recenze

Crystal Caves

Crystal Caves

Crystal Caves patří mezi klasiku, o tom není pochyb. Dobrá, běží v 16ti barvách a zvuky se lynou ze speakru, ale pořád je to skvělá arkáda. A vy máte možnost si ji (znovu) pořádně užít.
Nevím, čím to je, ale Crystal Caves se mi zdá jako jedna z nejlepších arkád, které v 90. letech byly vytvořeny. Je zábavná, rychlá a originální (i po té spoustě let). Bohužel nevyšla jako freeware. Jediné, co se dostalo do široké hráčské obce, byla shareware verze, která obsahovala (pouze) první epizodu, a právě tu si můžete stáhnout. Crystal Caves je arkáda jako hrom. Vaším úkolem je projít 16 levelů, nasbírat pořádnou sumu peněz a... to už je ale věc příběhu. Ke zdárnému ukončení levelu je třeba vysbírat VŠECHNY krystaly.

Jestli je máte všechny, poznáte tak, že rám obrazovky zezelená a vy můžete jít do exitu. Sbírání krystalů je sice fajn, ale bez potvor, které by vás obtěžovaly, by to nebylo ono, a proto jsou levely jimi přeplněny. A tak dojde i na střílení. K dispozici máte pistolku (pro střelbu zmáčkněte ALT), s níž rozcáknete (doslova) obyčejnou potvoru jedinou ranou, některé i dvěma. Jsou tu i tvrdší jedinci, na které spíš platí taktika (střelba do otevřených očí a ne do zavřených apod.), ale ani ti nejsou žádným oříškem. Crystal Caves je arkáda (plošinovka), a tak si užijete skákání (pro vyskočení stiskněte CTRL) až až. Plošinky jsou všudypřítomné, stejně jako potvory a nástrahy. Často narazíte na spínače a páky, které přepnete ALTem. Nejčastěji otevírají dveře, spouštějí výtahy a vypínají lasery.

Zřejmě proto, že Crystal Caves je tak zábavná arkáda, se mi podařilo celou první epizodu dohrát během dvou hodin. To je asi jediná chybka, kterou si mi podařilo najít (tedy pokud nepočítáte zvuky ze speakeru, nízký počet barev a jednoduchost), ale celkový dojem nijak nekazí. Kéž by takových her bylo více!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

Jenda714 | 16.07.07 v 10:08

Rád sem si opět zahrál tuhle krásnou hru, jen by mě zajímalo, jestli se někde dají sehnat další epizody, ze kterých je třeba ten jeden screen. Dík H.

hh | 12.08.05 v 15:45

hhg

Vicious Circle | 10.05.03 v 10:30

Jsem asi jeden z mála, co si pořídil originálku v JRC za 500 Kč, když se tam ještě před lety prodávala. Byť v tom může hrát roli i má sentimentalita, podle mne byla stejně nejlepší právě první epizoda. Takže neváhejte a stahujte, nenechte se odradit tím titulkem shareware a hrajte, protože tohle je opravdu jedna z klasik, která stojí za čas, který ji věnujete.


galerie