recenze

Iro

Iro

Logických her je hodně, ale ne každá se povede. Iro je název jedné z těch logických her, které mají nápad, dobré zpracování i hratelnost. Pokud máte chuť vracet světu barvy v přísně logických labyrintech, pak si Iro rozhodně nenechte ujít.
Tahle hra vznikla letos v rámci soutěže TGC puzzle game competition 2005 - tedy v soutěži logických her. Základní myšlenka je jednoduchá: jste malá věc, která cestuje světem (labyrintem), jež má vysáté barvy. Vaším úkolem je sesbírat v každém levelu kapsle s barvami a ty vrátit zpět do srdce světa (jakéhosi něčeho uprostřed každého levelu). V cestičkách jsou dveře různých barev, které vám blokují průjezd. Otevřeny jsou vždy jen ty dveře, jejichž barva se shoduje s barvou světa. Jak tedy postupně vracíte barvy, jednotlivé dveře se otevírají a zase zavírají.

Finta je v tom, že barvy jsou sice jen tři: červená, zelená a modrá (R,G,B), ale v každé kapsli nemusí být celá barva (plných 255), ale třeba jen půlka, a tak se barvy míchají a dávají vzniknout neomezenému počtu kombinací, a tak i barev. Jak budete prostupovat ke stále těžším a těžším levelům, poznáte sami, v čem hra vězí.

S vizuální stránkou hry si autor vyhrál. Sice samotné levely sestávají z dlaždic, které jednoduše mění barvy podle aktuální barvy světa (počáteční je černá a koncová pochopitelně bílá), ale pod celým levelem, který jakoby visel ve vzduchoprázdnu, je realtimová vizualizace hudby (mimochodem také velice povedené) a vůbec všech zvuků hry, což vypadá docela pěkně. Iro nabízí dva pohledy: z vrchu a 1st person.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =


galerie

Iro Iro Iro