recenze

ActionCube

ActionCube

Jen se ještě jednou podívejte, neříká vám ten název něco? Mluvím samozřejmě o Cube, jedné z nejlepších freewarových 3D akcí. No a ActionCube si od ní půjčila engine a na něm postavila o něco realističtější multiplayerovou řežbu, která je podobně návyková.
Jen tak mimochodem, pro případ že byste náhodou neznali původní Cube – je to vlastně na první pohled nikterak originální FPSko, které mě osobně ovšem neuvěřitelně vtáhlo svou totální arkádovostí a až neuvěřitelnou rychlostí a dynamikou, kterou byste hledali těžko i ve většině komerčních her. Dosti originální je i samotný herní engine, respektive způsob, jakým manipuluje s mapami – tvoření map probíhá tak, že jsou strop i podlaha pokryty čtvercovou sítí, a vy ony čtverce jen vytahujete či stlačujete (plus pár dalších estetických funkcí jako generování náhodného terénu), není tedy možné udělat kupříkladu dvě patra nad sebou, jen jednoduché mostky pomocí modelů vložených do mapy, stejně jako tomu bylo kupříkladu v prvních dvou dílech Dooma (kde samozřejmě žádné modely vložit nešly). Nicméně neberte to jako omezení, stačí se podívat na okolní screenshoty a uvidíte, že grafika je velice slušná.

Sakryš, opět jsem se zadrhl u svých osvětových úvah, vrátíme se tedy k ActionCube. Ta totiž předělává Cube do o trochu realističtějšího hávu – arkádovité zbraně (ač napodobeniny existujících) mění za modely skutečných (konkrétněji útočná puška, lehký kulomet, sniperka, brokovnice, pistole, nůž a granáty), místo stejných obtloustlých modelů aplikuje pěkně vyvedené teroristy a (jak jinak) jakési protiteroristické jednotky a lehce abstraktní mapy vymění za reálněji vypadající bojiště, točící se zpravidla okolo různých obydlí. Taktéž přidává slušné množství nových modů, takže si mimo jiné zahrajeme i capture the flag či obdobu instagibu (a to i na týmy).

Grafika zůstává výborná, mapy jsou velmi povedené a stejně tak zbraně i postavy. Podobně je to i se zvuky, tak nějak nemám co kritizovat. Ovšem nejdůležitější je samozřejmě hratelnost. Jsem nestyda a tak se nestydím říci, že je skvělá a podobně návyková jako u původní Cube. Zbraně trochu kopou, přes sniperku si bez míření nevystřelíte, granáty přiměřeně skáčou, brokovnice je na dálku neúčinná – věci v původní Cube nevídané. Ovšem America's Army nečekejte, ActionCube stále je arkádová střílečka a to je asi důvod, proč mi tolik sedla. Hráčská základna není nijak veliká, nicméně prakticky vždy najdete dva či tři běžící servery s lidmi, zatím se mi nestalo, že bych hru zapnul a nezahrál si. Tedy když to mám tak nějak shrnout, ActionCube je na freewarovku dokonalá zábava a já vám jí rozhodně doporučuji.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

---:::*KuBIK*:::--- | 01.05.08 v 15:25

Hraju to GOOD HRA hrajte to nema to chybu ... !!!!! :D

Mikefux | 21.03.08 v 12:14

Neni Assalut cube to seme?

| 17.05.07 v 20:03

suprr stránka

Mlatec | 23.04.07 v 14:55

Shani lidi do klanu Bass-Eilte napiste mi nekdo na icq kdo chce 198-062-715

matesx | 14.03.07 v 18:13

kde se mám zaregistrovat?

pavel | 12.03.07 v 21:22

mám taky takový problém: když dám Join game, naběhne malá tabulka, kde je Ping apod., ale nikde nic neni - a když dám Update , tak se ukáže: Master server not replying. Firewall jsem zkoušel vypnout, nepomholo .prosím poraďte, děkuji

Vozka | 12.03.07 v 16:58

Tak problém s připojením nejspíš nemáš (soudím tak podle toho, že sem píšeš:)), čili to bude nejspíš firewall - zkus ho před spuštěním hry zakázat (já to tak taky musím dělat, resp. nemusel bych, ale jsem líný si ho nastavovat:D). Pokud jsi za routerem, je možné že ten ti blokuje příchozí spojení, ale to se mi zdá trochu nepravděpodobné.

E-Counter | 12.03.07 v 11:19

Když dám hru po netu pak update server tak mi to řekne že master server not replying nebo tak něco prosím poradte vypadá to hustě a s botama to stojí za prd předem dík.

manyakk | 28.02.07 v 21:36

f poho

ActionCube | 27.02.07 v 19:09

no nevim ja radsi quake, ale preci jen tohle je free... :). (ale o moc radsi mam "stredovekou" onlinovku www.travian.cz/?uc=cz1_5963

PanP.del | 19.02.07 v 19:18

Warrock je taky free a je 100x lepsi..

Lachty | 17.02.07 v 16:33

JJ ja vim...mam stahlej ten nejnovejsi..jen sem nevedel ze je tady ten stary...tak cokdybyste udelaly recenzi na novy Cube2 a hodily to sem???To by nebylo na skodu oprasit stary znamosti.. :o)

Vozka | 17.02.07 v 13:11

Těch nových map do ActionCube moc není, ale těch pár najdete zde:
http://www.quadropolis.us/taxonomy/term/24

Vozka | 17.02.07 v 13:11

Lachty: Cube 2 se jmenuje Sauerbraten a už tady dávno je;). Vyhledej sauerbraten v kolonce "hledat" vlevo a uvidíš;). Jenom moc nekoukej na recenzi a screeny, protože vývoj postupuje strašnou rychlostí a Sauerbraten vypadá a hraje se již úplně jinak. Což mi připomíná, že i když verze co máme na serveru není ta původní, tak už vyšla ještě novější, stahuj zde:
http://downloads.sourceforge.net/sauerbraten/sauerbraten_2006_12_04_gui_edition_win32_setup.exe?modtime=1165218467&big_mirror=0

Oroborus: Omlouvám se, to mě nějak netrklo, tomhle jsem naprostý laik.

Nuke | 16.02.07 v 20:54

Miluju CUBE VSECHNY DILY JETO SNAD NEJ FREEWARE STRILECKA!!!a tohle je teprv NECO!!!!!JEEE TOO NEEEJJ

Ferenzin | 16.02.07 v 18:55

Jo hele kde mám sehnat mapy navíc??????abych je nemuel stahivat přes hru..... dík FerenziN

Oroborus | 16.02.07 v 17:15

>Mluvím samozřejmě o Cube, jedné
>z nejlepších freewarových 3D akci

Nechcem s tymi licenciami nijak buzerovat, ake myslim, ze (Action)Cube je pod licenciou :
opensource

Usudene podla suboru "LICENSE"
v baliku so zdrojovymi kodmi.

Lachty | 16.02.07 v 17:04

Bych rek ze je to hafo good parba...a Cube samotny je jedna z nejlepsich freeware akci ci znam...Ale mohly byste sem hodit jeste Cube2.To sem si taky stahl a muzu rict ze je to nehorazne sqely...je to doopravdy UT zadarmo...vcetne map a stylu...takovych her by to chtelo vic...

fero | 16.02.07 v 11:02

nic moc


galerie

ActionCube ActionCube ActionCube ActionCube ActionCube