recenze

Nex43: Kov na kov

Nex43: Kov na kov

Skvělá česká střílečka! Co dodat víc? Snad jen, že se můžete těšit na 10 originálních misí napěchovaných akcí a návykovostí. V kůži sympatického pilota usednete do kokpitů rozličných strojů a dokonce si vyzkoušíte roli pěšáka!
Dobrých stříleček není nikdy dost, přinejmenším pokud máte tento žánr v oblibě. Jistě tedy nebudete nic namítat proti dalšímu zástupci tohoto žánru, skvělé české Nex43: Kov na kov! Nebudu vás radši moc dlouho napínat, a proto se vrhneme rovnou na příběh. Ten nijak nevybočuje z průměru a je spíše takovým zdůvodněním zadání a cílů misí nežhnacím motorem hry. Vžijete se do role začínajícího pilota stíhaček a v jeho kůži plníte nejrůznější úkoly. Začínáte tréninkem a poté obyčejnou konfrontací s nepřítelem. Později se však na scéně objeví jakési UFO a začne na něj směřovat veškerá vaše pozornost. Opravdu nečekejte od příběhu nic jiného, holt to není rpgéčko ;).

Veškeré ostatní části hry jsou ale téměř dovedeny k dokonalosti, samozřejmě na freeware poměry. Na první pohled vám to možná bude připadat jako prachobyčejná střílečka s pěknou stíhačkou v hlavní roli, ale věřte mi, že zdání klame. Po pár chvílích hraní vás uchvátí výborná hratelnost. Vše je velice dynamické a chytlavé, akce a nebezpečí na každém rohu. Napětí je ještě více stupňováno poměrně vysokou obtížností, takže si při každé potyčce dáte velký pozor, jinak si musíte minulou mapu celou zopakovat. Velkým kladem je také velká variabilita jednotlivých map a to nejen po stránce obtížnosti a grafiky, ale hlavně úkolů - není vždy cílem jen doletět na konec, jsou tu například úkoly jako poskytnutí eskorty dalšímu letadlu nebo dokonce jedna pěší akce, ve které vaše letadlo spadne a vy musíte v roli opěšalého panďuláka vyčkat do příjezdu záchranného transportu.

Po každé misi následuje zhodnocení vašich úspěchů a odemknutí nových letadel do mapy další. Se základní rachotinou si navěky nevystačíte a nová letadla tak přijdou vhod. Liší se silou primární zbraně a druhem zbraně sekundární. Ta je určena pro horké chvilky - dokáže sice sejmout protivníky mnohem lépe než obyčejná zbraň, ale dlouho se nabíjí a nelze s ní střílet neustále. Jakousi třešničkou na dortu pak je atomová bomba (pouze u některých vybraných modelů), která dokáže srovnat se zemí širé okolí. Lze této skvělé gamesce něco vytknout? Bohužel přeci jen ano. Tím nejvýraznějším je opravdu nedostačující délka - pouhých 10 misí, které s trochou štěstí překonáte za hodinu paření.

Grafika je, jak jste si asi všimli ze screenshotů, skutečně vydařená. Stejně tak ozvučení, které asi ze screenshotů opravdu nepoznáte, takže mi budete muset věřit. Opravdu geniální mi připadaly hlášky hlavního hrdiny při některých důležitých událostech. Například po zdárném dokončení mise následuje radostné "Teď dostanu vopušťák a pudu si zašukat!", to vše pěkně s moravským přízvukem :o). Inu, na co čekáte? Pokud se nebojíte trochu větší velikosti, můžete se směle do stahování pustit.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

KaluzaP | 03.01.08 v 15:39

Docela dobrý komentář.

Mr. Neo | 14.03.05 v 17:48

čistě náhodou to nejde asi hrát ve dvou, co? Hledám nějakou dobrou arkádovou pařbu pro dva či více hráčů ;-)

Nex43 | 13.03.05 v 10:41

Luciferpayne> co mas za komp? Nemas moc malo RAM nebo nejakou starou verzi neceho (DirecitX)?

Luciferpayne | 13.03.05 v 09:31

Ju tam sem to uz rozchodil, ale pri nahravani prvni mise mi to hazi :
canvas does not allow
co s tim ??

Luciferpayne | 13.03.05 v 09:27

Hey ya, muze to bejt good game, ale to neposoudim pac mi to nejede... Kdyz to chci spustit, najede menu ale tam se to kousne a howno. Musim dat studenej restart. Co s tim ?? Ju a Nex43, v cem je to zmasteny?

Tohle | 11.03.05 v 12:41

V reálu nelítaj imrvére blesky z čistý oblohy. Mohli jste tam aspoň udělat mraky nebo nějakou simulaci počasí, a ne říct, že bude bouře a zatim z nebe svištěj neznámý výboje při maximální viditelnosti. FUJ!

Nex43 | 11.03.05 v 10:57

Tohle> v realu by to bylo podobny, ale vlez do nastaveni a dej si lehkou obtiznost, tam ty blesky skoro nejsou..

Tohle | 10.03.05 v 22:13

Kterej blbeček vymyslel, že se odnikud bude bez jakýhokoli varování objevovat nějakej neznámej blesk, kterej to letadlo zničí? To se vám zase pěknou debilitou povedlo zkurvit hru, která už vypadala docela dobře!

Nex43 | 10.03.05 v 13:05

Pěší mise jsou dvě a ne jen jedna, ale to je detail. Díky za vysoké hodnocení.


galerie