recenze

Swarm

Swarm

Adrenalinová střílečka ve stylu klasických Asteroids - stovky odporných zmutovaných a stále se množících nepřátel, sbírání zbraní a upgradů a samozřejmě hromady asteroidů. Povedená oddychovka, která má ale k dokonalosti ještě celkem daleko.
Při svém hledání nějakých zajímavých games ke zrecenzování jsem narazil na tohle sharewarové dílo. Zpočátku to vypadalo opravduslibně, přeci jen přiznejme si, že sharewarové tituly bývají zkrátka zábavnější a hlavně komplexnější než ty úplně freewarové. Avšak neplatí to úplně vždycky a Swarm je toho důkazem. Teď ale nechci, abyste si mysleli, že to je nějaký propadák! Od hry, za jejíž plnou (neomezenou) verzichtějí autoři kolem dvaceti dolarů, bych však opravdu čekal víc. Ale vezmeme si to popořádku.

Tentokrát usednete do vesmírné loďky a vaším úkolem je sbírat krystaly zvané EZT. Jak asi tušíte, v tomto úkolu vám ale budou bránit odporní nepřátelé. A nemyslete si, že přívlastek odporní je jen takový řečnický obrat - čekají na vás opravdu odporné vesmírné příšery se spoustou zubů, chapadel a dalších nepříliš vábných údů. Na začátku každé mise/mapy dostanete nějaký úkol. Nejčastějším je právě sbírání určitého počtu zmíněných EZT. Pak už se jen vynoříte v hyperprostorové bráně a jde se na věc! Krystalů k sebrání bývá většinou tak kolem deseti, přičemž k nejbližšímu vás naviguje modrý terčík, který vám vřele doporučuji sledovat, protože jinak v každé úrovni vytvrdnete na pěkně dlouho. Jakmile všechny EZT pěkně posbíráte, otevře se vám znovu brána a vy můžete směle pokračovat do dalšího levelu. Takhle by to ale bylo až moc jednoduché, ne? A právě teď se na scénu dostávají nepřátelé a není jich zrovna málo! V prvních úrovních se sice setkáte jen se slabšími odrůdami a navíc v nevelkém počtu, ale později začne opravdu přituhovat! Abyste si ale nemysleli, že v každém levelu je jen pár potvor - to je možná nejdřív pravda, ale oni se umí rozmnožovat! Jejich nejzákladnější jednotka - jakásihvězdice - občas vyplivuje spóry a ty můžou někde "zakořenit" a udělat tak novou hvězdici! Několikrát jsem zmínil, že v pozdějších úrovníchstoupá obtížnost. Úměrně s ní ale máte možnost získat lepší zbraně a vybavení.

Každé sebraní silnější zbraně vám tak u ní přidá třeba 20 nábojů a do jejich vypotřebování si můžete nadupaných laserů nebo jiných vychytávek užít dosytosti. Celé to zní zajímavě a ještě jsem neřekl, co je na tom tak špatné - hratelnost. Grafika je slušná, počet misí, druhy vybavení a délka v podstatě také. Ale je to nuda. Úrovně jsou stereotypní a tak nějak "akčně nudné" - pořád se něco děje a nemůžete jen tak spustit oči z monitoru, ale přesto všechnomě to zkrátka a dobře nebavilo. U sharewarové gamesy by mě také potěšily nějaké ty perličky v podobě nakupování zbraní a vylepšování lodi v hangáru, no však to všichni známe. Ale nic takového se tu nekoná a jde vlastně jen o bezduché střílení a občasné sbírání bonusových zbraní. Trochu mě také překvapilo, že mnohem častěji než v důsledku konfrontace s příšerami jsem byl rozdrcen nabouráním do asteroidu, kterých je v jednotlivých úrovních ještě víc než potvůrek. Ale to je zřejmě jen mojí neopatrností a když létáte pomalu, asi by se vám tyto nemilé bouračky stávat nebudou.

Jak jsem již několikrát řekl, špatné to není, ale od prakticky komerční hry bych čekal něco jiného než jen bezduché a stereotypní střílení. Lepší hratelnost, větší dynamičnost, nějaké ty RPG prvky jako nakupování a vylepšování loďky a zajímavější cíle v misích... Navíc je neplacená verze omezena na pouhých 60 minut létání, což je samo o sobě dosti velký nedostatek a měli byste to brát před případným stažením v úvahu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

janice11

janice11 | 18.03.16 v 20:16

Zase střílečka.

Naex | 01.01.07 v 18:21

Aaaah nostalgie mě chytila...kolik je to let, co jsem tohle hrál u táty v práci na počítači? Šest? Osm? Deset?


galerie