recenze

Goblin Hack

Goblin Hack

To se takhle někdo rozhodl, že se mu líbí ASCII hry (jmenovitě rogueliky), ovšem co se hratelnosti týče, má vlastně radši hry akční. A tak vznikl Goblin Hack – velice zábavná rubačka v abstraktním prostředí složeném z textových znaků.
Jestliže vám jde ze screenshotů hlava kolem, vězte, že v pohybu je to celé mnohem, mnohem horší. Tedy, horší. Ono to je vlastně skvělé. Grafika je totiž opravdu originální a zábavná, navíc je na hře velmi silně znát, že si dělá legraci sama ze sebe, což spousta hráčů (včetně mě samozřejmě) dokáže náležitě ocenit. Nicméně nejedná se jen o hloupůstku, vytvořenou pro pobavení autora. Goblin Hack totiž opravdu je plnohodnotnou hrou a dokáže ošklivě chytnout.

Celkově by se hra dala přirovnat k mixu starého Gauntletu a nějakého rogueliku. Hrajete za hrdinu, který v reálném čase prochází kobky, sbírá poklady, svou střílející zbraní zabíjí všemožné potvory, vyhýbá se pastem, hledá tajné chodby a tak podobně. Oproti Gauntletu je v GH mnohem větší variabilita potvor, které potkáváte v mnohem menší hustotě. Ovšem běžně narazíte na vysunující se kopí, která vás pomalu pronásledují, netopýry (v klasické i obří podobě, která je cca osmkrát větší), duchy, kteří se nepozorovaně vynoří kousek u vás, uberou vám kousek života a zase zmizí, trolly, kteří jsou několikanásobně větší než vy a když máte smůlu, tak i na spoustu dalších, větších potvor. Existují zde i generátory, které tvoří jeden druh nepřátel, dokud je nezničíte.

I herní variabilita je ve srovnání s Gauntletem větší – existují zde kromě tradičních vylepšení zbraně také různé speciální předměty, které můžete ve hře libovolně využívat, jako například insekticidy, speciální brnění či tradiční lektvar, který mírně zvedne vaše zdraví. Můžete se dokonce prokopat, resp. prostřílet dungeonem skrz naskrz a překvapit tábor černých rytířů, kteří hlídají exit - většina zdí je lépe či hůře zničitelná. Obávám se, že co se grafiky týče, je GH zaměřen spíše na užší okruh hráčů, ale zároveň musím říct – to, že lidé soudí hru na první pohled je jen jejich mínus a přijdou tak o zajímavý a velice kvalitní herní zážitek.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =


galerie

Goblin Hack Goblin Hack Goblin Hack Goblin Hack Goblin Hack