zapudili. S jednou věcí bylo ale třeba něco udělat – bylo třeba dostat se do světa temných a zničit každou stopu a možnost návratu, jen tak mohli být obyvatelé v bezpečí.

Abych to zkrátil, vy jste člen týmu, který má za úkol vyčistit tento nepřátelský svět – odtud název The Cleaner. Všechny tyto informace se mimochodem dozvíte díky intru hry, které je naprosto skvěle zvládnuté a ačkoliv se skládá jen z obrázků doplněných kratšími textovými zprávami, má, hlavně díky hudbě hrající v pozadí, opravdu perfektní atmosféru. Jako člověk(?) zvolený k tak složitému úkolu jste pochopitelně obdařen magickými silami. Ty vám umožňují spoustu zajímavých věcí, přičemž vašimi hlavními schopnostmi jsou létání (ve vzduchu strávíte určitě více než 95% hry) a telekineze. To už ale předbíhám, nejprve si povíme něco obecnějšího o hraní hry.

Ačkoliv to není ze začátku úplně patrné (což je jen dobře), hra je rozdělena na levely. V každém z nich máte nějaký úkol, jako tradiční přežít/vyvraždit všechnu nepřátelskou havěť, anebo vysbírat nějaké předměty rozmístěné na různých místech po levelu. Ač to zní velice jednoduše, úrovně jsou tak skvěle nadesignované a hlavně různorodé, že se nudit rozhodně nebudete. Jako příklad uvedu moment, kdy jsem v jedné nepřátelské bázi vcelku na začátku hry narazil akvárium zapuštěné ve zdi, v němž bylo několik fialových „červů“, kteří sledovali každý můj pohyb v místnosti a vždycky plavali za mnou. To je sama o sobě zajímavá vychytávka, která pěkně zpestřuje hru, ovšem když jsem na tyhle ohyzdné obří kyselinu plivající potvory po chvíli narazil na jakési jiné planetě, rozhodně nebyl čas na zkoumání stavby jejich těla a musel jsem se pořádně ohánět, abych setkání s nimi vůbec přežil.

Tak je to ostatně se všemi potvorami, se kterými se ve hře setkáte (a že jich bude) – každou chvíli narazíte na nový druh, který je ještě rafinovanější než ten předchozí a většinu kol budete muset několikrát opakovat, než jim přijdete na kloub (a když tu úroveň konečně uděláte a s úlevou vejdete do portálu, vybafne na vás obří boss, který z vás během okamžiku udělá kouřící placku). Ano, obtížnost hry je relativně vysoká a obsahuje pár zásekových míst, ale to je jedině dobře – téměř vždy totiž hra sází spíše na vaše myšlení a hledání možné strategie, než na štěstí, což z ní dělá neuvěřitelně zábavný kus. Ten robot se prostě nedá zastřelit a pořád na vás pálí střely, kterým se jen těžko vyhýbá? Vezměte prostě pomocí telekineze tu železnou kouli zavěšenou na stěně a hoďte jí po něm! Je tam těch vojáků příliš mnoho, než abyste je zabili holýma rukama? Schovejte se za vystavenou kostru jakéhosi mimozemského živočicha a ve správném okamžiku uvolněte jeho lebku ze závěsu s rozmáčkněte nepřátele na kaši! To jen tak na okraj, nechci vám kazit herní prožitek při objevování všech různých možností.

A v tom objevování právě vlastně spočívá celá síla hry – do každého portálu vstupujete s očekáváním a nemůžete se dočkat až zjistíte, co se vás v dalším světě zas bude pokoušet sežrat. A ty světy jsou tak propracované, že vás to prostě nikdy neomrzí a budete hrát pořád dál a dál a nebudete se moci odtrhnout ani když vás ta potvora po desáté sestřelí z oblohy do sněhových závějí. Jestli stále ještě čtete, koukejte se probrat a kliknout na download – tahle hra si prostě tím vším vaši pozornost zaslouží.

Dodatek: Do menu, kde nakupujete nové schopnosti a kouzla, se dostanete klávesou "m".

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

cichlasoma | 06.04.07 v 09:15

jojo, to znam, to ale neni zrovna muj cup of tea...
ale dik za odpoved!

