recenze

Light Cycle 3D

Light Cycle 3D

K dokonalosti dovedený starý známý Tron. Necháváte za sebou světelnou zeď, do které nesmíte narazit. K tomu si připočtěte až 7 lidských nebo počítačových protivníků, úchvatnou grafiku, sbírání bonusů a několik speciálních schopností a módů hry!
Pokud patříte mezi filmové maniaky a sedíte u telebedny od rána do večera, mohli jste vidět jeden starší sci-fi film. Tron. Nebudu to zde nijak složitě rozebírat - kdosi byl "uvězněn v počítači" a musel hrát počítačové gamesy, aby přežil. Jednou z těchto her bylo i Light Cycle, ve kterém jste ovládali futuristický motocykl, který za sebou nechával světelnou stěnu a náraz do ní znamenal smrt. Tato původně vlastně filmová hra byla nejednou skutečně přepracována do hratelné podoby (ono není se zas tak čemu divit, vždyť klasický Had k tomu nemá daleko). Tato přepracování se pak nazývala buď podle samotného filmu nějakou variací na slovo Tron nebo podle samotné gamesy - Light Cycle. Můžete se tak i u nás na Freegame setkat se spoustou takovýchto her, namátkou si uveďme třeba GLTron, Armagetron neboStarTron. Často se můžete setkat s tvrzením, že se jedná o různé variace na klasického Hada. Abych vše ale uvedl na pravou míru - Hadovi je to sice podobné, ale nejsou to variace! Hlavními rozdíly je, že v Hadovi vaše "tělo" postupně ubývá/posouváte se, kdežto v Tronu zůstává vaše stopa napořád, a navíc - v případě Hada si většinou hrajete sami se sebou, zatímco v Tronu zpravidla měříte síly s různými protivníky.

Doteď tu srovnávám Hada a Tron a ještě jsem vám ani neřekl, o co zde vlastně jde :o). Velkou část z toho jste ale mohli pochopit už z prvního odstavce. Řídíte futuristickou motorku a ta za sebou vytváří světelnou zeď. Cílem je přežít co nejdéle a nenarážet ani do své ani do cizích zdí, ale naopak k tomu donutit vaše oponenty. Zdi nijak neubývají, takže ať jste sebeobratnější, dřív či později prostě narazit musíte.To, co jsem zatím řekl, je ale shodné všem Tronům (resp. Light Cyclům). Co je nového u tohoto titulu? Tak hlavně to je systém bonusů a speciálních schopností. Porůznu se totiž na herní ploše objevují různobarevné světelné paprsky, při jejichž sebrání buď získáteživot, nebo se vám zvýší level útočné nebo obranné speciální schopnost. Abyste mě pochopili správně, dám vám malý příklad. Začínáte bez bonusů apo chvíli seberete červený paprsek. Za ten dostanete možnost použít schopnost vytvořit vedle sebe kus světelné zdi, abyste mohli překvapit svéprotivníky. Pokud jej použijete, vyplýtváte si jej. Pokud si jej ale schováte a před jeho použitím seberete další červený paprsek,zesílí váš bonus a změní se na něco silnějšího. Při jeho použití pak jen nevytvoříte kus zdi, ale například se celí zneviditelníte! A tak dál a dál, schopností a vychytávek je celá řada a můžete si naspořit třeba na procházení zdmi, oslepení protivníků nebo rozložení minového pole či třeba zmrazení času! A buďte si jisti, že bez těchto intrik nemáte šanci vyhrát - není nad to zmrazit protivníky a udělat před nimi svoji zeď, takže až rozmrznou, narazí ;). Proti počítačovým protivníkům sice bohužel většinu schopností zase tak moc nevyužijete (nenašel jsem třeba příliš velký efekt obrácení vzhůru nohama), ale při hře více hráčů (ať už na jednom PC nebopřes net) je to fakt řežba. Je prostě super sledovat, jak váš lidský protihráč zlostí mlátí hlavou do klávesnice nebo do zdi, protožejste se třeba zneviditelnili a on do vás narazil! Ještě bych si tu dovolil jednu připomínku a to ohledně nastavení. Základní nastavení je totiž poměrně nepraktické a hlavně nudné. Kromě obligátní změny rozlišení tak doporučuji trochu si pohrát s herním módem, počtem paprsků, velikostí hrací plochy a rychlostí vozítek. Mně se nejvíce osvědčil mód "O nejdelší zeď" a to na malémhracím plánu a třeba jen s jedním nepřítelem. A rychlost jsem si také trochu snížil, protože ta původní moc neumožňuje taktizovata jde spíše o zběsilé uhýbání překážkám než o promyšlený souboj s protivníky. Právě změny módů a nastavení vám zaručí, že vás Light Cycles 3D jen tak nepřestanou bavit. Už vás to nudí? Zvyšte si počet paprsků se speciálními schopnostmi a rychlost motocyklů. Je to na vás moctěžké? Udělejte pravý opak! Připadá vám to stereotypní? Změňte si mód hry!

Light Cycles 3D je skutečně povedený titul. Úžasná 3D grafika umožňující rozlišení až 1600x1200 a obrovské množství nejrůznějších nastavení a tunningu nejrůznějších módů vám zaručí dobrou zábavu na dlouho dobu! Pokud si vše nastavíte dobře a nebudete se projíždět pozbytečně velkých a tím pádem nudných mapách, určitě nebudete zklamáni. A takový multiplayer vůbec špatný, to mi věřte!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

ripp3r | 10.09.04 v 16:53

Tak kdo hrál Tron, tak ho tahle hra určitě překvapí, osobně bych řek, že tahle hra je o trochu lepší než v originálním Tronu...můžete si navolit barvu, různý modely vozítek (motorek??) atd. Navíc velké plus je, že hra má mulťák a je graficky atraktivní...je to husťárna...


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce