recenze

Farmer Joe vs. The Alien invasion

Farmer Joe vs. The Alien invasion

Dneska poteče zase krev! Tentokrát ale naštěstí ne ta lidská, ale od vetřelců, kteří se usídlili na statku jednoho farmáře, v jehož kůži se octnete. Váš úkol bude velmi jednoduchý – tyto nevítané návštěvníky poslat na onen svět. Troufnete si?
Mít vlastní zahrádku, chovat na ní dobytek a vychutnávat si chuť čerstvého vzduchu. To je jen zlomek toho, co může potkat farmáře, jež se tento způsob života rozhodli preferovat. Bohužel existuje spousta škůdců, kteří se snaží jejich práci nějakým způsobem znehodnotit. Poctivým farmářům pak ve většině případů nezbude nic jiného než se do usilovné práce pustit znovu. Jak se ale v dnešní gamesce dozvíte, škůdci neexistují pouze na naší planetě, ale lze je bez větších problémů najít i v celém vesmíru. Ten byl ale těmto „vandalům“ malý, a tak neudělali nic menšího, než že se vypravili na statek jednoho farmáře a milý statek mu začali pustošit. Podrobněji si hru rozebereme později, já bych jen rád dodal, že tuto hříčku má na svědomí jistý Arthur Blake, jenž právě tímto počinem debutoval do obrovského světa freeware her. Pojďme si ale tedy konečně říci, jak se mu jeho dílko podařilo.

V úvodu jsem jen letmo nastínil situaci, nyní mi dovolte, abych vše pěkně doplnil. Situace se má tak, že ihned po spuštění se ocitáte v kůži sympatického farmáře na jeho statku, v ruce máte zbraň, a než stačíte cokoliv říci, začnou se pozvolna objevovat mimozemští jedinci, kteří na vás budou pálit nebezpečné paprsky. Vy, jakožto správný farmář, se nesmíte ničeho zaleknout a musíte využít svoji obratnost a hlavně rychlost. Ve zbrani máte totiž neomezené množství střeliva, takže stačí jen přesně mířit a snažit se naučit velmi rychle uhýbat vašim protivníkům, neboť v pozdější fázi hry se vám to bude hodit. Po zlikvidování určitého počtu nepřátel level končí a na vás po zásluze čeká velice zajímavá animace, kde se napijete a … nechte se překvapit ;). V dalším levelu pak musíte předvést to samé a čím dále se pak dostanete, tím větší obtížnost pocítíte. Za vaše snažení jste samozřejmě obdarováváni slušným počtem bodů.

Co se týče nepřátel, tak ti se zde nacházejí v několika provedeních. Základ je tvořen chodícími šedými monstry, jejichž hlava a sklon páteře je větší, než je zdrávo. Zhruba od druhého levelu k nim přibudou i velice zajímaví psi. K jejich skolení sice stačí jedna rána, ale dostanou-li se do vaší bezprostřední blízkosti, můžete automaticky počítat s tím, že je po vás, neboť bez jakéhokoliv vyptávání vám ukousnou hlavu a vy přijdete o jeden ze tří životů, které máte na začátku k dispozici. Na jednu stranu to je věc nepříjemná, na tu druhou ovšem můžete počítat s tím, že se zaručeně zbavíte většiny nepřátel, kteří vám v danou chvíli pěkně znepříjemňují život. Po startu a po každém killnutí se totiž na scéně objevujete na velmi zajímavém traktoru, pod jehož koly se ocitne vše, co v danou chvíli „poskakuje“ na obrazovce, takže si tak znatelně ušetříte práci. Vraťme se ale k popisu nepřátel. Kromě již dvou zmiňovaných se na scéně čas od času může objevit i létající talíř, z něhož vždy vyletí nepříjemní hmyzáci, které, stejně jako psy, v žádném případě nemůžete podceňovat, neboť při střetnutí s vaší postavou se opět můžete loučit s vaším virtuálním životem. Pokud si chcete ušetřit trápení, doporučuji tento talíř sestřelit. Ovšem opět dávejte pozor, abyste se nenacházeli v blízkosti místa dopadu tohoto korábu, protože vám jistě nemusím nějak zvlášť zdůrazňovat, co se stane ;). Hra nemá žádný vyložený cíl, prostě musíte jen setrvat co nejdéle to jen bude možné. Jak jsem již zmiňoval, za úspěšnou likvidaci získáváte score, které si pak v samém závěru můžete zvěčnit v položce High Score, a s ním se pak pochlubit třeba svým kamarádům.

Nyní bych se rád na chvilku věnoval oblasti technického zpracování. Musím říci, že po této stránce je na tom hra velice dobře. Grafika je velmi pěkná, ovládaní jednoduché a vše se skvěle podepisuje na hratelnosti, která je velice slušná. Zvuky na tom také nejsou špatně, ale trochu mě zamrzela hudba, kterou autor použil z legendárních Ghost'n Goblins, jež tolik zdobila většinu osmibitových počítačů. Celkově mám ale z dnešní gamesky velice hezký pocit. Jde totiž o příjemnou oddechovou hříčku s velmi dobrou hratelností a s optimální velikosti archívu. Máte-li tedy tento typ her rádi, pak o stažení rozhodně zauvažujte. Stejně jako i vy ostatní. Minimálně za vyzkoušení to rozhodně stojí, a tak je dost dobře možné, že i vás hra chytne ;).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

mira | 19.06.05 v 16:48

mira


galerie

Farmer Joe vs. The Alien invasion Farmer Joe vs. The Alien invasion Farmer Joe vs. The Alien invasion Farmer Joe vs. The Alien invasion Farmer Joe vs. The Alien invasion