Lokutus74 | 05.04.07 v 09:27

Je to už pár měsíců, co jsem to psal. Teď si nevzpomenu, které konkrétní 4 hry jsem myslel, protože teď jich mám na HDD určitě více. Nicméně mě jedna napadá. Zkus tohle - http://www.freegame.cz/game.php?id=2831

cichlasoma | 05.04.07 v 08:08

"Tenhle člověk v Gamemakeru evidentně umí! To se musí nechat.
Tohle je 4 hra vyrobená v tomto programu, která se uchytila na mém HDD:-).
A kdo trefí všechny 4, které to jsou, tak má u mě flašku:-)!"

nechavam se podat. - typy na dobry gamemakerovky by me fakt zajimaly! (sam vsem moc doporucuje shuttle 2 a shuttle (http://www.mirumu.com/jordan/?page_id=5)
JB taky umi!!!

Valor | 10.10.06 v 18:14

Tak zkus c.4 a budes mile prekvepen. Mage bean ma totiz strasne slouhou nabijeci dobu. Proste nez ho zakouzlis tak musis strasne dlouho utikat(poletovat). Nahodou v miste kde ses je to nejlepsi misto na delani XP. Staci parkrat vystrelit do mista kde se objevi a je po srande.(hlavne po jeho :-)) obcas posti i trosku stitu tak nemusis mit strach ze umres ;-)

Lord Pecka | 09.10.06 v 17:38

hodne dobra hra... parim porad... ted jsem v tom kole kde se neustale s takovym bilym paprskem objevujou ti obycejni vojaci, docela me to sere... kocci boss ej svina jak prase, kdyz sjem ho poprve zabil tak me jeho bezici mrtvola jeste stihla dodelat grr

a jinak muj mage umi jen dve kouzla a to: c1: 1lvl(vubec nepouzivam)
c3(mage beam): pouzivam porad docela silne

ale moje statistiky:
mana: max
regenerace many: max
stit:max
letani:max
=D
a jo mam trik:
-sekli jste se hned an zacatku? tak vtip je v tom ze si nesmite hru ani ejdnou ulozit(tzn ji nesmite vypnout kdyz date novou hru), pokud jst to duelali tak smazat a nainstnout znova a ted:
-hned jak poprve pustite hru tak dejte load, a budete zacinat hru od prvniho kola ale hned na azcatku bdeute mit hodne vysokou regeneraci many a kouzlo mage beam an 3 lvl....

Vozka | 24.09.06 v 12:05

Omlouvám se, ale zapoměl jsem se přihlásit, tak se mi povedlo omylem prohodit kolonky Jméno a Předmět - podepsal jsem se tedy tvým jménem, snad mi promineš:-D - ten poslední post jsem tedy psal já.

Valor | 24.09.06 v 12:03

Nejspíš tě zklamu, alespoň já osobně většinou hry hraju jen tak dlouho, abych je poznal dostatečně pro napsání recenze. Ostatně většina redaktorů zde píše tolik recenzí, že by ani nebylo časově možné všechny recenzované hry dohrát.

Co se týče téhle hry, musím se přiznat, že při psaní recenze jsem se dostal jen do toho levelu, který je na posledním screenu, nicméně The Cleaner mě nepustil, a tak ho stále ještě hraji:). (tzn. zatím jsem ho nedohrál:)

Valor | 21.09.06 v 18:43

Mám ješte drobný dotaz k psaní recenzí: Dohráváte hru až do konce? Nebo jen tolik aby jste byli schopni udělat recenzi?

Marian | 21.09.06 v 09:49

Wow! Díky moc Valore za takovéto postřehy, je to opravdu super! :-)

Valor | 20.09.06 v 14:25

Tak chtel bych vam napsat par rad a postrehu k teto skvele hre. Budou zde i chyby co jsem nasel a ulehcovaci napovedy takze kdo se nechcete komplet pripravit o tento pozitek tak nectete dal:-)

1. Muzete pouzivat takzvany nouzovy shielding, tzn.: mate malo stitu a nechcete exnout, tak si hodite bod do stitu a mate stity zase naplno. to stejne plati pro manu.
2.Nejlepsi kouzlo dle meho nazoru je c.4 (jmena si fakt nepamatuju) na trezim lvl dava nejvetsi zraneni ze vsech manova narocnost neni velka a dobre se s nim trefuje. jako doplnek se hodi c.7 na nektere bossy(takvy ten boss s jetpackem na nej je to idealni) a c.9 jako nejlepsi obrane kouzlo(i kdyz umi skvele zabijet casto vykryje nejakou strelu typu raketa).
3.ze zacatku vam avsak bude bohate stacit zakladni sipka na lvl 3 zabije s ni vsechno uplne v klidu a s man reg lvl 3 vam nikdy mana nedojde .-). Vydrzel jsem s ni do cca poloviny.
4.Letani na lvl 3 je nutnost. Nepodcento jinak se zblaznite z kociciho bosse.
5.Nejlepsi relic je minor teleportation. Kdyz se ho naucite pouzivat tak jste temer nezranitelni. Naucte se proskakovat strelam a raketama hodne vam to pomuze. Ostatni reliky nemaji valne vyuziti (snad jeste shielding ale regenerace je tak pomala, ze to nestoji za rec)
6.Tak a perlicka na zaver. Taky chcete byt nezabitelny likvidacni stroj? nastrete na lvl 3 kouzla c.0 (absorbing sphere), jeho efekt se vam sice urcite nebude libit je to peknej shit na to ze to je nejdrazsi kouzlo, tak ale vy se ho naucte. Zakouzlete ho a odnaucte se ho. Ted do nej nacpete nejaky kouzlo. Doporucuji 3x c.4 a jednou c.7. Samozrejme lvl 3. tak a zjistite ze kouzlo se vam ted nikdy nevybije!! Proste poletite a ono pokosi uplne vsechno .....

Jinak rad vam poradim s cimkoliv budete chtit(snad krome pozic relicu, kazdej je tam aspon dvakrat tak kdo hleda ten najde:-), ja mel vsechny uz asi v pulce).
Hra je to uzasna a predci snad i muj milovany magecraft.

Btw.:Zvecte to okynko na prispevky sem se fakt neda nic psat,natoz si to po sobe jeste precist .-(

Lokutus74 | 19.09.06 v 21:47

Kvůli tomu nesnáším Gamemaker! Být tahle hra třeba v DOSu, tak bude běhat na 6-ti kilu s ramkou 32 a i s prstem v nosu...

Revan | 19.09.06 v 21:21

Fakt best hra, fsem doporucuju. Skevele rpg prvky, kdo u ni vydrzi hrat aspon pet minut (ktere nejsou moc zabavne) pak u ni vydrzi celej den. vrele doporucuju

Lokutus74 | 19.09.06 v 20:13

Mně se to na 3000/256/128 načítá o mnoho déle a ještě si počítač hromadu ramky naswapuje. Vím, 256 MB je málo, ale stavěl jsem si comp víceméně na net. Na hraní mám PS2.
Pro jezdce: Chce to vydržet:-).

Vozka | 19.09.06 v 19:32

libik: Děkuji, tohle vždycky potěší:).

jazdec: Tak především zkus počkat ještě o chvíli déle, protože hra se zezačátku načítá opravdu dlouho(na mém P4 2.6 GHz, 512MB RAM, GeforceFX 5200 to trvá přes 30 vteřin) a v loadingu mám i fázi, kde mi zmizí to loading logo a zdá se jako když se nic nejede(nicméně počítač maká).
Pokud to nepomůže, zkontroluj, že ti v pozadí nevyskočila nějaká chybová hláška.
Pokud ani to nepomůže, obávám se, že ti neporadím, neboť netuším, čím to může být. Umíš-li anglicky, pokus se problém popsat autorovi na jeho fórum, jistě se pokusí chybu nějak opravit.
http://darthlupi.com/forums/

jazdec | 19.09.06 v 01:12

Stiahol som si Cleaner a ked ho spustim ukaze sa logo pottom auto a to hned zmizne a nic sa daslej nedeje,Co stym

libik | 18.09.06 v 21:31

konečně tu někdo píše články, ze kterých je jasné, co v té hře má být. Chválím

lovec peněženek | 18.09.06 v 19:48

13? :-D

- jestli ano, odevzdej prosim svou srajtofli na muj e-mail, popripadne se domluvime na postovnim predani.

Luzin | 18.09.06 v 18:43

A kdo uhodne, kolik mi je, tak ma u me penezenku :)

Lokutus74 | 18.09.06 v 16:55

Tenhle člověk v Gamemakeru evidentně umí! To se musí nechat.
Tohle je 4 hra vyrobená v tomto programu, která se uchytila na mém HDD:-).
A kdo trefí všechny 4, které to jsou, tak má u mě flašku:-)!


galerie

The Cleaner The Cleaner The Cleaner The Cleaner The Cleaner

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce